Sneller en efficiënter werken met macro's

Door: Toon van Daele | 20 november 2017 10:41

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Tip 07: Autocorrectie

Je zou kunnen stellen dat de applicaties uit Microsoft Office nog een ander type macro’s in huis hebben: de zogenoemde tekstmacro’s. Microsoft zelf noemt deze functie autocorrectie. Het komt erop neer dat een bepaald woord of afkorting tijdens het intikken door een ander woord of begrip wordt vervangen. Dat kan gaan om typische tikfouten als ‘va n het’ (wordt vervangen door ‘van het’) maar ook om eigen afkortingen als bijvoorbeeld ‘tt’ (wordt vervangen door ‘Tips & Trucs’). In Microsoft Office open je deze functie via Bestand / Opties / Controle / AutoCorrectie-opties. Op het tabblad AutoCorrectie zie je dan een lijst van woordparen (Vervangen: en Door:). Die kun je echter aanpassen en ook eigen items toevoegen is mogelijk.

Handig, maar deze functie werkt natuurlijk alleen door binnen de applicaties zelf. Je kunt ze dus niet gebruiken in een andere toepassing als Wordpad of je browser. Gelukkig zijn er macrotools als PhraseExpress die op de achtergrond actief blijven en wél doorwerken in andere applicaties. We leggen je kort uit hoe je hiermee aan de slag gaat.

De functie AutoCorrectie in Microsoft Office is eigenlijk een verzameling tekstmacro’s.

Tip 08: PhraseExpress

Je vindt PhraseExpress hier. De tool is beschikbaar voor diverse platformen. Wij focussen ons hier op de Windows-versie. Na 30 dagen zijn de professionele functies niet langer beschikbaar, maar voor persoonlijk gebruik kunnen we daarmee best verder. De installatie is vooral een kwestie van enkele Next-knoppen in te drukken. Na installatie vind je het bijhorende pictogram terug in het systeemvak van Windows. Om snel aan de slag te gaan klik je met de rechtermuisknop op dit pictogram en kies je Edit phrases. Er verschijnt een dialoogvenster waar je op het tabblad Phrases, in de rubriek Insert, op de knop Phrase drukt. Voorzie een beschrijving bij Description en tik bij Phrase content de tekst in die je wilt zien verschijnen. Bij Hotkey duid je een geschikte sneltoets(combinatie) aan en bij Autotext kun je eventueel de tekst, zoals een afkorting, invullen die je door de Phrase content wilt vervangen zien.

Wellicht wil je de optie Execute only after default delimiter geselecteerd laten, zodat de tekst pas wordt vervangen na het invoegen van bijvoorbeeld een spatie of leesteken. Alternatieven zijn onder meer Execute immediately en Execute after manual confirmation. In dit laatste geval verschijnt een venstertje met de vervangtekst en laat je de vervanging via de Tab-toets doorgaan. Eventueel plaats je nog een vinkje bij Execute only in specific programs en geef je aan in welke applicaties deze tekstmacro mag werken. Zodra je het dialoogvenster afsluit is de nieuwe tekstmacro actief. Meer informatie vind je hier.

De tekstmacro’s van PhraseExpress zijn veel krachtiger dan die van Office.

Tip 09: Macrofunctie

PhraseExpress ondersteunt ook, wat de makers noemen, ‘macrofuncties’. Een beetje een verwarrende term, maar hiermee wordt bedoeld dat er méér mogelijk is dan het laten vervangen door statische tekstdelen. Het is bijvoorbeeld mogelijk de actuele tijd of datum in te voegen, een berekening uit te voeren, een webpagina te openen of een programma op te starten. We beperken ons hier tot een paar voorbeelden.

Wanneer je bij Phrase content de regel Vandaag is het {#DATE} en het is precies {#TIME} intikt, dan krijg je automatisch de actuele datum en tijdstip te zien (overigens ook wanneer je gewoon de autotekst #date en #time invult in je document). Je hoeft deze macro’s niet noodzakelijk te onthouden: wanneer je het Phrase content-paneel aanklikt, kun je immers heel wat macro’s in de menubalk selecteren, zoals Date/Time / Current Date of zelfs Date/Time / Calendar for date selection. In dit laatste geval verschijnt een minikalender waarin je de gewenste datum aanduidt.

Al even gemakkelijk is het om een webpagina te openen: kies Automation / Open web page, vul de url in en kies de gewenste browser. Of had je liever snel een diep geneste map geopend: ga naar Automation / Open folder, duid de map aan en klaar ben je. PhraseExpress biedt nog krachtiger mogelijkheden aan: de instructievideo’s en deze voorbeelden zetten je goed op weg.

Handige keuzemenu’s maken het werken met macro’s een stuk makkelijker.

