Samsung 860 QVO SSD - Alles voor de laagste prijs

Door: Stephan Overbeeke | 29 november 2018 15:02

Samsung 860 QVO
Review

Samsung richt zich veelal op het maken van betere, snellere ssd's. Voor veel consumenten draait echter alles om hoeveel harde euro’s een X aantal gigabytes kosten en voor die groep heeft Samsung nu een nieuwe interne budget-ssd: de Samsung 860 QVO.

Samsung 860 QVO SSD

Prijs Vanaf € 159,- (1 TB)
Capaciteiten 1TB, 2TB, 4TB
Form Factor 2.5 inch
Protocol SATA
Maximum snelheid 531 MB/s schrijven, 562 MB/s lezen
Website www.samsung.com
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Presteert precies waar het telt
  • Prima levensduur ondanks QLC
  • Moet een prijsdoorbraak creëren
  • Minpunten
  • 3 jaar vs 5 jaar garantie (860 EVO)
  • Ongeschikt voor zwaar werk

De concurrentie op gebied van budget-ssd's is bikkelhard, een paar luttele euro’s maken het verschil. Het is daarom begrijpelijk dat Samsung heeft gekozen voor een relatief nieuw concept: 4-bit MLC V-NAND als basis voor deze nieuwe budget drive, QLC (Quad) NAND dus. Door 4-bits aan data in elke geheugencel op te slaan in plaats van 3-bits besparen ze fors op de hoeveel onderdelen die noodzakelijk zijn om dezelfde opslaghoeveelheid te bereiken.

De keuze voor 4-bit NAND heeft echter stevige consequenties, het is namelijk trager en minder duurzaam. Dat laatste argument is praktisch gezien niet zo relevant, met een verwachte levensduur van ca. 1,5 miljoen uur of 360 terabyte aan totale schrijfcapaciteit moet je als consument van goeden huize komen om deze ssd echt te verslijten. De garantieperiode van 3 jaar is daarbij ook niet slecht, al biedt de 860 EVO 5 jaar.

Samsung 860 QVO

Slim presteren

Trager op papier dus, maar in de praktijk? Samsung maakt handig gebruik van een snelle DRAM-cache en van de beschikbare vrije ruimte op de ssd door zolang het mogelijk is niet de volledige 4-bits in de geheugencellen in te zetten, om de snelheid hoog te houden. Het gevolg is dat in de meeste praktische benchmarks de Samsung 860 QVO SSD nauwelijks trager is dan bijvoorbeeld een 860 EVO, één van de snelste sata-drives van dit moment. Geef je vooral om een pc die lekker vlot start en applicaties of games die vlot laden? Dan toont de 860 QVO zich interessanter dan andere echte budget drives met minder effectieve cache zoals de Crucial BX500, Sandisk SSD Plus of Kingston A400/UV500.

Trager bij zware belasting

Dat QLC NAND inherent trager is zien we echter wel terug in de aller zwaarste benchmarks, waar de 860 QVO ruim onder het niveau van dergelijke TLC (3-bit) ssd's valt. Ongeschikt dus voor workstations of intensief video bewerken. Daarbij leunt de 860 QVO ook op vrije ruimte, zet je de 860 QVO tot de nok toe vol, dan zakken de prestaties eveneens verder in dan bij een degelijke middenklasse sata-ssd, niet vreemd dat Samsung dan ook geen kleinere varianten dan 1 TB uitbrengt.

Conclusie

De adviesprijzen van de Samsung 860 QVO vanaf 159 euro voor 1 TB zijn aan de hoge kant, maar waarschijnlijk liggen de straatprijzen een stuk lager. Naar verwachting is dit binnenkort de aller goedkoopste ssd op de markt. Het is geen werkpaard, maar heeft genoeg spierballen om te scoren waar het voor de meeste consumenten zal tellen. Zolang hij maar ruim goedkoper blijft dan zijn EVO-broertje.

0 Reactie(s) op: Samsung 860 QVO SSD - Alles voor de laagste prijs

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.