Snelle toegang van Windows 10 Verkenner onder controle

Door: Ronald Smit | 18 juni 2020 06:01

Zo verwijder je in één klap alle vastgepinde mappen onder Snelle toegang in de Verkenner van Windows 10
How To

De Verkenner van Windows 10 beschikt over Snelle toegang. In dit blokje vind je (snelkoppelingen naar) veelgebruikte mappen. En ook recentelijk geopende bestanden tref je er aan. Handig, maar soms minder praktisch als het gaat om privacy. Finetune deze mogelijkheid of zet ‘m helemaal uit.

Snelle toegang is de lijst met mappen en bestanden die je aantreft in de Verkenner van Windows 10, aan de linkerkant. Standaard staan daar Documenten, Downloads en Afbeeldingen. Plus recentelijk geopende mappen en bestanden. Dat kan heel handig zijn, maar soms ook niet. Bijvoorbeeld niet als je je pc met huisgenoten deelt waarvan je vindt dat die niet altijd hoeven te weten in welke mappen jij actief bent geweest.

Komt dat maar een heel enkele keer voor en vind je de lijst verder best handig, dan kun je een ongewenste map of bestand uit het lijstje verwijderen door er simpelweg met de rechter muisknop op te klikken en dan in het geopende contextmenu op Uit Snelle toegang verwijderen te klikken. Op dezelfde manier zijn ook de áltijd zichtbare – vastgepinde – mappen in Snelle toegang te verwijderen (alleen klik je dan op Van Snelle toegang losmaken). Om juist een map toe te voegen aan Snelle toegang, blader je met de Verkenner naar de gewenste map. Klik daar dan met de rechtermuisknop op, en vervolgens in het geopende contextmenu op Aan Snelle toegang vastmaken.

Op deze manier voeg je een map toe aan het lijstje onder Snelle toegang in de Verkenner van Windows 10
Op deze manier voeg je een map toe aan het lijstje onder Snelle toegang in de Verkenner van Windows 10

Recente mappen en bestanden helemaal weg

Wil je wél de vastgepinde mappen in Snelle toegang laten staan, maar niet de laatst gebruikte exemplaren? Dan klik je in het lint van de Verkenner op de tab Beeld en daarin vervolgens op de knop Opties. Je kunt onder het kopje Privacy nu zowel de weergave van recente bestanden als mappen uitschakelen. Dat levert een wat rustiger en voorspelbaarder zijpaneel in de Verkenner op.

En bovendien kan niemand nog achterhalen welke mappen en (of) bestanden jij recentelijk gebruikt hebt. En da’s dan wel weer fijn voor je privacy, in Windows 10 wordt toch al zoveel gedeeld, bewaard en getoond. Wil je ook nog alle vastgepinde mappen verwijderen onder Snelle toegang, dan selecteer je ze allemaal (bijvoorbeeld via Control-klikken). Klik dan met de rechter muisknop op deze selectie en vervolgens in het contextmenu op Van Snelle toegang losmaken (zie afbeelding bovenaan dit artikel).

1 Reactie(s) op: Snelle toegang van Windows 10 Verkenner onder controle

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 18 juni 2020 12:50 bussie_it
  Snelle toegang is gevaarlijk!

  Als je de naam verandert, verandert de naam van de folder ook!

  Beter favorieten gebruiken!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.