Samsung 980 PRO - De beste PCIe Gen 4 SSD

Door: Stephan Overbeeke | 22 september 2020 16:00

Samsung 980 Pro
Review

Nvme-ssd's zitten al een tijdje tegen de beperking van PCI Express Gen 3 aan, met maximum snelheden rond de 3500 MB/s. Dankzij PCIe Gen4, zoals aanwezig op de laatste AMD-moederborden, zijn flink hogere snelheden mogelijk. Samsung’s nieuwe SSD 980 PRO zou daar optimaal gebruik van moeten maken.

Samsung SSD 980 PRO

Prijs € 249 euro (1TB), € 169 euro (500GB) € 99 euro (250GB). 2TB prijs onbekend.
Capaciteiten 250GB, 500GB, 1TB, 2TB
Form Factor M.2 2280
Protocol NVMe (PCIe Gen4 en Gen3 compatible)
Maximum snelheid ~5125 MB/s schrijven, ~6500 MB/s lezen
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Snelste ssd (PCIe Gen 4)
  • Extreme lees- en schrijfsnelheden
  • Minpunten
  • Praktische toepassing beperkt
  • Forse prijs

Eerst één stapje terug, wat maakt een Samsung PRO ssd nu eigenlijk PRO? Traditioneel was dat 2-bit mlc-geheugen, betere betrouwbaarheidsstatistieken, en een betere garantie. Het 2bit-geheugen, ten opzichte van 3-bit in de meeste gangbare ssd's, hield in dat ze minder data per geheugencel parkeren, met hogere snelheden en minder slijtage als gevolg. De 960 PRO en 970 PRO waren weliswaar heel duur, maar ze stonden wel op eenzame hoogte wat prestaties en duurzaamheid betreft.

Om de 980 PRO iets meer betaalbaar te houden wijkt Samsung af van die lijn, en kiezen ze voor een traditionelere 3-bit mlc opbouw met focus op snelle en slimme cache. De 980 PRO is dus minder PRO, en meer in lijn met hun mainstream EVO / EVO Plus drives. Dat is op zich geen schande, ssd's gaan tenslotte zelfs in extreme scenario's nauwelijks kapot, maar het zal de liefhebbers die dat gevoel van ultieme betrouwbaarheid opzoeken wel teleurstellen.

Samsung 980 Pro
Een razendsnelle nvme-ssd, maar nu met tlc-geheugenchips.

Prestaties

De druk ligt dus volledig op de prestaties. Samsungs nieuwe controller en laatste generatie flashgeheugen doet het wat dat betreft heel goed: we zien ongekend hoge snelheden in data transfers, ca. 5125 MB/s schrijven en ca.6500 MB/s lezen maakt de 980 PRO rapper dan andere Gen4-ssd's momenteel op de markt. Althans, zolang je aan de andere kant iets hebt dat even snel kan lezen of schrijven, de kans dat de 980 PRO je bottleneck vormt is nihil.

En dat is meteen de uitdaging, want het aantal échte gebruiksdoeleinden waarin deze snelheden daadwerkelijk meerwaarde bieden zijn gering. Gamers zijn beter af met een grotere sata-ssd voor hetzelfde geld, zelfs sata-ssd's laden games niet trager dan de snelste nvme-ssd's van dit moment. En hoewel creatievelingen wél profiteren van een rappe nvme-ssd, zeker als je met 4K-video werkt is het verschil boven oudere ssd's merkbaar, is het verschil tussen een reeds uitstekende 970 EVO Plus en de 980 PRO in de praktijk gewoon niet merkbaar. Een extra grote capaciteit had wel meerwaarde kunnen bieden, maar vooralsnog zal de 2TB-variant de grootste 980 PRO zijn, en dat is niet iets nieuws.

Conclusie

Het is cruciaal voor de toekomst dat fabrikanten de grenzen blijven verleggen, en de 980 PRO laat andere Gen4-ssd's ook daadwerkelijk achter zich. Echter gezien de geringe impact op het gros van de gebruiksdoeleinden, plus het feit dat Samsung de traditionele PRO voordelen een beetje laat schieten, maakt de 980 PRO vooralsnog vooral een theoretische upgrade. Als je écht van die snelheden profiteert is hij interessant, voor de meeste eindgebruikers is het toch vooral een showcase van wat zij over enkele jaren als “gewoon” zullen ervaren.

0 Reactie(s) op: Samsung 980 PRO - De beste PCIe Gen 4 SSD

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.