Functie Snel opstarten gebruiken in Windows 10

Door: Chwhynny Overbeeke | 01 april 2016 07:04

How To

Windows 10 heeft een aantal handige standaardopties, waaronder de functie Snel opstarten. Wat is het, en hoe schakel je het in of uit?

Snel opstarten is een functie van Windows 10 die standaard is ingeschakeld. Het lijkt een beetje op de hybride slaapstand van Windows 8, maar zorgt ervoor dat Windows 10-computers sneller op kunnen starten nadat ze zijn uitgeschakeld. De computer wordt dus niet in de slaapstand gebracht, maar Windows slaat tijdens het afsluiten de staat waarin je computer zich op dat moment verkeert op in een slaapbestand dat gelezen en gebruikt wordt wanneer je de computer opnieuw opstart. Je kunt dan meteen verder werken, ook al had je je computer helemaal uitgezet. Lees ook: Zo voeg je extra e-mailaccounts toe in Windows 10 Mail.

Snel opstarten inschakelen

Omdat Snel opstarten een standaardfunctie is, hoef je normaal gesproken niets te doen om deze in te schakelen. Maar mocht de functie om wat voor reden dan ook niet ingeschakeld zijn, dan kun je deze handmatig aanzetten.

Ga naar het Configuratiescherm en kies Energiebeheer. Klik in het linker paneel op Het gedrag van de aan/uit-knoppen bepalen en selecteer Instellingen wijzigen die momenteel niet beschikbaar zijn. Zet onder Instellingen voor afsluiten een vinkje bij Snel opstarten inschakelen (aanbevolen).

Slaapstand

De functie is gelinkt aan de slaapstand van je laptop of pc, dus als deze is uitgeschakeld kan het zijn dat je Snel opstarten niet kunt gebruiken of in de instellingen kunt vinden.

Je kunt de slaapstand inschakelen via de Opdrachtprompt door met de rechtermuisknop op de Start knop te klikken en Opdrachtprompt (Administrator) te kiezen. Typ in het venster dat verschijnt het commando powercfg -h on en druk op Enter.

Ga vervolgens terug naar het Configuratiescherm en probeer Snel opstarten opnieuw in te schakelen.