Speciale tekens in Word en Windows 10 gebruiken

Door: redactie-computertotaal | 11 november 2021 17:32

How To

Waarschijnlijk weet je alle letters van het alfabet moeiteloos op het toetsenbord te vinden, waardoor blind typen een eitje wordt. Maar waar vind je de speciale tekens? In dit artikel leggen we uit hoe je speciale tekens in Windows 10, maar ook specifiek in Word, gebruikt.

Net als alle andere programma's die tekst gebruiken, maakt Microsoft Word gebruik van ASCII-code. Dat is een numerieke code voor ieder alfabetisch, numeriek en speciaal teken op je toetsenbord. Hoofdletters hebben weer een andere code dan kleine letters. Met behulp van deze vaste codering weten alle programma's precies welke karakters weergegeven moeten worden. De codering is numeriek, dus elk teken heeft zijn eigen nummer dat overal hetzelfde in.

Speciale karakters gebruiken

Net zoals computerprogramma's dat doen, kun je ook zelf gebruik maken van ASCII-codes door de Alt-toets ingedrukt te houden terwijl je op het numerieke deel van je toetsenbord de ASCII-code van het teken dat je wilt invoeren intypt. Dit werkt niet alleen in Word, maar vrijwel overal in Windows 10. Hiervoor moet je natuurlijk wel weten welke code bij welk teken hoort.

Je kunt echter ook een lijst met speciale tekens openen om het symbool dat je nodig hebt op te zoeken en te kopiëren. Deze lijst laat ook de ASCII-code zien, zodat je voor de volgende keer weet welke code je moet gebruiken om het teken sneller in te kunnen voeren.

speciale tekens in windows 10
Speciale tekens selecteren in Word.

Om dit in Windows 10 te doen, moet je in de zoekbalk speciale tekens typen. In het venster dat verschijnt als je op het zoekresultaat klikt, kun je tekens opzoeken, selecteren en dergelijke.

In Word ga je naar Invoegen, Symbool en Meer symbolen om een soortgelijke lijst tevoorschijn te halen. Hierin staat onderaan de sneltoets weergegeven die je kunt gebruiken om het geselecteerde symbool door middel van je toetsenbord in te voeren. Dit kan een ASCII-code zijn of een andere sneltoets, afhankelijk van het symbool of je instellingen.

Sneltoetsen voor speciale karakters

Speciale karakters voer je het snelste in als je er de sneltoetsen voor kunt onthouden. We zetten een paar voor je op een rij die in de Nederlandse taal geregeld voorkomen.

Trema op letter: Shift + ", gevolgd door de letter die je wilt typen (ï / ë)

Accent aigu / streepje op de e: Druk op ' (aanhalingsteken) gevolgd door de letter (é)

Accent grave: Druk op `(boven de Tab-toets) gevolgd door de letter (è)

Euroteken: Ctrl + Alt + E of Alt + 0128 op numpad (€)

Zelf sneltoetsen aanmaken

Mocht je sneltoetsen voor speciale karakters vaak vergeten, dan kun je ze ook naar je eigen hand zetten. Ga ervoor weer in Word naar Invoegen, Symbool en selecteer het Symbool of de Speciale tekens waarvan je de sneltoets wilt aanpassen. Klik dan op de knop Sneltoets... en voer de nieuwe toetsencombinatie in onder Druk op nieuwe sneltoets. Zorg ervoor dat dit niet een al bestaande sneltoets is. Is dit wel het geval, dan krijg je daar een melding van. Leg de aanpassing vast met een druk op de Toewijzen-knop.

Knippen en plakken

Lukt het niet om alle sneltoetsen voor speciale karakters te onthouden? Wellicht vind je het dan handiger om deze tekens gewoonweg te kopiëren en te plakken in je Word-document. Met CopyChar is het ontzettend eenvoudig om symbolen en speciale tekens in documenten in te voegen. Ga naar de CopyChar-website, zoek het symbool dat je nodig hebt en klik er één keer op om het naar uw klembord te kopiëren. Vervolgens kun je het symbool of teken in een Word-document of Excel-bestand plakken.

