Zo maak je perfecte schermvideo's in Windows 10

Door: dirk-schoofs | 29 februari 2016 14:25

How To

Windows 10 verrast ons met een extraatje om schermvideo's vast te leggen zonder dat je daarvoor een of andere externe tool hoeft te installeren. Je gebruikt daarvoor een functie die oorspronkelijk bedoeld is voor gaming. Hoe dan ook, instructiefilmpjes maken was dus nog nooit zo eenvoudig.

Stap 1: Xbox-app

In Windows 10 is het mogelijk het verloop van games te filmen, maar niets belet je om deze mogelijkheid te gebruiken om alles te filmen wat er zich op het scherm afspeelt. De functie zit in de vernieuwde Xbox-app van Windows 10. Die app bundelt relevante informatie voor de gamer zoals zijn ranking en meldingen van zijn gaming-buddies. Bovendien ondersteunt de module Game DVR, zeg maar een digitale videorecorder. Lees ook: Periscope: Zo zend je live video's uit vanaf je smartphone.

Zorg vooraf dat je bent ingelogd op de Xbox-app: typ Xbox in het startmenu, open de app en meld je aan met je Microsoft-account. Vervolgens start je het programma waarin je de opname wilt maken. Met de combinatie Windows-toets+G open je de gamebalk. Soms krijg je de vraag of het wel degelijk om een game gaat. Hier mag je gerust bevestigen dat je gamebalk wilt zien.

Zorg dat je ingelogd bent bij de Xbox-app.

Beperkingen

Game DVR heeft wel enkele beperkingen. Zo kun je deze tool niet gebruiken om bijvoorbeeld Skype-video-opnames te maken of fragmenten van Netflix-films vast te leggen.

Stap 2: Gamebalk

Klik op de rode knop in de gamebalk, of druk op Windows-toets+Alt+R om een opname te starten. Er begint een teller te lopen. Als je klaar bent, druk je opnieuw Windows-toets+Alt+R en klik je op Stop. Alle opnames in belanden in de map Video's / Opnames waar je ze kunt bewerken, bekijken of delen met anderen. De filmpjes worden opgeslagen in het mp4-formaat. Xbox onthoudt de instellingen van de gamebalk als je de volgende keer de app opent. Wanneer je op het tandwieltje van de gamebalk klikt, kom je bij de instellingen. Hier kun je bijvoorbeeld de maximumlengte van een opname vastleggen. Het is ook de plaats waar je kunt aangeven dat de Xbox-app alles in de achtergrond moet opnemen.

Klik op de rode knop om de opname te starten.

1 Reactie(s) op: Zo maak je perfecte schermvideo's in Windows 10

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 8 april 2016 10:14 Irene
    Ik wil nog een gratis manier om op het scherm op Windows 10. Het heet Show More op te nemen delen. Het kan elk scherm activiteiten met geluid op te nemen. En het kan video te bewerken.
    http://showmore.com/nl/
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.