Onmisbare sneltoetsen voor Windows 10

Door: Chwhynny Overbeeke | 08 december 2016 07:02

How To

In Windows 10 kun je je werkstroom versnellen door sneltoetsen te gebruiken. Hier bespreken we een aantal sneltoetsen voor Windows 10.

Door sneltoetsen te gebruiken kun je je werk veel sneller gedaan krijgen. Windows 10 heeft een hele reeks nieuwe handige sneltoetsen die voor van alles en nog wat gebruikt kunnen worden. Sommige sneltoetsen in dit artikel werken ook in oudere Windows-versies.Lees ook: Speciale tekens gebruiken in Word en Windows 10.

Je kent waarschijnlijk al een aantal traditionele toetscombinaties, zoals Alt+Tab waarmee je tussen openstaande vensters kunt switchen, en Alt+F4 waarmee je een venster kunt sluiten. Windows 10 heeft een aantal nieuwe sneltoetsen die erg handig zijn. Hier bespreken we er een aantal.

Instellingen en tools

Met alleen de Windows-toets kun je het startmenu openen. Druk je op de Windows-toets + X, dan wordt het contextmenu van de startknop geopend.

Als je naar het bureaublad wilt gaan moet je op de Windows-toets + D drukken. Wil je het bureaublad slechts tijdelijk bekijken, druk dan op de Windows-toets + kommateken.

Windows-toets + A opent direct het actiecentrum waarin je je notificaties kunt bekijken. En als je naar de instellingen wilt gaan, hoef je alleen maar op de Windows-toets + I te drukken.

Heb je hulp nodig bij Windows 10? Druk op de Windows-toets + F1 en Edge wordt geopend met informatie over hulp voor Windows 10.

Virtuele desktops

Ook de virtuele desktops van Windows 10 kunnen met sneltoetsen bediend worden. Je kunt een nieuwe virtuele desktop aanmaken door op de Windows-toets + Ctrl + D te drukken. Met Windows-toets + Ctrl + F4 kun je de virtuele desktop sluiten. En om tussen virtuele desktops te switchen gebruik je de Windows-toets + Ctrl + pijltje naar links of rechts.

Printscreen

De PrtScr-toets is erg handig om screenshots naar het klembord op te slaan. De PrtScr-toets maakt een screenshot van het volledige scherm. Als je alleen het actieve venster als screenshot wilt hebben, kun je PrtScr + N gebruiken.

Als je de PrtScr-toets gebruikt, moet je vervolgens de afbeelding in een bewerkingsprogramma plakken en opslaan om deze te kunnen bewaren. In Windows 10 is het mogelijk om met de Windows-toets + PrtScr een screenshot te maken en deze direct in de Foto's-app weer te geven. De afbeelding wordt dan ook direct opgeslagen in de map Screenshots in je Foto's-map.

0 Reactie(s) op: Onmisbare sneltoetsen voor Windows 10

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.