Sneller Ubuntu met minder effecten

Door: Ronald Smit | 15 april 2019 11:28

Zorg voor een (nog) sneller Ubuntu door effecten uit te schakelen
How To

Ubuntu is van huis uit al een razendsnel Linux besturingssysteem. Maar het kán nog wat sneller, wat goed van pas komt in virtuele machines en (of) remote sessies.

Ubuntu is een Linux-variant die erg gebruiksvriendelijk is en over een moderne gebruikersinterface beschikt. Het besturingssysteem voelt zich ook prima thuis op wat minder 'cutting edge' hardware. Veel mensen maken voor het eerst met Linux (en dus ook Ubuntu) kennis in de vorm van een virtueel systeem, draaiend in bijvoorbeeld het (voor thuis- en niet-commercieel gebruik) gratis VMWare Player of Virtual Box. Heb je de smaak eenmaal te pakken, dan blijkt Ubuntu zich ook prima thuis te voelen op bijvoorbeeld diverse NASsen, waaronder die van Synology. Je benadert zo'n - ook virtueel - systeem via de webbrowser of iets als VNC. Doordat hardwareversnelling qua beeldopbouw dan vaak ontbreekt, kan het soms wat 'sloompjes' aanvoelen. Nergens voor nodig, want door allerlei special effects uit te schakelen wordt het een stuk vlotter.

Hulpprogramma installeren

Om animaties en effecten te onderdrukken, dient eerst een stukje software geïnstalleerd te worden. Klik daarvoor op de puntjesknop aan een van de uiteinden van het dock. Standaard staat het dock aan de linkerkant van het scherm verticaal opgesteld, dus vind je de benodigde knop helemaal onderaan. Start Terminal en tik het volgende commando: sudo apt-get install compizconfig-settings-manager compiz-plugins-extra en druk op Enter. Tik je wachtwoord en druk op J zodra daarom gevraagd wordt. Na installatie van het pakket sluit je de Terminal weer.

Installeer eerst dit hulpprogramma in Ubuntu via de Terminal

Weg met de animaties en effecten

Klik wederom op de puntjesknop en je ziet een nieuw programma: CompizConfig. Start dit en klik op OK in het waarschuwingsvenster. Klik dan in de kolom links van het geopende venster op Effecten. In het geval van een wat slome virtuele machine kun je hier met een gerust hart alle aanwezige effecten uitschakelen. Dat levert zonder meer een vlotter geheel op. Van de overige opties in deze tool blijf je verder 't best af, tenzij je heel precies weet waar je mee bezig bent.

Met deze nieuwe tool voor Ubuntu kun je allerlei scherm-effecten uitzetten

1 Reactie(s) op: Sneller Ubuntu met minder effecten

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 15 april 2019 15:48 Kasander1
    Ik kies liever voor Linux Mint mate. Geen onzin, een ouderwets menu, de meest gebruikte programma's reeds geïnstalleerd en toch lekker snel van zichzelf. Veruit de meeste gebruikers zullen niets hoeven aan te passen na installatie en kunnen er zo mee werken!
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.