Stel de standaardeigenschappen van je printer in

Door: Ronald Smit | 14 december 2017 13:07

How To

Je kunt in Windows standaardafdrukeigenschappen instellen voor je printer. Kies bijvoorbeeld voor een snelle economische modus. Scheelt flink wat inkt. Ook kan - bij gebruik van meerdere printers - de standaardprinter ingesteld worden.

Bij de meeste thuisgebruikers staat ofwel een laser- ofwel een inkjetprinter. Of allebei. In het laatste geval is het praktisch om de laserprinter als standaardprinter in Windows in te stellen. Voor de dagelijkse afdruktaken print je dan goedkoop via de laserprinter. In de meeste gevallen zal het gaan om een zwart-wit-afdruk, maar dat is over het algemeen geen enkel probleem. Moet je een keer wat in kleur printen, dan kan je in het afdrukvenster altijd nog de inkjet kiezen. Om de laserprinter als standaard in te stellen in Windows 10 klik je in het menu Start op het instellingentandwiel. Klik in Instellingen op Apparaten en dan - links - op Printers en scanners. Klik op de printer die je als standaard in wilt stellen en dan op de verschenen knop Beheren. Klik op Als standaard instellen en je bent klaar. In elk programma waar je vanaf nu een afdrukopdracht geeft staat déze printer voortaan geselecteerd. Om heel veel papier te besparen zou je zelfs Microsoft Print to PDF als standaardprinter kunnen instellen.

Doe eens gek en stel een PDF-printer als standaard in

Standaard afdrukinstellingen

Veel printers beschikken over een instelling die zorgt voor economische afdrukken. Oftewel: er wordt minder inkt of toner gebruikt dan bij een normale afdruk. De kwaliteitsverschillen zijn voor dagelijkse afdruktaken die het huis niet verlaten meestal niet echt interessant. Bij inkjet-printers geldt vaak ook nog eens dat afdrukken in kladmodus vele malen sneller gaat dan normaal. Je kan per afdrukopdracht de kwaliteitsinstellingen doorlopen. Veel handiger is om de economische en (of) snelle modus als standaard in te stellen. Alleen als je een brief, werkstuk, rapport of foto gaat printen duik je dan even de instellingen in om een en ander aan te passen. In alle andere gevallen levert een klik op Afdrukken simpelweg een rappe en (of) economische print op.

Om de afdrukkwaliteit 'globaal' in Windows in te stellen maak je wederom gebruik van de app Instellingen. Klik hierin weer op Apparaten en vervolgens op Printers en scanners. Klik op de printer waarvan je de afdrukkwaliteit wilt aanpassen, gevolgd door een klik op Beheren. Klik op Voorkeursinstellingen voor afdrukken en dan op de tab Papier/Kwaliteit. Selecteer daar een van de beschikbare opties, bijvoorbeeld Concept. Soms zijn meerdere opties beschikbaar, kijk eventueel ook even onder de knop Geavanceerd. De mogelijkheden zijn afhankelijk van je printer en geïnstalleerde drivers. Klik op OK als de instellingen zijn gemaakt; voortaan worden deze bij elke afdruk uit elke Windows-programma dat kan printen gebruikt in combinatie met deze printer.

0 Reactie(s) op: Stel de standaardeigenschappen van je printer in

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.