Sonic, ruimtelijk geluid in Windows 10

Door: Ronald Smit | 22 juli 2020 06:06

Windows 10 Sonic biedt virtueel surroundgeluid via de hoofdtelefoon
How To

Windows 10 heeft een aardige feature - voor wie daarvan houdt - aan boord: Sonic. Het is een optie bedoeld om ruimtelijk geluid te horen via je hoofdtelefoon.

Wil je wat meer diepte in het geluid dat je via je hoofdtelefoon hoort in Windows 10, dan kan dat. Windows 10 heeft namelijk een techniek aan boord die Sonic for headphones (ofwel hoofdtelefoons) heet. Dergelijke trucs zijn natuurlijk al veel langer in gebruik bij diverse fabrikanten van geluidskaarten- en chips, maar in Windows 10 is het een standaard-onderdeel geworden dat onafhankelijk van de gebruikte geluidskaart werkt. Lang niet iedereen waardeert het gekunstelde 3D-geluid via dit soort trucs overigens, al was het maar omdat niet iedereen zijn of haar hersens zich er echt door voor de gek laten houden. Kortom: gewoon eens proberen of dat wat je hoort voor jou overtuigend klinkt. Zo ja: mooi! Niet? Snel weer uitzetten natuurlijk.

Activeren

In principe activeer je Sonic voor headphones via een klik met de rechter muisknop op het luidspreker-pictogrammetje rechtsonder in de systeemwerkbalk. Er klapt dan een menu open met daarin onder meer de optie Ruimtelijk geluid. Klik hierop en je ziet als het een beetje meezit kun je Sonic daar inschakelen. Zorg er echter voor dat je éérst je hoofdtelefoon hebt ingeprikt, anders zie je deze optie mogelijk helemaal niet! Ook is de optie niet beschikbaar binnen bijvoorbeeld op een bepaalde manier geconfigureerde virtuele machines, of remote desktops.

Overigens is desgewenst eveneens Dolby Atmos surround-geluid aan Windows 10 toevoegen. De werking lijkt veel op die van Sonic, alleen word je geacht voor Atmos te betalen. Start de Windows Store en zoek daarin naar Dolby Access. Na installatie kun je dan voor een maandje gratis genieten van Atmos, daarna moet er betaald worden. Kortom: Sonic is dan - zeker om mee te beginnen - interessanter.

Dolby Atmos voeg je toe via de (betaalde) app Dolby Access, te vinden in de Windows Store
Dolby Atmos voeg je toe via de (betaalde) app Dolby Access, te vinden in de Windows Store

2 Reactie(s) op: Sonic, ruimtelijk geluid in Windows 10

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 22 juli 2020 18:58 Kasander1
  Een artikel over Dolby Atmos vind je hier: https://tinyurl.com/ct220720t
  Kosten zijn trouwens ongeveer €15.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 juli 2020 11:43 DennisBeek
  Je kunt overigens Dolby Acces 7 dagen gratis proberen en daarna kost het ongeveer €18,00 om het te kopen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.