Samsung C24FG70FQU - Indrukwekkend gamen in Full HD

Door: Jeroen Boer | 05 december 2016 10:56

Review

Ondanks de opkomst van 4K UHD-schermen wordt gamen nog voornamelijk gedaan in Full HD. Samsung's nieuwe Curved Gaming Monitor C24FG70FQU is een Full HD-scherm gericht op gamers die op zoek zijn naar de beste kleuren en de hoogste verversingssnelheid. Wij hebben hem getest.

Samsung C24FG70FQU Curved Gaming Monitor


Prijs € 399,-
Paneel 23,5 inch VA-paneel (1920 x 1080)
Kromming 1800R
Helderheid 250 cd/m2 tot 350 cd/m2
Contrastratio 3000:1
Kijkhoek 178°(H)/178°(V)
Verversingssnelheid Maximaal 144 Hz (DisplayPort) of 120 Hz (HDMI)
FreeSync Ja, DisplayPort (70 tot 144 Hz), HDMI (62 tot 120 Hz)
Aansluitingen Displayport (1.1 of 1.2), 2x HDMI, 3,5mm-geluidsuitgang
Luidsprekers Nee
Hoogte verstelbare voet Ja (14 cm)
Draaien, kantelen en zwenken Ja / Ja / Ja
Muurbevestiging Ja (VESA 75 x 75 mm)
Energieverbruik 35 watt (normaal), 59 watt (maximaal)
Afmetingen met voet 54,5 x 52,9 x 38,6 cm
Website samsung.com
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Goede kleuren
  • Goede zwartweergave
  • Handig verstelbare voet
  • 144 Hz en FreeSync
  • Minpunten
  • FreeSync-implementatie
  • Relatief duur voor Full HD

Samsungs Curved Gaming Monitor C24FG70FQU is zoals de naam aangeeft een scherm voor gamers met een kromming. Die gamingfocus blijkt in ieder geval niet direct uit de vormgeving van de behuizing. In tegenstelling tot sommige andere fabrikanten heeft Samsung gekozen voor een niet heel opvallende mat zwarte kunststof behuizing met aan de zijkant een grijs patroontje. Zoals we van een modern scherm verwachten is de primaire ingang DisplayPort (versie 1.1 of 1.2) terwijl we daarnaast ook nog twee HDMI-ingangen vinden. Die zijn uiteraard geschikt voor een pc, maar ook handig om een spelcomputer aan te sluiten. Er zitten geen speakers in het scherm, wel is er aan de achterkant voorzien in een 3,5mm-geluiduitgang voor bijvoorbeeld een externe luidsprekerset of je hoofdtelefoon. Lees ook: Bouw een game-pc die bij jou past.

Opvallende verstelbare voet

Waar de vormgeving wat sober is, is de in hoogte verstelbare voet wel erg opvallend. In plaats van het doorsnee schuifmechanisme heeft Samsung een voet ontworpen die gebruik maakt van twee scharnieren en knikt om de hoogte te bepalen. Behalve in de hoogte kun je het scherm ook draaien en kantelen. Het voordeel van de opvallende voet is dat het verstellen opvallend soepel en solide gaat. Je pakt simpelweg het scherm en zet het eenvoudig in de goede positie zonder dat je daar moeite voor hoeft te doen. De voet is er overigens af te halen waarna je een beugel kunt bevestigen waarmee het scherm standaard VESA-bevestigingsgaten krijgt zodat je hem bijvoorbeeld aan e muur kunt hangen.

Opvallend is ook een lampje onderop het scherm. Dit lampje knippert aan de hand van het geluidssignaal en zou voor meer sfeer tijdens het gamen moeten zorgen. Het lampje reageert dus niet op het beeld en is bovendien maar in één kleur. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Philips’ Ambilight vergroot het lampje dus niet virtueel je scherm. Vind je het niets, dan kun je het lampje uitzetten.

Goede beeldkwaliteit

Het scherm is voorzien van een 23,5inch-paneel met een resolutie van 1920 x 1080 pixels. Daarbij heeft Samsung voorzien in een kromming van 1800R, een relatief sterke kromming. In de praktijk is 1800R op dit formaat een erg prettige kromming die zeker niet overdreven overkomt. Voor gamen heeft een kromming zeker een meerwaarde. Een resolutie van 1920 x 1080 is natuurlijk niets bijzonders, maar dat is niet het hele verhaal. Samsung heeft gekozen voor een paneel dat gebruik maakt van VA-technologie. Het voordeel van VA (vertical alignment) zijn goede kleuren, een goede zwartwaarde en een hoog contrast. Het nadeel ten opzichte van de goedkopere TN-technologie is dat VA doorgaans een stuk langzamer is en hierdoor wat minder geschikt is voor gaming. Samsung heeft er echter alles aan gedaan om VA toch geschikt te maken voor gaming, hier komen we verderop op terug.

