Samsung 980 SSD - Een rappe ssd zonder DRAM-cache?

Door: Stephan Overbeeke | 09 maart 2021 16:00

Samsung SSD 980
Review

Met de ssd 980 M.2 NVMe slaat Samsung een nieuwe weg in. Deze ssd draagt geen EVO of PRO naam om aan te geven dat het topmodellen zijn, noch een QVO-benaming om het budgetsegment aan te duiden. Een tussenoplossing dus, een middenklasser, en tevens één met duidelijke sterke en zwakkere punten. Wanneer is de 980 een goede koop, en wanneer juist niet?

Samsung SSD 980

Prijs € 59,99 (250 GB), € 79,99 (500 GB), € 149,99 (1 TB)
Varianten 250 GB, 500 GB, 1 TB
Protocol NVMe
Maximum snelheid 3300 MB/s schrijven, 2700 MB/s lezen
Website www.samsung.com
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Uitstekende prestaties voor normaal gebruik
  • 5 jaar garantie
  • Minpunten
  • Niet geschikt voor extreem zware toepassingen
  • Adviesprijs bij lancering

De concurrentie bij ssd’s is extreem, fabrikanten moeten dan ook stappen nemen om te zorgen dat hun producten ook betaalbaar blijven. Zeker wanneer je je bedenkt dat het verschil tussen een betaalbare ssd en dure ssd slechts in een beperkt aantal scenario’s te merken zijn. Een veel genomen stap is om meer dan de gangbare 3 bits aan data per geheugencel op te slaan, iets wat Samsung ook met hun QVO-serie doet. Dat vermindert de prestaties en de levensduur echter iets. De Samsung SSD 980 doet dat juist niet en blijft een traditionele 3-bit ssd, net als de meeste ssd's in het midden en hogere segment.

Samsung SSD 980
De Samsung SSD 980 heeft wederom een keurig zwart printplaatje.

Host Memory Buffer (HBM)

De besparing zit hier in het weglaten van de DRAM-cache, een stukje werkgeheugen dat op de meeste ssd’s onmisbaar is voor goede dagelijkse prestaties. Samsung gebruikt een techniek genaamd Host Memory Buffer (HBM), onderdeel van de NVMe-standaard, waarmee ze een heel klein stukje van je werkgeheugen kunnen benutten om als cache dienst te doen. Dit is an sich niet nieuw, andere ssd’s deden dit voorheen ook wel eens, maar die wisten toch nooit echt lekker uit de verf te komen waardoor de DRAM-cache op de ssd toch dé logische keuze bleek.

Het lijkt Samsung echter gelukt om dit toch goed werkend te krijgen, want de resultaten in de praktijktests gericht op licht gebruik (kantoorwerk met documentjes, wat foto’s of games laden) zijn gewoon prima. En de tests gericht op ietwat intensiever gebruik, denk aan een actief gebruikte thuis-pc waar de ssd dienst doet als OS-drive voor o.a. wat foto- en videowerk, doet de 980 het zelfs uitstekend. Een PC Mark 10 (Full) Score van 380 MB/s zet hem ruim boven budgetdrives zoals de Kingston A2000 of WD SN550, en op de hielen van flink duurdere Gen4-ssd's zoals de Samsung 980 PRO.

Samsung SSD 980
Samsung gebruikt een stukje normaal werkgeheugen als DRAM-cache.

Beperkingen

De door Samsung gekozen besparingen hebben echter ook hun keerzijde. Zo is de maximale doorvoersnelheid niet uitzonderlijk hoog (3300MB/s en 2700MB/s respectievelijk voor lezen en schrijven). En in extreem intensieve scenario’s, denk aan servergebruik of een echt high-end workstation, dan zakt de 980 hard weg in de resultaten, onder het niveau van een goede SATA-drive zelfs. Dit zal voor de meeste consumentenlaptops en thuis-pc’s geen zorg zijn, maar is wel cruciale informatie voor de bovenkant van de markt.

Standaardpakket klopt

In andere opzichten is het een Samsung 980 SSD volgens het boekje. De betrouwbaarheidscijfers zijn keurig in lijn met de markt, er is een garantieperiode van 5 jaar van toepassing en er zitten de nodige encryptiemogelijkheden ingebouwd. Ook wordt de ssd niet extreem warm met een maximale temperatuur van ca. 85 graden na een langere stresstest, wat de 980 ook een prima optie maakt voor bijvoorbeeld laptopgebruik.

Conclusie

De Samsung 980 is een goede drive voor licht tot gemiddeld zwaar gebruik, en een matige drive voor extreme scenario’s. Daarmee komt het vooral op de prijs aan die in typische Samsung stijl bij de lancering erg hoog is. 149 euro voor 1 TB is fors voor een goede, maar niet uitzonderlijke ssd wanneer je je bedenkt dat redelijke instappers 100 euro kosten en echte topmodellen voor 180 euro te vinden zijn. Samsungs prijzen zakken echter altijd rap naar sterk concurrerende prijspunten, wat in dit geval eerder rond de 120 euro zal zijn. Op dat moment gaat de 980 een mooie ssd zijn voor het grote publiek die wel iets degelijks wil, maar niet wil investeren in een prijzig topmodel.

0 Reactie(s) op: Samsung 980 SSD - Een rappe ssd zonder DRAM-cache?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.