Samsung S27A600UUU – Ideaal scherm voor het moderne (thuis)kantoor

Door: Jeroen Boer | 13 december 2021 11:15

Samsung S27A600UUU
Review

Steeds meer laptops zijn voorzien van een usb-c-poort die behalve voor usb-apparatuur ook geschikt is voor video-uitvoer en opladen van de laptop. Hierdoor is usb-c de ideale basis voor een modern dockingstation waarmee je je laptop kunt opladen en aansluiten op randapparatuur als een beeldscherm. Samsung heeft zo’n usb-c-dockingstation in een monitor geïntegreerd. Hoe dat bevalt, lees je in deze Samsung S27A600UUU review.

S27A600UUU

Prijs € 399,-
Paneel 27 inch ips-paneel (2560 x 1440)
Helderheid 300 cd/m²
Contrastratio 1000:1
Kijkhoek 178° (hor.) / 178° (ver.)
Verversingssnelheid 45 – 75 Hz
Beeldaansluitingen Usb-c (DisplayPort 1.2, 90 watt laden, netwerk en usb), Hdmi 1.4, DisplayPort 1.2, DisplayPort 1.2-uitgang
Overige aansluitingen Gigabit-netwerkadapter, 3x usb 3.0, 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting
Hoogte verstelbare voet Ja, 12 cm
Draaien, kantelen en zwenken Ja / ja / ja
Afmetingen met voet 615,5 x 551,9 x 196,4 mm
Meegeleverde kabels Usb-c-kabel, hdmi-kabel
Website www.samsung.com
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Multifunctionele usb-c-aansluiting
  • Dockingstation met netwerk en laden
  • In hoogte verstelbare voet
  • Goede beeldkwaliteit
  • Minpunten
  • Geen webcam
  • Geen luidsprekers

Vrijwel alle nieuwe laptops zijn voorzien van een multifunctionele usb-c-poort waardoor je met slechts één kabel al je randapparatuur kunt aansluiten en je laptop ook nog eens kunt opladen. Om dit mogelijk te maken zijn er diverse usb-c-dockingstations te koop. Maar je kunt een dockingstation natuurlijk ook in een scherm inbouwen en dat is precies wat Samsung met de S27A600UUU (ook bekend als 27" QHD Professional Monitor S60A USB-C) heeft gedaan. 

Met één usb-c-kabel sluit je zowel het beeldscherm als een ingebouwde lader en usb-hub met netwerkadapter aan. 

Samsung S27A600UUU
Het scherm heeft een zakelijk ontwerp.
Samsung S27A600UUU
Met één usb-c-kabel sluit je een laptop aan.

Je hoeft dit scherm overigens niet per se in combinatie met een usb-c-laptop te gebruiken, want er is ook voorzien in zowel een DisplayPort- als een hdmi-aansluiting. Het scherm zelf is een 27 inch ips-paneel met een resolutie van 2560 x 1440 pixels. Samsung brengt dit scherm ook in een 24- en 32inch-variant op de markt. Deze hebben allebei de dezelfde resolutie als het geteste 27inch-model. 

Samsung S27A600UUU
Je kunt een computer aansluiten via usb-c, hdmi of DisplayPort.

Prettig in gebruik

Het scherm is ontworpen voor de zakelijke markt en is daarom voorzien van in hoogte verstelbare voet die je in 12 centimeter in hoogte kunt verstellen. Uiteraard kun je het scherm ook kantelen en zwenken. Het verstellen vereist weinig kracht waardoor het scherm snel naar wens kunt instellen. Daarnaast kun je ook de oriëntatie van het scherm draaien van een horizontale naar een verticale stand. Let er daarbij wel op dat de hoogteverstelling hiervoor in de hoogste stand moet staan. 

De verstelbare voet is bijzonder stevig en staat op een stabiele metalen plaat. De voet is tijdens de installatie eenvoudig in elkaar te zetten waarna je het scherm op de standaard klikt. Er is voorzien in een rubber bandje waarmee je kabels aan de voet kunt binden om je bureau netjes te houden. Helaas is er alleen in een bandje onderop de voet voorzien, een tweede bandje iets hoger had het wegwerken van de kabels nog netter gemaakt.

Voor de bediening is het scherm voorzien van vijf knoppen die aan de onderkant geplaatst is en toegang geeft tot een overzichtelijk menu dat helaas niet in het Nederlands beschikbaar is. Je hebt naast het volledige menu ook snel toegang tot de volumebediening van de hoofdtelefoonaansluiting en het keuzemenu voor de beeldingang.

Samsung S27A600UUU
Je kunt het scherm verticaal gebruiken.
Samsung S27A600UUU
De voet is in hoogte verstelbaar.

Beeldkwaliteit

Samsung heeft de S27A600UUU voorzien van een 27inch-paneel met een resolute van 2560 x 1440 pixels. Het scherm maakt gebruik van ips-technologie en biedt een goede beeldkwaliteit. Wel zul je het scherm voor serieuze beeldbewerking moeten kalibreren, voor doorsnee kantoorgebruik voldoet het uit de doos. Het is uiteraard geen 4K-scherm.

