Laat uw eigen boek printen

© CIDimport

Laat uw eigen boek printen

Geplaatst: 3 november 2006 - 09:11

Aangepast: 19 september 2022 - 13:33

Redactie ID.nl

Bent u een geboren schrijver of wilt u van uw weblog een boek maken? Dan zou u met allerlei handige software zelf een aardig A5-boekje kunnen maken. Maar u kunt natuurlijk ook een écht boek laten maken. Dat laatste is dankzij internet heel betaalbaar geworden, ook voor de particulier die in kleine oplage zijn pennenvruchten wil laten drukken.

Laat uw eigen boek printen

Bent u een geboren schrijver of wilt u van uw weblog een boek maken? Dan zou u met allerlei handige software zelf een aardig A5-boekje kunnen maken. Maar u kunt natuurlijk ook een écht boek laten maken. Dat laatste is dankzij internet heel betaalbaar geworden, ook voor de particulier die in kleine oplage zijn pennenvruchten wil laten drukken. Na de nodige boekdruksites te hebben bezocht, besloten we de proef op de som te nemen bij Lulu.com, want daar is de klus 'binnen een paar minuten geklaard'.Lulu belooft een wereld aan mogelijkheden op het gebied van publiceren, boekformaten en online distributie. Uw enige risico is dat u uw eigen boek zelf een keer aanschaft. Per slot van rekening wilt u toch zien hoe uw boek eruit ziet en ervaren hoe prettig het leest. Wij maakten een leuk dun boekje van een serie columns. In woorden omgerekend: 15.000 woorden of vijftig volgetikte A4'tjes. Van de tekst maakten we eerst één groot Word-document. Vervolgens surften we naar Lulu.com.

Stap 1: Aanmelding

Alternatief 1: Duur

Gopher Publishers biedt een vrij dure ‘printing-on-demand’-functie aan via Mijneigenboek.nl. Voor standaard 1350 euro (inclusief btw) verzorgt Gopher de opmaak, publiciteit en distributie van het boek. De tekst moet in pdf-formaat worden aangeleverd. Een boek distribueren via de Bruna-winkels behoort ook tot de mogelijkheden. Daarvoor is een speciale actie op touw gezet.De kosten bedragen 999 euro.De auteur ontvangt hiervoor veertig boeken en bepaalt zelf hoeveel exemplaren hij via een Bruna-winkel wil verkopen.Lulu.com vraagt naam, mailadres, wachtwoord, land en taal. Creditcardgegevens of persoonlijke informatie zijn pas nodig als we besluiten ons boek te kopen. Een tekst wijst ons op de voordelen van de site: "Het is gratis en makkelijk in gebruik!" Dat laatste moeten we echter nog zien. Na het invullen volgt een leeg scherm met het woordje 'Aanmelden...'. De bevestiging van onze aanmelding wordt naar ons mailadres gestuurd. Inloggen doen we voortaan met ons mailadres en het opgegeven wachtwoord.

Stap 2: Instructies

Op het welkomstscherm binnen het publicatiesysteem krijgen we informatie over onze 'publicatieprojecten'. De site legt uit waar deze projecten uit bestaan: al onze boeken en alle afbeeldingen, video's en software die we hebben geüpload. Wij hoeven alleen ons tekstdocument te uploaden. Via de button Start kunnen we een nieuw project opstarten ofwel een nieuw boek laten printen. Het scherm vraagt ons het type content dat we willen uploaden te selecteren en daarna stap-voor-stap de instructies te volgen. "Er is niets aan; begin nu!" roept Lulu.com.

Stap 3: Alle informatie invullen...

De pagina die volgt biedt uitleg over het te kiezen boekformaat en de beschikbare printmogelijkheden. Hier vullen we de titel van ons boek in, het boekgenre, een serie trefwoorden, een beschrijving, de taal en de doelgroep. Onze naam bij auteur is al ingevuld. Onder de boekgenres staat helaas geen categorie nieuws of media, die bij onze uitgave past. We kiezen voor computers. Een ISBN-nummer is optioneel. Dat kan alleen worden ingevuld als het nummer ook écht is aangevraagd. De mogelijkheid om ons copyright te claimen is eveneens optioneel. Voor de zekerheid vullen we hier onze naam in. De eerste foutmelding duikt op tijdens het opslaan van de data. We hebben te lang getreuzeld met invullen. Een tweede keer opslaan heeft meer succes. Het probleem zit in onze browser. We hebben de functie Popupvensters tonen uitgezet.

