Schijf vastpinnen aan taakbalk in Windows 10 doe je zo

Door: dirk-schoofs | 26 mei 2020 16:41

Schijfcontrole in Windows (10) is soms noodzakelijk
How To

De taakbalk kun je bijna helemaal naar eigen wens inrichten, zo kun je heel eenvoudig je meest gebruikte programma’s erop zetten. Maar een externe schijf vastpinnen, laat Windows 10 nog altijd niet toe. Hiervoor is dus een omweg noodzakelijk, wil je niet eerst de Verkenner hoeven openen.

Stap 1: Drive selecteren

Misschien heb je al geprobeerd een externe opslagschijf of zelfs een usb-stick naar de startbalk te slepen. Dat lukt niet. Als je het toch probeert, zal Windows de schijf aan het menu van Windows Verkenner toevoegen. Voor sommige gebruikers is die weg al kort genoeg, maar wij laten je zien hoe je voortaan met slechts één muisklik bij de bestanden op een externe drive komt. Sluit de drive aan op de computer en open Windows Verkenner met Windows-toets+E. Navigeer naar Deze pc en selecteer de schijf die je wilt vastpinnen aan de taakbalk.

In dit voorbeeld zullen we de H-schijf aan de taakbalk vastpinnen.

Stap 2: Snelkoppeling

Klik met de rechtermuisknop op de drive die je zo dadelijk wilt vastpinnen en selecteer de opdracht Snelkoppeling maken. Windows zal je waarschuwen dat je in dit venster geen snelkoppeling kunt maken en vraagt of de snelkoppeling op het bureaublad mag komen te staan. Sta dit toe, navigeer naar het bureaublad, selecteer de bewuste snelkoppeling en open de Eigenschappen. In het dialoogvenster ga je naar het tabblad Snelkoppeling. In het vak Doel typ je explorer gevolgd door een spatie, dan de schijfletter, een dubbele punt en een slash. Als het gaat om de H-schijf wordt het dus explorer H:\. Als je dit hebt bevestigd, zul je zien dat het pictogram van de snelkoppeling is veranderd in het pictogram van een map.

Noteer in het vak Doel het pad naar de externe schijf.

Stap 3: Pictogram aanpassen

Eigenlijk kun je dit pictogram nu al vastmaken aan de taakbalk, maar we maken het nog een beetje mooier door dit map-pictogram te wijzigen in een schijf-icoon. Open daarom de Eigenschappen van de snelkoppeling opnieuw. Selecteer het tabblad Snelkoppeling en klik op Ander pictogram. In het dialoogvenster typ je het pad of navigeer je via de Bladeren naar C:\Windows\System32\imageres.dll en druk je op Enter. Nu kom je bij een reeks pictogrammen waar je een geschikt schijfpictogram selecteert zodat je een nieuw schijfpictogram op het bureaublad hebt staan. Klik er met rechts op en kies in het menu de opdracht Aan taakbalk vastmaken. Verwijder ten slotte de snelkoppeling op het bureaublad.

Selecteer het pictogram van een drive.

0 Reactie(s) op: Schijf vastpinnen aan taakbalk in Windows 10 doe je zo

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.