Heb je regelmatig speciale tekens nodig, dan is BabelMap ook een aanrader. Behalve het weergeven van de tekens, kun je hiermee ook de tekens of een reeks tekens naar het klembord kopiëren om deze te gebruiken in elk programma dat klaar is voor Unicode, zoals Notepad ++.

Gebruik je een Chromebook, dan ben je wellicht gebaat bij wat specifieke sneltoetsen voor dit systeem. In dit artikel behandelen we de handigste sneltoetsen.

4 Reactie(s) op: Speciale tekens in Word en Windows 10 gebruiken

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 19 mei 2017 15:48 marinusb
  De gegeven informatie is nuttig, maar niet helemaal juist. Word (en Windows zelf) gebruiken geen (7-bits) ASCII-codes (en ook niet meer de uitgebreidere, 8-bits ANSI set), maar de (16-bits) Unicode-tekenset (zie ook linksonder in de tweede dialoog voor de selectie van speciale tekens: "U+0021" geeft de plaats van het geselecteerde teken in die set aan).

  Voor diakritische tekens van Germaanse en Romaanse talen kun je ook toetscombinaties gebruiken (je tikt eerst een "dead char" voor de diakriet, dan de letter waar deze aan moet worden gehangen):

  1. Je kunt je toetsenbord met de Taalinstellingen "omcoderen" tot een US International Keyboard. Vind ik persoonlijk lastig werken: aanhalingstekens worden voor je het weet accenten en umlaute op daarop volgende klinkers.

  2. In Word is het handiger is om diens eigen voorgedefinieerde combinaties te gebruiken:

  Ctrl+’ , aA eE iI oO uU –> áÁ éE íÍ óÓ úÚ
  Ctrl+` , aA eE iI oO uU –> àÀ èÈ ìÌ òÒ ùÙ
  Ctrl+: , aA eE iI oO uU –> äÄ ëË ïÏ öÖ üÜ
  Ctrl+^ , aA eE iI oO uU –> â êÊ îÎ ôÔ ûÛ
  Ctrl+~ , aA nN oO –> ãà ñÑ Õõ
  Ctrl+& , aA –> æÆ
  Ctrl+& , oO –> œŒ
  Ctrl+/ , oO –> øØ
  Ctrl+@ , aA –> åÅ
  Ctrl+, , cC –> çÇ
  Ctrl+& , s –> ß

  plus, voor Spaans:
  Alt+Ctrl+! –> ¡
  Alt+Ctrl+? –> ¿
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 mei 2017 18:58 bugmenot
  Als je toetsenbord als 'U.S. international' instelt, dan kan het eenvoudiger, zonder zelf zaken te definiëren
  ' gevolgd door a, e, i of u geeft á, é, í en ú
  " gevolgd door a, e, i of u geeft ä, ë, ï en ü
  ~ gevolgd door a, n, o geeft ã, ñ en õ
  ` gevolgd door a, e, i,of u geeft à, è, ì en ù
  ^ gevolgd door a, e, i,of u geeft â, ê, î en û
  rechter ALT gevolgd door s geeft ß
  ' gevolgd door c geeft ç
  Voor hoofdletters geldt het zelfde.
  Losse karakters ", ~, ', ` of ^ typ je door door karakter gevolgd door spatie.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 juni 2020 08:27 pa3akf
  Het enige voor mij korte en duidelijke verhaal over dit onderwerp is van "bugmenot"! Dank je wel!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 juni 2020 12:26 Giso
  Ik sluit me aan bij bugmot. En het Euroteken in de tekst lukt niet met Ctrl + Alt + E. Dan krijg je een é. Volgens mij mey dat CTRL+ALT 5 zijn. ALT+0128 is wel goed.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.