Functie Snel opstarten gebruiken in Windows 10

Door: Chwhynny Overbeeke | 01 april 2016 07:13

How To

Windows 10 heeft een aantal handige standaardopties, waaronder de functie Snel opstarten. Wat is het, en hoe schakel je het in of uit?

Snel opstarten is een functie van Windows 10 die standaard is ingeschakeld. Het lijkt een beetje op de hybride slaapstand van Windows 8, maar zorgt ervoor dat Windows 10-computers sneller op kunnen starten nadat ze zijn uitgeschakeld. De computer wordt dus niet in de slaapstand gebracht, maar Windows slaat tijdens het afsluiten de staat waarin je computer zich op dat moment verkeert op in een slaapbestand dat gelezen en gebruikt wordt wanneer je de computer opnieuw opstart. Je kunt dan meteen verder werken, ook al had je je computer helemaal uitgezet. Lees ook: Zo voeg je extra e-mailaccounts toe in Windows 10 Mail.

Snel opstarten inschakelen

Omdat Snel opstarten een standaardfunctie is, hoef je normaal gesproken niets te doen om deze in te schakelen. Maar mocht de functie om wat voor reden dan ook niet ingeschakeld zijn, dan kun je deze handmatig aanzetten.

Ga naar het Configuratiescherm en kies Energiebeheer. Klik in het linker paneel op Het gedrag van de aan/uit-knoppen bepalen en selecteer Instellingen wijzigen die momenteel niet beschikbaar zijn. Zet onder Instellingen voor afsluiten een vinkje bij Snel opstarten inschakelen (aanbevolen).

Slaapstand

De functie is gelinkt aan de slaapstand van je laptop of pc, dus als deze is uitgeschakeld kan het zijn dat je Snel opstarten niet kunt gebruiken of in de instellingen kunt vinden.

Je kunt de slaapstand inschakelen via de Opdrachtprompt door met de rechtermuisknop op de Start knop te klikken en Opdrachtprompt (Administrator) te kiezen. Typ in het venster dat verschijnt het commando powercfg -h on en druk op Enter.

Ga vervolgens terug naar het Configuratiescherm en probeer Snel opstarten opnieuw in te schakelen.

4 Reactie(s) op: Functie Snel opstarten gebruiken in Windows 10

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 1 april 2016 11:59 Anoniem
  Als je een snelle schijf hebt, UITSCHAKELEN!
  Zodra er een fout in de geheugen zit, blijft het terug komen, tot Windows eens herstart wordt. Dus kan instabiel blijven zo.
  Mooi voorbeeld, is dat het scherm zwart bleef bij iemand (driver update gehad?). Alleen beeld bij opstarten, maar na Windows logo zwart. Normaal kun je kort op de aan en uitknop drukken en sluit Windows af. Maar startte vervolgens weer op naar zwart scherm. Herstarten valt dan dus niet te kiezen… Toen maar geforceerd uitgeschakeld (6 sec. aan- en uitknop inhouden), vervolgens startte Windows weer met beeld op. Maar goed is het niet voor Windows en een normale gebruiker was hier nooit opgekomen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 mei 2016 13:54 Anoniem
  als je een SSD HD hebt moet je dit niet inschakelen. Opstarten gaat dan snel genoeg.
  Je systeem wordt van deze functie ook vele malen instabieler omdat Windows nooit echt meer helemaal afsluit tenzij je zelf een harde reboot uitvoert.

  Voor de onervaren gebruiker is dit echt niet aan te raden.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 juni 2016 11:18 Anoniem
  Op 2 PC's al meegemaakt dat deze functie in conflict raakte met Google Chrome. Chrome startte niet meer op zonder een melding te geven. In de task manager bleek dat Chrome wel wordt opgestart, maar er wordt geen window geopend. Na uitschakelen dan de functie waren problemen verholpen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 juli 2016 14:02 oscarloehmer@hotmail.com
  Als ik kies voor "snel opstarten", kan ik dan de pc stroomloos maken door de netstekker uit te zetten? Ik doe dit steeds, omdat blikseminslag mijn pc verwoest heeft.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.