Stap 4: Uploaden en converteren

Alternatief 2: Minder duur

Internetuitgeverij Boekenbent biedt de mogelijkheid om boeken vanaf één exemplaar te laten printen. Voor 125 euro verzorgt Boekenbent de opmaak, wordt het boek in de webshop opgenomen en handelt de site de administratie voor de verkoop af. Voor de opmaak is er ook een doe-het-zelf-pakket. Voor 15 euro kan een auteur daarmee zijn eigen boek layouten.Lulu.com vraagt een bestand op de pc te selecteren. Het uploaden van ons Word-bestand duurt een paar seconden. Onder het uploadvenstertje staan de optionele boekformaten: van Crown Cuatro (Brits papierformaat) tot en met Pocket. Wij kiezen voor de pocket. Om een printbaar boek van het bestand te maken, converteert Lulu.com het .doc-bestand naar een pdf-bestand. Per e-mail waarschuwt Lulu.com dat het converteren klaar is: "Je bent nu klaar om te publiceren!" Het pdf-bestand toont de tekst echter niet als een printbaar boek. Adobe zet de tekst alleen op zestig ongenummerde pagina's. Van enige opmaak is geen sprake. De tekst begint soms zelfs halverwege de pagina. Erg onhandig! Volgens Lulu. com ligt de fout aan het gekozen paginaformaat in Word. Via Pagina-instelling en de tab Papier moeten we dat in Word aanpassen.

Stap 5: Bindwijze en omslagontwerp

Het boek is nu bijna klaar om geprint te worden. Lulu vraagt het soort pagina’s (zwart-wit of fullcolor) en de bindwijze te kiezen. Ook de boekomslag moet nog ontworpen worden. Als omslagillustratie eist Lulu een vrij groot plaatje van minimaal 1838 x 2775 pixels. De boektitel komt alleen op de cover als je de betrokken optie ook aanvinkt; even doen dus. Ook de mogelijkheid om een foto op de achterkant te zetten, is optioneel. Als lettertype kiezen we de Arial. Nog twee belangrijke dingen moeten worden afgehandeld: het bepalen van de prijs en de hoogte van de royalty's die we willen ontvangen.Wilt u het boek verder direct ter download aanbieden? Kwestie van aanvinken...

Kost dat nou?

Lulu.com rekent alleen een bedrag voor het printen, geen opstartkosten. Het printen van een paperback kost 4,68 euro. Wie honderd exemplaren bestelt, betaalt dus 468 euro. Er kan echter ook per exemplaar worden geprint. Voor de distributie via meerdere online kanalen, waaronder Amazon.com, moet 78,65 euro extra worden betaald; dat is inclusief een ISBN-nummer.

Conclusie

Alternatief 3: Gratis

Bij Free Musketeers is printing-on-demand helemaal gratis. U betaalt niets voor het productie- en verkoopproces van uw boek! En u krijgt jaarlijks royalty's uitbetaald.Hoe dat kan? Omdat de winst wordt gemaakt uit de verkoop van boeken via de internetsite. Free Musketeers werkt als een doodgewone uitgeverij. Elke auteur krijgt een contract. En elk boek dat wordt uitgeven, is ook bij de erkende boekwinkels te bestellen.Lulu.com is een handige site met veel hulpfuncties, waaronder een Nederlandstalig forum en een Engelstalige Live Chat voor trouble shooting. De site helpt bovendien bij de online distributie van het boek. Dat het maken van het boek een 'paar minuten' zou vergen – zoals Lulu stelt – is bepaald niet waar. Een simpel pdf-document is verder nog geen mooi opgesmukt boek. Dat blijkt wel als we het resultaat zien.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten