Standaardprogramma’s wijzigen in Windows 10

Door: dirk-schoofs | 20 augustus 2021 08:47

Zo ziet een Windows-desktop er op je iPad uit, draaiend onder de RDP-client van Microsoft zelfve.
How To

Je dubbelklikt op een bestand en meteen opent Windows het juiste programma omdat het systeem een lijst bijhoudt van programma’s die bij bepaalde bestandstypen horen. Maar soms weet het systeem niet meer welk programma geschikt is voor een bestandstype en soms zijn er goede redenen om de bestaande toewijzing van standaardprogramma's te wijzigen.

Rechtsklikken

Na een systeemupdate kan Windows eerder vastgelegde bestandstype-toewijzingen overschrijven of botweg verwijderen. Hierdoor lijkt je pc plots een vorm van geheugenverlies te hebben. Wanneer je dubbelklikt op een bestand, herinnert het systeem niet meer wat het geschikte programma is, terwijl je zeker weet dat de juiste applicatie op je pc staat. Voordat je de standaardtoewijzingen van het bestandstype wijzigt, probeer je het eerst met de rechtermuisknop. Klik met rechts op het bestand en kies de opdracht Openen met… Op die manier zie je of het programma dat je op het oog hebt wel beschikbaar is voor deze taak. Vind je via de rechtermuisknop geen geschikt programma, dan klik je even buiten het dialoogvenster, zodat de keuzelijst van programma’s gesloten wordt zonder een applicatie te selecteren.

Met de rechtermuisknop toont het systeem de apps die dit bestand kunnen openen.

Standaard-apps

Om altijd een bepaald bestandstype met een specifiek programma te openen, kun je de standaardtoepassing aanpassen. Hiervoor ga je in de Instellingen naar Systeem / Apps en dan kom je bij de groep Standaard-apps. Op deze pagina krijg je een aantal veelgebruikte bestandstypen te zien en de apps die daarbij horen. Klik bijvoorbeeld op de knop bij Fotoviewer, dan zie je een lijstje voor de hand liggende apps, waar je gewoon jouw voorkeur aanvinkt. Je ziet bijvoorbeeld dat de app Foto’s wordt aanbevolen door Windows 10 voor afbeeldingen, maar niets belet je om dit te wijzigen.

Welke app gebruik je het liefst om afbeeldingen te openen?

Per app of bestandstype

Wil je bijvoorbeeld alle pdf-bestanden openen met Acrobat Reader, dan gebruik je de optie Standaard-apps per app. Nu krijg je de lijst van alle applicaties die op het systeem staan. Klik op de gewenste app en de knop Beheren verschijnt. Vervolgens zie je een lijstje van bestandstypen die je kunt koppelen aan de app. De andere mogelijkheid is dat je Standaardapps per bestandstype kiest. Dat werkt net andersom. Via die keuze krijg je een lange lijst van alle bestandstypen die Windows kent, met hun standaardprogramma’s. Als je hier bijvoorbeeld .pdf selecteert, dan kun je de gewenste standaardapp selecteren of wijzigen.

Welke bestandsindelingen koppelen we aan Acrobat Reader?

0 Reactie(s) op: Standaardprogramma’s wijzigen in Windows 10

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.