De kleurweergave uit de doos is in ieder geval erg goed. Samsung heeft het scherm in de fabriek gekalibreerd en levert het kalibratierapport netjes mee. Die goede kleurweergave maakt het scherm behalve voor gaming ook prettig voor andere taken als fotobewerking. Het scherm is voorzien van Samsungs quantum dot-technologie waarbij een laag nanokristallen voor een hoger kleurbereik van sRGB 125 procent zorgt. Je krijgt kortom een scherm met prima kleuren. Het maakt de C24FG70FQU een stuk meer allround dan het doorsnee gamingscherm met een TN-paneel.

Soepel gamen met FreeSync

In tegenstelling tot veel andere VA-schermen is Samsungs C24FG70FQU prima geschikt voor gamers. Zo wordt via DisplayPort een maximale verversingssnelheid van 144 Hz ondersteund (via HDMI maximaal 120 Hz). Je hoeft dus zelfs bij de allerkrachtigste grafische kaart geen frame te missen. Samsung zorgt er op de hoogste verversingssnelheid met een trucje bovendien voor dat het beeld extra scherp blijft. Samsung gebruikt een eigen variant van motion blur-technologie waarbij de backlight razendsnel knippert om het beeld vloeiender te laten lijken. Bij Samsungs variant is de backlight onderverdeeld in vier zones die onafhankelijk van elkaar kunnen ‘knipperen’. De motion blur werkt prima, maar wel alleen als het scherm echt op 144 Hz wordt aangestuurd.

In de praktijk is de framerate zelfs bij een krachtige grafische kaart niet altijd constant, zakt de framerate onder de verversingssnelheid van het scherm, dan krijg je tearing: een duidelijk zichtbare breeklijn in de rendering van het beeld. Je kunt tearing voorkomen door de refresrate van je grafische kaart vast te zetten op een vaste frequentie (v-sync), maar op 144 Hz is dat een vrijwel onmogelijke opgave. Om dit netjes op te lossen biedt Samsung ondersteuning voor AMD’s FreeSync. Dit is technologie die ervoor zorgt dat een spel bij een wisselende framerate toch een vloeiend beeld zonder tearing toont. FreeSync doet dit door de verversingssnelheid van het beeldscherm dynamisch aan te passen aan de actuele framerate van het spel. Zakt je framerate bijvoorbeeld in van 144 naar 100 frames per seconde, dan wordt het beeldscherm ook op 100 Hz aangestuurd. Het voordeel hiervan is dat je indien mogelijk de beste framerate gebruikt, terwijl alles bij dipjes ook nog vloeiend loop.

Een beetje jammer is wel dat de C24FG70FQU een heel beperkte FreeSync-range blijkt te ondersteunen. Op de standaardinstelling (Standard Engine) is er ondersteuning voor 90 tot 144 Hz terwijl je via het menu ook een tweede instelling (Ultimate Engine) kunt kiezen waarmee je een range krijgt van 70 tot 144 Hz. Dropt de framerate van je kaart dus onder de 90 of 70 frames per seconde, dan krijg je alsnog stotteringen. Er zijn schermen die een FreeSync-range van 48 tot 144 of zelfs 30 tot 144 Hz hebben. We hebben navraag gedaan bij Samsung en te horen gekregen dat dit een bewuste keuze is geweest omdat FreeSync volgens Samsung op lagere verversingssnelheden alsnog flikkeringen geeft. Via HDMI krijg je eventueel een bereik van 62 tot 120 Hz. Samsung richt zich met dit scherm dus duidelijk op de krachtigere AMD-kaarten.

Conclusie

Samsungs C24FG70FQU is een opvallende monitor met een heel specifieke doelgroep, want feit is dat 399 euro veel geld is voor een Full HD-scherm. Voor hetzelfde geld heb je immers al een 4K UHD-scherm met een heel behoorlijk IPS-paneel. Met zijn maximale verversingssnelheid van 144 Hz is Samsungs C24FG70FQU dan ook echt bedoeld voor gamers met een snelle grafische kaart die willen gamen met 144 frames per seconde. Daarbij richt Samsung zich met de ondersteuning voor FreeSync vooral op gamers met een krachtige AMD-kaart.

Dat Samsung zich vooral op krachtige kaarten richt, blijkt uit de niet volledige FreeSync-implementatie. Die ondersteunt via DisplayPort slechts een bereik van 70 tot 144 Hz oftewel: je kaart moet als je FreeSync wilt gebruiken echt in staat zijn om altijd minimaal 70 Hz aan te tikken. Kortom een scherm voor gamers met heel specifieke eisen die geen probleem hebben met Full HD en een curved scherm. Val je binnen die doelgroep, dan is Samsungs C24FG70FQU zeker een interessante keuze. Je krijgt dan echt een veel betere beeldkwaliteit dan het gemiddelde gamingscherm met een TN-paneel.

0 Reactie(s) op: Samsung C24FG70FQU - Indrukwekkend gamen in Full HD

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.