Samsung is terug met laptops

Door: Jeroen Boer | 27 februari 2022 19:00

Samsung laptops
Nieuws

Hoewel Samsung in Europa sinds 2014 geen laptops meer verkoopt, deed het bedrijf dat in andere delen van de wereld nog wel. Het belangrijkste nieuws van de laptopaankondiging op MWC is dan ook dat de nieuwe laptops die Samsung vandaag aankondigt weer in Nederland te koop zullen zijn. Samsung-laptops zijn terug en wij hebben de nieuwe Samsung Galaxy Book2 Pro en Book2 Pro al kort kunnen proberen.

Na een jarenlange afwezigheid van de Europese laptopmarkt heeft Samsung vandaag aangekondigd dat ze weer laptops gaan leveren in Europa. Samsung brengt diverse modellen uit waaronder de Galaxy Book2 Pro en de Galaxy Book2 Pro 360 die we al kort even mochten bekijken.

De Galaxy Book2 Pro is een normale laptop die leverbaar wordt in een 13,3- en 15,6inch-uitvoering terwijl de Galaxy Book2 Pro 360 een omklapbare convertible laptops is die eveneens in een 13,3- en 15,6inch-variant op de markt komt. Samsung brengt van iedere laptop in Nederland in eerste instantie één configuratie uit en alle vier deze laptops krijgen dezelfde configuratie. De laptops bevatten een Core i7-processor van de twaalfde generatie in combinatie met 16 GB RAM en een m.2-ssd met een opslagcapaciteit van 512 GB. De Galaxy Book2 Pro-modellen zijn te koop in het zilver/wit of antraciet, terwijl de Galaxy Book2 Pro 360-modellen in het zilver/wit, antraciet en burgundy (bordeauxrood) te koop zal zijn.

Samsung laptops
Samsung brengt Galaxy Book2-laptops in verschillende formaten kleuren op de markt.

Galaxy Book2 Pro

Beide uitvoeringen van de Galaxy Book2 Pro zijn dunne en vooral lichte laptops. Het 13,3inch-model weegt 870 gram terwijl het 15,6inch-model slechts 1,11 kilogram weegt. Samsung heeft gekozen voor een aluminium behuizing. Het aluminium ziet er fraai uit, maar de antraciete uitvoering is wel erg gevoelig voor vingerafdrukken ondanks dat er volgens Samsung een speciale coating op zit. De witte uitvoering had overigens geen last van vingerafdrukken.

Samsung Galaxy Book2
Samsung Galaxy Book2

De behuizing voelt bij het palmgedeelte stevig aan, zo veert het toetsenbord niet mee als je op de laptop tikt. Helaas is de schermdeksel naar mijn smaak wel net iets te dun, het scherm laat zich eenvoudig torderen. Voor een dunne en lichte laptop heeft de Galaxy Book2 Pro opvallend veel aansluitingen. Niet alleen krijg je twee keer usb-c (met 1x Thunderbolt 4), maar is er ook voorzien in een usb-a-poort, hdmi, hoofdtelefoonaansluiting en een micoSD-kaartslot.

Samsung Galaxy Book2
De Galaxy Book2 heeft Thunderbolt 4.
Samsung Galaxy Book2

Door het geringe gewicht lijken beide Galaxy Book2-uitvoeringen fijne laptops om op te werken. Het toetsenbord tikt uitstekend en heeft een fijne klik waarbij het geheel zoals gezegd niet door veert. Uiteraard is het toetsenbord voorzien van verlichting die je in drie standen kunt instellen. Ook de touchpads voelen fijn aan met een prettige klik en werken uitstekend. Beide laptops hebben een Full HD-AMOLED-scherm met een maximale helderheid van 370 nits, al zou de maximale helderheid bij HDR-beelden hoger liggen en hebben de schermen volgens Samsung een DisplayHDR 500-certificering. De OLED-schermen hebben een fraai beeld. Helaas zijn de schermen op zowel het 13,3- als het 15,6inch-model glanzend afgewerkt terwijl het niet om een aanraakscherm gaat. Dat is lastig als je de laptop wilt gebruiken in lastigere lichtomstandigheden.

Samsung Galaxy Book2
Op antraciet zie je vingerafdrukken.
Samsung Galaxy Book2

Galaxy Book2 Pro 360

Ook de Galaxy Book2 Pro 360 is er in een 13,3- en 15,6inch-uitvoering. De Book2 Pro 360 is een omklapbare laptop met een 360graden-scharnier. De stevigere scharnierconstructie en dikkere schermdeksel zorgen voor een wat hoger gewicht dan de normale Book2 Pro. Het 13,3inch-model weegt 1,04 kilogram terwijl het 15,6inch-model op 1,41 kilogram komt. Samsung had overigens alleen de 13,3inch-uitvoering beschikbaar voor een hands-on. De laptop is gemaakt van aluminium en komt stevig over. In tegenstelling tot de normale Book2 Pro voelt ook de schermdeksel stevig. Samsung had alleen antraciete en witte modellen waarbij eveneens geldt dat de donkere variant gevoelig is voor vingerafdrukken. De bordeauxrode variant kon nog niet getoond worden.

Samsung Galaxy Book2 360
Je kunt kiezen uit antraciet of zilver.
Samsung Galaxy Book2 360

De 360-modellen hebben minder aansluitingen dan hun tegenhangers en zijn voorzien van drie keer usb-c (met 1x Thunderbolt 4), een microSD-kaartlezer en een hoofdtelefoonaansluiting.

Samsung Galaxy Book2 360
De Book2 360 kun je omklappen.
Samsung Galaxy Book2 360

De Galaxy Book2 360 is wat zwaarder dan de normale variant, maar is nog steeds een lichte laptop. Het toetsenbord en touchpad voelen ook bij deze laptop prettig aan. De schermresoluties is hetzelfde als bij de normale Galaxy Book2, maar er wordt een ander Super AMOLED-paneel gebruikt met een hogere helderheid van 400 nits. Ook bij deze laptop zou de maximale helderheid bij HDR hoger liggen en heeft het scherm een DisplayHDR 500-certificering. Ook bij de 360-uitvoering is het scherm net als op de normale Book2 glanzend uitgevoerd, maar hierbij gaat het uiteraard wel om een aanraakscherm. Dat aanraakscherm kan ook met de actieve stylus S pen worden bediend.

Samsung Galaxy Book2 360
Je ziet snel vingerafdrukken.
Samsung Galaxy Book2 360

Prijs en beschikbaarheid

De Samsung Galaxy Book2 en Galaxy Book 2 360 zijn te pre-orderen vanaf 18 maart en daadwerkelijk te koop vanaf 1 april.

Galaxy Book2 Pro
13,3 inch (Core i7, 16 GB RAM, 512 GB SSD): € 1449,-
15,6 inch (Core i7, 16 GB RAM, 512 GB SSD): € 1499,-

Galaxy Book2 Pro 360
13,3 inch (Core i7, 16 GB RAM, 512 GB SSD): € 1499,-
15,6 inch (Core i7, 16 GB RAM, 512 GB SSD): € 1599,-

0 Reactie(s) op: Samsung is terug met laptops

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.