Samsung Space Monitor LS32R750U - Aan ruimte geen gebrek

Door: Jeroen Boer | 26 mei 2019 08:54

Samsung Space Monitor
Review

Bij beeldschermen geldt doorgaans hoe groter hoe beter. Een fors scherm neemt wel veel ruimte in. Samsung heeft dat met de Space Monitor opgelost, door een speciale voet neemt dit 32inch-scherm zo min mogelijk bureauruimte in.

Samsung Space Monitor LS32R750U

Prijs € 499,-
Paneel 31,5 inch va-paneel (3840 x 2160)
Helderheid 250 cd/m²
Contrastratio 2500:1
Kijkhoek 178° (hor.) / 178° (ver.)
Verversingssnelheid 60 Hz
Aansluitingen Hdmi, mini-displayport
Hoogte verstelbare voet Ja, 18,4 cm
Draaien, kantelen en zwenken Nee / ja / nee
Afmetingen 714.5 x 757.2 x 115.5 mm
Website www.samsung.com
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Ruimtebesparende voet
  • Goed beeld
  • Stevige constructie
  • In hoogte verstelbaar
  • Minpunten
  • Niet draaien of zwenken
  • Weinig aansluitingen

Samsungs Space Monitor LS32R750U is een 4K UHD-scherm met een formaat van maar liefst 31,5 inch. En dat maakt na installatie wel even indruk. Je hebt op deze resolutie bijvoorbeeld meer dan genoeg werkruimte om twee applicaties naast elkaar te gebruiken. Het grote fysieke formaat zorgt er daarbij voor dat beeldelementen ondanks de 4K-resolutie niet te klein worden, je kunt alles goed zien. De combinatie van 31,5 inch en 4K UHD is kortom prettig.

Samsungs Space Monitor neemt weinig bureauruimte in.

Qua ontwerp heeft Samsung de Space Monitor prettig onopvallend gehouden. De behuizing is van zwart kunststof. Zit je voor het scherm, dan zie je daar niet veel van want het scherm heeft vrijwel geen schermrand. Ondanks zijn grote formaat oogt de Space Monitor niet gigantisch. Op het gebied van aansluitingen is de Space Monitor niet heel rijk uitgerust met hdmi 2.0 en mini-DisplayPort 1.2. Beide aansluitingen zijn in staat om 4K UHD op 60 Hz weer te geven. De keuze voor een mini-DisplayPort begrijpen we niet helemaal, een normale variant had wat handiger geweest. Naast de beeldaansluitingen zit nog een usb-poort, maar die is bedoeld voor updates. Een usb-hub is dus niet ingebouwd. Ook luidsprekers zijn niet aanwezig.

Bijzondere voet

Samsung noemt het scherm niet voor niets de Space Monitor, je houdt door een bijzondere voet namelijk maximale ruimte over op je bureau. De voet kun je vergelijken met een monitorarm die je los aanschaft. De voet klemt net als zo’n losse arm op je bureaublad en maak je vast met een schroef die je vanaf de onderkant vastzet. De klem is geschikt voor bureaus tot 90 mm dik. De kabels voor beeld en stroom kun je aan de achterkant van de voet doorvoeren. Samsung levert een speciale hdmi-kabel mee waarop je de voeding kunt aansluiten, zodat je bij gebruik van hdmi zelfs maar één kabel nodig hebt. De voet zit na installatie stevig vast. Fraai is dat je het scherm zo dicht tegen de muur kunt krijgen, dat het lijkt alsof je de Space Monitor simpelweg tegen de muur hebt geschroefd. Het scherm neemt hierdoor afgezien van de klem geen ruimte in op je bureau.

Samsung Space Monitor
De voet van de Space Monitor laat zich vergelijken met een losse monitorarm.

Beperkingen

Je kunt het scherm naar je toe trekken en dat gaat gelukkig soepel. Opvallend is wel dat het dichterbij halen door de constructie van de voet ook betekent dat het scherm omlaag gaat. Andersom geldt dat uiteraard ook, omlaag kan niet zonder het scherm dichter bij te halen. Heb je een dieper bureau, dan zou je hier last van kunnen hebben. Wellicht hangt het scherm dan te laag als de afstand prettig is. Iets dat helaas niet kan, is het scherm roteren naar een verticale oriëntatie en zwenken (het scherm horizontaal verstellen) is ook niet mogelijk. Het enige dat kan, is het scherm verticaal kantelen. Jammer, want een premium voet zou draaien en zwenken eigen wel moeten beheersen.

Samsung Space Monitor
Naar je toehalen betekent automatisch dat het beeld omlaag gaat.

Goed beeld

De Space Monitor maakt gebruik van een 31,5 inch VA-paneel met een resolutie van 3840 x 2160 pixels. Het mat afgewerkte beeld is prettig om naar te kijken. De maximale helderheid is meer dan genoeg om ook in een goed verlicht kantoor te werken, ook op halve helderheid kun je al prima werken. De inkijkhoek van het VA-paneel is goed, al merk je wel dat 32 inch wel het maximale is voor het gebruikte paneel. Zit je er niet recht voor, dan is er aan de zijkanten toch lichte verkleuring waarneembaar.

Conclusie

Een 32inch-scherm (of 31,5 inch om precies te zijn) is geen kleine jongen. Je zet met Samsungs Space Monitor een serieus scherm op je bureau. Toch hoef je niet bang te zijn dat je bureau vol staat, want de Space Monitor heeft een unieke voet waarmee je ruimte bespaard. De constructie is stevig en werkt soepel. Hou er wel rekening mee dat het naar voren en beneden halen onlosmakelijk met elkaar verbonden is waardoor het scherm voor extra diepe bureaus wellicht onhandig is. Heb je echter een normaal bureau, dan is dit een bijzonder handig scherm. Wat we wel jammer vinden, is dat het scherm niet roteerbaar is. Dat had de voet echt afgemaakt.

0 Reactie(s) op: Samsung Space Monitor LS32R750U - Aan ruimte geen gebrek

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.