Speciale tekens gebruiken in Word en Windows 10

Door: Chwhynny Overbeeke | 18 mei 2017 14:24

How To

Het is heel eenvoudig om speciale tekens in Windows 10, bijvoorbeeld in Word, in te voeren. Dat kunnen de é of een omgekeerd vraagteken zijn, maar ook wetenschappelijke noteringen, Griekse letters, valutatekens, je kunt er alle kanten mee op. Hier laten we zien hoe je speciale tekens in Word en de rest van Windows 10 gebruikt.

Net als alle andere programma's die tekst gebruiken, maakt Microsoft Word gebruik van ASCII-code. Dat is een numerieke code voor ieder alfabetisch, numeriek en speciaal teken op je toetsenbord. Hoofdletters hebben weer een andere code dan kleine letters. Met behulp van deze vaste codering weten alle programma's precies welke karakters weergegeven moeten worden. De codering is numeriek, dus elk teken heeft zijn eigen nummer dat overal hetzelfde in.

Speciale karakters gebruiken

Net zoals computerprogramma's dat doen, kun je ook zelf gebruik maken van ASCII-codes door de Alt-toets ingedrukt te houden terwijl je op het numerieke deel van je toetsenbord de ASCII-code van het teken dat je wilt invoeren intypt. Dit werkt niet alleen in Word, maar vrijwel overal in Windows 10. Hiervoor moet je natuurlijk wel weten welke code bij welk teken hoort.

Je kunt echter ook een lijst met speciale tekens openen om het symbool dat je nodig hebt op te zoeken en te kopiëren. Deze lijst laat ook de ASCII-code zien, zodat je voor de volgende keer weet welke code je moet gebruiken om het teken sneller in te kunnen voeren.

speciale tekens in windows 10
Speciale tekens selecteren in Word.

Om dit in Windows 10 te doen, moet je in de zoekbalk speciale tekens typen. In het venster dat verschijnt als je op het zoekresultaat klikt, kun je tekens opzoeken, selecteren en dergelijke.

In Word moet je naar Invoegen > Symbool gaan en op Meer symbolen klikken om een soortgelijke lijst tevoorschijn te halen. Hierin staat onderaan de sneltoets weergegeven die je kunt gebruiken om het geselecteerde symbool door middel van je toetsenbord in te voeren. Dit kan een ASCII-code zijn of een andere sneltoets, afhankelijk van het symbool of je instellingen.

2 Reactie(s) op: Speciale tekens gebruiken in Word en Windows 10

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 19 mei 2017 15:48 marinusb
  De gegeven informatie is nuttig, maar niet helemaal juist. Word (en Windows zelf) gebruiken geen (7-bits) ASCII-codes (en ook niet meer de uitgebreidere, 8-bits ANSI set), maar de (16-bits) Unicode-tekenset (zie ook linksonder in de tweede dialoog voor de selectie van speciale tekens: "U+0021" geeft de plaats van het geselecteerde teken in die set aan).

  Voor diakritische tekens van Germaanse en Romaanse talen kun je ook toetscombinaties gebruiken (je tikt eerst een "dead char" voor de diakriet, dan de letter waar deze aan moet worden gehangen):

  1. Je kunt je toetsenbord met de Taalinstellingen "omcoderen" tot een US International Keyboard. Vind ik persoonlijk lastig werken: aanhalingstekens worden voor je het weet accenten en umlaute op daarop volgende klinkers.

  2. In Word is het handiger is om diens eigen voorgedefinieerde combinaties te gebruiken:

  Ctrl+’ , aA eE iI oO uU –> áÁ éE íÍ óÓ úÚ
  Ctrl+` , aA eE iI oO uU –> àÀ èÈ ìÌ òÒ ùÙ
  Ctrl+: , aA eE iI oO uU –> äÄ ëË ïÏ öÖ üÜ
  Ctrl+^ , aA eE iI oO uU –> â êÊ îÎ ôÔ ûÛ
  Ctrl+~ , aA nN oO –> ãà ñÑ Õõ
  Ctrl+& , aA –> æÆ
  Ctrl+& , oO –> œŒ
  Ctrl+/ , oO –> øØ
  Ctrl+@ , aA –> åÅ
  Ctrl+, , cC –> çÇ
  Ctrl+& , s –> ß

  plus, voor Spaans:
  Alt+Ctrl+! –> ¡
  Alt+Ctrl+? –> ¿
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 mei 2017 18:58 bugmenot
  Als je toetsenbord als 'U.S. international' instelt, dan kan het eenvoudiger, zonder zelf zaken te definiëren
  ' gevolgd door a, e, i of u geeft á, é, í en ú
  " gevolgd door a, e, i of u geeft ä, ë, ï en ü
  ~ gevolgd door a, n, o geeft ã, ñ en õ
  ` gevolgd door a, e, i,of u geeft à, è, ì en ù
  ^ gevolgd door a, e, i,of u geeft â, ê, î en û
  rechter ALT gevolgd door s geeft ß
  ' gevolgd door c geeft ç
  Voor hoofdletters geldt het zelfde.
  Losse karakters ", ~, ', ` of ^ typ je door door karakter gevolgd door spatie.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.