Schijfruimte verdelen in Windows met Schijfquota

Door: dirk-schoofs | 19 augustus 2022 13:28

Partitie schoonmaken
How To

Wanneer een computer verschillende gebruikersaccounts heeft, kan het gebeuren dat de ene gebruiker veel meer gegevens opslaat op de pc dan de andere. Het is zelfs mogelijk dat iemand zoveel ruimte opeist, dat er weinig of niets meer overblijft voor de andere accounts. Door Schijfquota in te schakelen, kun je schijfruimte verdelen.

De functie Schijfquota werkt in Windows 10 en in Windows 11 op exact dezelfde manier. De waarden liggen niet voor eeuwig vast. De beheerder kan steeds extra ruimte aan iemand toewijzen als een andere gebruiker die ruimte in zijn quotum niet gebruikt. Maak voor je begint een herstelpunt voor de zekerheid. 

Eerst moet je Schijfquota inschakelen voor de NTFS-geformatteerde schijf. Open Windows Verkenner en klik in het menu aan linkerkant op Deze pc. Klik met de rechtermuisknop op de NTFS-schijf waarvoor je een limiet wilt instellen en kies in het snelmenu de opdracht Eigenschappen.

Deze tip lukt alleen bij NTFS-geformatteerde schijven.

Quotuminstellingen

In de Eigenschappen open je het tabblad Quotum en daarna klik je op Quotuminstellingen weergeven. Hiermee bepaal je de standaardlimiet voor de nieuwe gebruikers van dit volume. In dit venster activeer je twee opties: Quotumbeheer inschakelen en Schijfruimte weigeren aan gebruikers boven quotumlimiet

Vervolgens activeer je de optie Maximumschijfruimte, zodat je bij Maximumschijfruimte een bepaalde grenswaarde kunt typen. Daaronder stel je het waarschuwingsniveau in. Wanneer de gebruiker dit niveau bereikt, zal hij een waarschuwing zien.

We stellen de maximale schijfruimte in op 200 GB en de waarschuwingsgrens op 50 GB.

Schijfquota aanpassen

Als je nu op de knop Quotumvermelding klikt, dan lees je hoeveel schijfruimte een gebruiker heeft verbruikt van de toegewezen limiet. Wanneer je in dit stadium nog geen account vindt in de kolommen Naam of Aanmeldingsnaam, dan moet je die handmatig toevoegen. Gebruik het menu Quotum / Nieuwe quotumvermelding. In het volgende venster klik je op Geavanceerd. Gebruik de knop Nu zoeken en dubbelklik op het account dat je wilt opnemen in de opslagbeperking. Op die manier selecteer je een gebruiker. 

Klik op OK om door te gaan en daarna kun je Maximumschijfruimte en het Waarschuwingsniveau instellen. Als je later een schijfquotum voor een gebruiker wilt wijzigen, dan moet je opnieuw naar het venster Quotumvermeldingen voor C gaan. Daar klik je met rechts op het account dat je wilt wijzigen en daarna open je de Eigenschappen. Vervolgens kun je het quotum en het waarschuwingsniveau aanpassen.

Je kunt voor iedere gebruiker de limiet steeds naar wens aanpassen.

0 Reactie(s) op: Schijfruimte verdelen in Windows met Schijfquota

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.