Samsung 970 EVO - Weer een versnelling er bij

Door: Stephan Overbeeke | 26 juni 2018 15:27

Samsung 970 EVO
Review

Samsung had al een dominante positie in de markt voor NVMe SSD’s met hun 960 EVO serie. De combinatie erg snel en toch redelijk betaalbaar, maakte het een pittige uitdager voor de concurrentie. Inmiddels is de opvolger uit, de Samsung 970 EVO versie. Die konden we uiteraard niet ongetest laten.

Samsung 970 EVO

Prijs € 99,- tot € 699,-
Protocol M.2 nvme
Maximum snelheid 3,500 MB/s schrijven, 2,500 MB/s lezen
Website: www.samsung.nl
10
Score
100
Score: 100
  • Pluspunten
  • Uitstekende prestaties
  • 5 jaar garantie
  • Concurrerend prijskaartje
  • Minpunten
  • Meerwaarde nvme in lichte taken beperkt

Net als de bij de 960 EVO komt ook de Samsung 970 EVO beschikbaar in 250 GB, 500 GB en 1 TB. Nieuw is echter de 2TB variant, voor mensen met een echte grote en rappe datahonger. Het is lastig te zeggen wat er echt inhoudelijk veranderd is, want Samsung is niet heel vrijgevend wat informatie over hun nieuwe zelf ontworpen controller. Wel zien we een flinke toename in de (voorheen reeds keurige) betrouwbaarheidscijfers, al vinden we de upgrade van 3 naar 5 jaar garantie een tastbaarder voordeel.

Samsung 970 EVO
De Samsung 970 EVO is er in vier formaten.

Twee stapjes vooruit

In de benchmarks zien we over de hele linie een stukje vooruitgang, waarbij vooral de schrijfsnelheden in zeer zware taken, zo’n beetje het enige iets minder sterke punt van de 960 EVO, fors is toegenomen. Hiermee alleen al zet de 970 EVO zijn naam als mooi stukje evolutie al neer.

Prettig voor Samsung is vooral het feit dat de concurrenten in onze vergelijkingstabellen zich lastig kunnen meten met de Samsung NVMe ssd’s. De nieuwe WD Black biedt zich aan als concurrent, maar is vooralsnog wat duurder. Kingston zet met de KC1000 en A1000 iets goedkopere opties neer, maar de Samsung presteert in de benchmarks weer significant beter.

De grootste uitdaging zit in het feit dat je de verschillen tussen goede en betere ssd’s lastig kan ervaren in de meest basale taken. Goedkopere SATA ssd’s zoals de 860 EVO blijven dan vooralsnog ook interessant voor lichte gebruikers of gamers. Doe je zware creatieve taken in Photoshop of Premiere, dan kan het wel lonen en is de positie van de 970 EVO nagenoeg onbetwist.

Samsung 970 EVO
Het installeren van een m.2-ssd is eenvoudig.

Groter = sneller

De 970 EVO serie maakt, net als bijna elke consumenten ssd gebruik van TLC geheugen met een stukje (sneller, duurder) SLC geheugen en DRAM als cache. Loopt de cache vol, dan nemen de prestaties wat af. Omdat de grotere varianten een grotere cache hebben zien we de prestaties daar significant beter uitpakken, de 1TB- en 2TB-versies blijven zelfs bij zware creatieve taken zelfs volledig op topsnelheid waardoor ze veelal zelfs de duurdere PRO drives achter zich houden, terwijl de 500GB-versie de 250GB-versie ook eenvoudig achter zich laat. Ons advies is dan ook een maatje groter te pakken als het even kan.

Conclusie

De Samsung 960 EVO was erg goed voor het geld, en de 970 EVO is weer wat beter, vooral wat de zwaardere schijfacties betreft. Dat plus de langere garantie geeft Samsung weer de overtuigende go-to NVMe ssd voor pc fanatiekelingen en creatieve professionals die geen genoegen nemen met SATA ssd’s.

0 Reactie(s) op: Samsung 970 EVO - Weer een versnelling er bij

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.