Samsung 970 EVO Plus - Overtuigend de snelste

Door: Stephan Overbeeke | 22 januari 2019 16:05

Samsung 970 EVO Plus
Review

Sinds de lancering van Samsungs toen dominante 970 EVO een krap jaar geleden is er wat concurrentie bij gekomen. Samsung vond het tijd om weer een tandje bij te zetten. Het resultaat is de nieuwe 970 EVO Plus. Pakt Samsung wederom de prestatiekroon?

Samsung 970 EVO Plus

Prijs Vanaf € 99,- (250 GB)
Form Factor M.2 (2280)
Protocol NVMe
Maximum snelheid 3,091 MB/s schrijven, 3,537 MB/s lezen
Garantie 5 jaar
Website www.samsung.com
10
Score
100
Score: 100
  • Pluspunten
  • Uitstekende allround-prestaties
  • 4K prestaties enorm verbeterd
  • Minpunten
  • Meerwaarde in veel lichte taken beperkt

Elk jaar een stukje sneller klinkt eenvoudig, maar de ontwikkeling van de geheugencellen die grotendeels aan de basis van de prestaties staan van ssd’s kan niet eenvoudig geforceerd worden. In dit geval moest Samsung dan ook wederom gebruik maken van hun bestaande 3-bit V-NAND. Toch moet deze 970 EVO Plus sneller zijn dan zijn voorganger.

Samsung 970 EVO Plus
De Samsung EVO 970 Plus is er in verschillende opslaggroottes.

Uitstekende prestaties

Ondanks dat er wederom 3-bit V-NAND gebruikt wordt, blijkt uit de testresultaten echter dat Samsungs optimalisaties aan het geheugen en vooral de controller niets minder dan indrukwekkend zijn. De sequentiële lees- en schrijfsnelheden liggen respectievelijk ca. 10 en 20 procent hoger: de 500 GB en 1 TB 970 EVO Plus schieten de 3000MB per seconde voorbij. Dat is een hele dvd vol data in anderhalve seconde!

Het grootste en knapste verschil zien we echter in de resultaten met 4k-blokken, dit geeft aan hoe de ssd met veel kleine stukjes data om gaat. Dat is in de praktijk precies wat telt voor de meeste consumenten en creatieve professionals en één van de lastigste zaken om te verbeteren. Daar zien we dat de nieuwe 970 EVO Plus maar liefst 50 procent sneller leest en schrijft dan de 970 EVO, meer dan 500 MB/s waar de voorgangers rond de 350 MB/s zaten. De concurrenten zaten daar nog onder, dus de positie van Samsung als marktleider op gebied van M.2 NVMe ssd’s wordt dik onderstreept.

Samsung 970 EVO Plus
Een M.2-ssd is erg compact.

Kleine haken en ogen

Het voornaamste objectieve nadeel zijn de hogere temperaturen in extreme scenario’s die je thuis niet snel zult gebruiken. We meten dat delen van de ssd in server c.q. database simulaties de 90 graden voorbij gaan. De prestaties zijn daar weliswaar flink beter dan voorheen, maar dergelijke temperaturen wil je niet in 24/7 gebruik. Dit is dus wel een workstation ssd, bij video-bewerking blijven de temperaturen aanzienlijk lager, maar het is geen enterprise ssd ondanks dat de prestaties dat doen vermoeden.

Het tweede nadeel is complexer, namelijk het feit dat M.2 NVMe ssd’s weinig meerwaarde bieden voor tal van eenvoudige consumententaken, waaronder ook gaming. Het verschil in opstarttijd van de pc of games met een snelle SATA-ssd als Samsungs eigen 860 EVO is minimaal. De prestaties mogen dan wel uitstekend zijn, je profiteert hier enkel van als je daadwerkelijk zware taken op je systeem uitvoert.

Conclusie

De plus toevoeging doet een kleine upgrade vermoeden, maar in werkelijkheid is de nieuwe 970 EVO Plus flink sneller dan zijn voorganger, en vooral waar het echt telt. Daarmee zet Samsung wederom de overtuigende go-to NVMe SSD neer voor pc-fanatiekelingen en creatieve professionals die geen genoegen nemen met SATA-ssd’s.

0 Reactie(s) op: Samsung 970 EVO Plus - Overtuigend de snelste

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.