Tip 10: AutoHotkey

PhraseExpress biedt dus heel wat mogelijkheden aan op het vlak van tekstmacro’s, maar de automatiseringstool bij uitstek is en blijft het gratis AutoHotkey. Net als bij Microsoft Office wordt ook deze tool door een scriptingtaal aangestuurd. Wil je zelf complexe handelingen automatiseren, dan zit er inderdaad weinig anders op dan je in deze taal te bekwamen. Maar ook zonder programmeerkennis kom je al een heel eind, mede dankzij de uitgebreide beginnerscursus en de actieve gemeenschap rond AutoHotkey. Verder tref je op YouTube heel wat instructievideo’s aan.

Laten we kennismaken met deze veelzijdige tool: surf naar www.autohotkey.com en download de AutoHotkey Installer (voor Windows). Start de installatieroutine op en kies voor de Express Installation. Even later staat AutoHotkey al op je systeem. Echter, start je de tool op, dan duikt alleen de helpfunctie op. De bedoeling is namelijk dat je eerst een script schrijft en pas wanneer je dat script uitvoert, komt AutoHotkey echt tot leven.

Zonder scripts heeft AutoHotkey weinig meer dan een helpfunctie te bieden.

Tip 11: AutoHotkey-editor

Hoewel je zo’n script met een tool als Kladblok kunt schrijven, werkt een gespecialiseerde editor als SciTE veel handiger. Je vindt die hier. Eventuele updates laat je best na-installeren. Start je de tool de eerste keer op, dan laadt die een voorbeeldscript in. Handig om al een indruk van de syntax te krijgen en via het blauwe pijltje kun je het script meteen ook al uitvoeren.

Laten we nu een eerste, eenvoudige tekstmacro creëren. Daartoe tik je in SciTE de volgende tekstregel in: ::t&t::Tips & Trucs{Enter}. Sla het script op via File / Save (As) en geef het de extensie .ahk mee.

Wanneer je dit script vervolgens uitvoert, hoef je maar in een willekeurige applicatie t&t in te tikken om het meteen te zien veranderen in Tips & Trucs.

Je kunt in één scriptbestand overigens ook meerdere tekstmacro’s tegelijk opnemen, als volgt:

::t&t::Tips & Trucs
#V::Send,Toon
#A::Send,van Daele
^!E::Send,tvd@tipstrucs.nl
return

De eerste regel hebben we al uitgelegd. Met de drie daaropvolgende regels stuur je telkens een andere tekstmacro door, respectievelijk na het indrukken van Windows-toets+V, Windows-toets+A en Ctrl+Alt+E. Gebruik je een sneltoets bij een tekstmacro dan moet je de string laten voorafgaan door Send,. Merk tevens op dat je meerregelige code afsluit met return.

Een tekstmacro vergt soms maar een enkele scriptregel.

Tip 12: Extra’s AutoHotkey

AutoHotkey kan echter veel meer dan alleen tekstmacro’s afhandelen. De tool kan onder meer ook programma’s opstarten en aansturen, toetsen herdefiniëren, bestanden en het klembord manipuleren enzovoort. Een paar eenvoudige voorbeelden geven je al een aardig idee. Het volgende script start een browser en laadt de website van Tips & Trucs zodra iemand de toetscombinatie Windows-toets+Ctrl+G; het pad naar je eigen browser moet je mogelijk nog aanpassen:

#^g::
run "c:\program files (x86)\Google\Chrome\Application\chrome.exe" http://tipsentrucs.nl
return

Met het volgende scriptje stuur je de tekst die zich op dit moment in je klembord bevindt, als zoekterm door naar Google:

#^g::
run https://www.google.com/serach?q=%clipboard%
return

Het is zelfs mogelijk de muis aan te sturen met AutoHotkey, bijvoorbeeld als volgt:

^m::
click left 105,62
click left 140,95
return

Hier zorgt de sneltoets Ctrl+M ervoor dat de muiscursor zich eerst begeeft naar schermcoördinaten 105,62. Daar wordt een druk op de linkermuisknop gegenereerd en vervolgens gebeurt hetzelfde op coördinaten 140,95. Deze coördinaten kom je overigens makkelijk te weten in SciTE via het knopje Active Window Info.

Je merkt het al: de mogelijkheden van AutoHotkey zijn eigenlijk alleen beperkt door je eigen verbeelding en scriptkennis. Succes.

Van script tot exe

Wil je een AutoHotKey-script aan anderen doorgeven, dan moeten die dus ook eerst AutoHotkey installeren. Tenzij je het scriptbestand ‘compileert’ – ander gezegd: je maakt er een exe-bestand van met een geïntegreerde AutoHotkey. Dat kan als volgt.

Open de programmagroep AutoHotkey in het Windows-startmenu en start daar Convert .ahk to .exe op. Er verschijnt een dialoogvenster waar je via de Browse-knop bij Source naar je ahk-script verwijst. Met de middelste Browse-knop geef je aan waar het exe-bestand moet terechtkomen en met de onderste Browse-knop kun je aan je programma zelfs een eigen icoon koppelen – of eventueel één dat je downloadt van bijvoorbeeld www.iconarchive.com. Rond af met Convert.

Snel je eigen programma op basis van een AutoHotKey-script.

0 Reactie(s) op: Sneller en efficiënter werken met macro's

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.