Het scherm ondersteunt AMD FreeSync waarmee je games vloeiend kunt afspelen als je grafische kaart de normale verversingssnelheid van het scherm niet kan bijhouden. Het gaat echter maar om een beperkte FreeSync-range van 48 tot 75 Hz waardoor je dit hooguit als een extraatje moet beschouwen. Ondersteuning voor FreeSync is standaard overigens uitgeschakeld en kun je via het schermmenu inschakelen via de systeeminstellingen. 

Ingebouwd dockingstation

De onderscheidende eigenschap van dit scherm is uiteraard de usb-c-aansluiting. Er wordt een usb-c-kabel meegeleverd van een meter lang zodat je je laptop comfortabel op je bureau kunt zetten. Het scherm is voorzien van een geïntegreerde laptoplader met een maximaal vermogen van 90 watt waardoor je vrijwel iedere laptop die laden via usb-c- ondersteunt kunt opladen. 

Op het gebied van dockingmogelijkheden heeft Samsung voorzien in een usb-hub met drie usb3.0-poorten, een 3,5mm-geluidsaansluiting en een gigabit-netwerkaansluiting. De snellere usb Gen2-snelheid van 10 Gbit/s wordt niet ondersteund. In de praktijk is dat vooral een probleem als je heel snelle externe ssd’s wilt gebruiken.

Samsung S27A600UUU
Het ingebouwde dockingstation voorziet in een gigabit-netwerkaansluting en drie usb3.0-poorten.

De netwerkcontroller is op basis van een chipset van Realtek die zonder problemen door zowel Windows als macOS herkend wordt waardoor je geen extra handelingen hoeft te verrichten om het gehaal aan de praat te krijgen. Onze usb-c-laptops werden netjes opgeladen tijdens het gebruik van het scherm. Iets dat we missen zijn ingebouwde luidsprekers, al is dat op kantoor natuurlijk niet altijd gewenst. 

Een klein minpuntje is dat alle aansluitingen achterop zitten waarmee de usb-poorten vooral geschikt zijn voor apparatuur die altijd op je werkplek is aangesloten zoals je toetsenbord en muis. Voor verwisselbare opslag die je af en toe gebruikt zijn de usb-poorten onhandig geplaatst, dat soort apparaten kun je beter direct op je laptop aansluiten.

Behalve beeldingangen is er ook voorzien in een DisplayPort-uitgang. Hierop kun je een tweede scherm aansluiten waardoor je met één usb-c-kabel twee schermen op je laptop kunt aansluiten. Het hangt van je laptop af of deze functionaliteit ook daadwerkelijk werkt. Er moet ondersteuning zijn voor Multi-Stream Transport (MST).

Testresultaten dockingstation

Het ingebouwde dockingstation is een belangrijk onderdeel van dit scherm. We hebben de prestaties van de ingebouwde mogelijkheden getest in combinatietje met laptops voorzien van een usb-c-aansluiting. De netwerk-adapter is via een usb3.0-hub verbonden met het systeem en haalt onder Windows in een snelheidstest een snelheid van 947 Mbit/s oftewel een keurige gigabitsnelheid. 

In macOS behelst de netwerksnelheid zo’n 670 Mbit/s, dat komt doordat de Realtek-stuurprogramma’s onder macOS sowieso wat minder goed presteren. Onder beide besturingssystemen werkt het verder wel zonder iets te installeren en dat is erg prettig als je meerdere laptops hebt.

Samsung S27A600UUU

Het scherm is achterop ook voorzien van drie usb-poorten waarmee je randapparatuur via het dockingstation met je laptop kunt verbinden. Hierop kun je bijvoorbeeld je toetsenbord en muis aansluiten, maar ook andere usb-apparaten zoals een externe schijf. We hebben de prestaties van de usb-poorten achterop getest in combinatie met een externe ssd en halen dan een keurige snelheid van 458 MB/s.

Wanneer we diezelfde ssd rechtstreeks op het systeem aansluiten, halen we 549 MB/s. Je verliest via de ingebouwde usb-hub dus wel wat snelheid, maar krijgt daar een hoop gemak voor terug. Voor veel randapparatuur zoals een toetsenbord of muis maakt deze wat lagere snelheid bovendien niet uit.

Conclusie

Met Samsungs S27A600UUU brengt Samsung een scherm op de markt dat ideaal is voor kantoren, maar ook bijzonder goed van pas komt in een thuiskantoor. Qua beeldtechnologie is het met een resolute van 2560 x 1440 pixels geen heel opzienbarend scherm, maar het formaat en resolutie voldoen goed voor vrijwel alle (kantoor)taken. Het is het ingebouwde dockingstaton en de uitstekende voet die de S60UA echt een ideaal scherm maken. 

Met slechts één kabel kun je een moderne laptop aansluiten waarna je laptop wordt opgeladen, je randapparatuur kunt verbinden en aangesloten bent op het netwerk. Handig om thuis je eigen pc, eigen laptop en de laptop van je werk moeiteloos te gebruiken. Je betaalt logischerwijs wel wat voor dat gemak, want een qua beeldkwaliteit vergelijkbaar scherm zonder dockingstation heb je voor zo’n 260 euro op je bureau staan. 

0 Reactie(s) op: Samsung S27A600UUU – Ideaal scherm voor het moderne (thuis)kantoor

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.