Samsung Portable SSD T5 - Compact, snel en veilig

Door: Maikel Dijkhuizen | 12 september 2017 10:11

Samsung Portable SSD T5
Review

De Samsung Portable SSD T5 is net iets kleiner dan twaalf op elkaar gestapelde bankpasjes. Toch neem je op deze externe ssd veel gegevens mee, want het uitgebreidste model biedt maar liefst 2 TB opslagcapaciteit. Samsung stuurde ons het 500GB-model op, dat we uitgebreid aan de tand voelden.

Samsung Portable SSD T5

Prijs
€ 149,99 (250 GB), 229,99 (500 GB), 459,99 (1 TB), 909,99 (2 TB)
Bestandssysteem
Exfat
Encryptie
256bit-aes
Aansluitingen
Usb-c (usb 3.1)
Afmetingen
7,4 × 5,8 × 1,05 cm
Gewicht
51 gram
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Robuuste behuizing
  • Zeer compact
  • Hardwarematige encryptie
  • Snelle dataoverdracht
  • Minpunten
  • Korte kabels
  • Duur

Met de Portable SSD T5 introduceert Samsung een opvolger voor de T3, die alweer stamt uit het voorjaar van 2016. De aluminium behuizing is bij de nieuwste versie een fractie kleiner. Verder hebben de Zuid-Koreanen de vormgeving iets aangepast. Het zilver en zwart zijn vervangen voor een zwarte of donkerblauwe gloed. De T5 is beschikbaar in vier verschillende uitvoeringen. Wie kiest voor een exemplaar met 250 of 500 GB opslag, krijgt een donkerblauw exemplaar. De 1TB- en 2TB-uitvoeringen zijn uitsluitend in het zwart verkrijgbaar.

Usb-c

Net als bij de T3 is er aan de zijkant een usb-c-connector te vinden, welke ondersteuning biedt aan de usb3.1-standaard (generatie 2). Naast een usb-c-kabel bevat de productdoos ook een verloopkabel voor een klassieke usb-a-connector. De T5 is dus zowel voor MacBooks, laptops, tablets als smartphones inzetbaar. Beide snoertjes zijn met een lengte van 45 centimeter wel tamelijk kort. Om de externe ssd compatibel te maken met diverse besturingssystemen, is er gekozen voor het bestandssysteem exfat. Vanuit de fabriek werkt de opslagdrager dus moeiteloos onder Windows, macOS en Android.

Samsung Portable SSD T5
Zodra je de T5 op de computer aansluit, vraagt het apparaat om een wachtwoord.

Encryptie

Het overpompen van data gaat met de T5 uitermate vlot. De theoretische schrijfsnelheid van 540 MB/s blijkt in de praktijk lastig haalbaar, maar toch komen we redelijk in de buurt. Een blu-ray-rip van zo’n 41 GB naar de externe ssd overzetten, duurt amper twee minuten. Voorwaarde is wel dat je systeem een usb3.1-poort bevat. Een fijne eigenschap is de aanwezigheid van 256bit-aes-encryptie, waarmee je alle gegevens desgewenst hardwarematig versleutelt. Voor Windows, macOS en Android stelt Samsung speciale software beschikbaar, waarna je wachtwoordbeveiliging kunt activeren. Verder ontvang je via deze route ook de nieuwste driver.

Conclusie

De T5 is dankzij de usb3.1-interface van de tweede generatie sneller dan zijn voorganger. Deze externe ssd is dan ook een interessante optie voor diegenen die regelmatig werken met omvangrijke bestanden. Bovendien is het Samsung gelukt om de behuizing nog iets te verkleinen zonder aan stevigheid te verliezen. Kortom, een absolute aanrader!

0 Reactie(s) op: Samsung Portable SSD T5 - Compact, snel en veilig

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.