Stap over op Windows 10 nu het nog kan

Door: Edmond Varwijk | 31 mei 2016 14:34

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

05 Wat als de upgrade niet komt?

De upgrade naar Windows 10 is een 'gewone' Windows Update met nummer KB3035583. Deze update installeert de Get Windows-app op de pc en begint ongemerkt zelfs de benodigde bytes te downloaden. Om te zien of deze update op de pc staat, ga je naar Start / Configuratiescherm / Systeem en beveiliging / Windows Update. Hier kun je de updates zien en ook zoeken. Zoek op het KB-nummer. Ontbreekt die nog, klik dan op OK / Naar updates zoeken en laat Windows net zo lang updates downloaden en installeren tot ook dit KB-nummer is geïnstalleerd.

Duurt het te lang of werkt de upgrade ook nu nog niet, kies er dan voor Windows 10 direct vanaf een installatiemedium te installeren: Microsoft biedt inmiddels de mogelijkheid eenvoudig via internet een installatie-dvd of usb-stick te maken. Die mogelijkheid bestaat dankzij de rapportage van problemen van zowel gebruikers die maar geen uitnodiging kregen om te upgraden naar Windows 10, als van gebruikers die terug wilden naar Windows 7 of 8.1 en daar problemen mee hadden. Met het installatiemedium kun je zowel Windows 7, 8.1 of 10 direct installeren. Via deze link kun je zowel het upgradeproces naar Windows 10 online starten, maar ook het zogenoemde MediaCreationTool downloaden plus de bijbehorende Windows-installatiebestanden.

05 De upgrade naar Windows 10 begint met een gewone Windows Update met nummer KB3035583.

06 Voordelen Windows 10

Windows 10 is beter dan zijn directe voorgangers. Het is fijn weer gewoon een startmenu te hebben, vensters die niet meteen het hele scherm vullen, een pc die opstart met het Bureaublad. Wat ook in het voordeel van Windows 10 werkt, is dat Microsoft nog weer verder is met het overhevelen van de verschillende onderdelen naar het moderne uiterlijk. Het Configuratiescherm is leger, het venster Instellingen voller.

Zelfs als je niet houdt van de nieuwe interface, dat de meeste instellingen weer op één plek te vinden zijn, is een groot voordeel van Windows 10. Verder ziet de interface er strakker uit, is het snel én stabiel. Windows 7-gebruikers die overstappen, slaan de ellende van Windows 8(.1) in één klap over en krijgen met Windows 10 meteen een gelijkwaardig goede Windows op hun pc. Overstappers zijn sowieso weer helemaal bij. Ze hebben nog jarenlang ondersteuning en kunnen gebruikmaken van de twee grote updates die Microsoft jaarlijks voor Windows 10 wil uitbrengen.

06 Het is heerlijk om gewoon weer een startmenu te hebben.

07 Nadelen Windows 10

Toch is het niet allemaal goud wat er blinkt. Ook in Windows 10 kom je op veel plaatsen nog delen van Windows 8 en zelfs ouder tegen. Zit een optie niet in het venster Instellingen, dan moet je nog steeds het 'oude' Configuratiescherm openen om het daar te zoeken. Maar het grootste nadeel van Windows 10 is de privacy. Hoewel Microsoft ontkent bepaalde omstreden gegevens over de gebruikers te verzamelen, de vage antwoorden die het geeft op vragen over dit onderwerpen zorgen ervoor dat het bedrijf minimaal de schijn tegen heeft.

Meerdere malen is inmiddels bewezen dat Windows 10 veel informatie over de gebruiker bijhoudt en deelt, zoals de licentie Microsoft daar immers alle ruimte voor biedt. Is privacy je lief, dan is Windows 10 niet de goede keuze.

En er zijn wel meer nadelen. De nieuwe browser Edge is gewoonweg nog niet af en loopt qua functionaliteit nog mijlenver achter op Chrome, Firefox en zelfs Internet Explorer. Sommige Windows 10-onderdelen zijn in Nederland helaas (nog) niet beschikbaar. Bijvoorbeeld de spraakgestuurde zoekmachine Cortana (waar gebruikers buiten Nederland heel enthousiast over zijn). Maar ook de functie Windows Hello (die je laat inloggen door een foto te nemen met een webcam): deze werkt namelijk enkel nog met twee heel specifieke modellen Intel-webcams, die hier niet los te koop zijn.

07 Als je privacy je lief is, is Windows 10 niet de goede keuze.

08 Upgraden of niet

Wie de balans opmaakt voor Windows 10 moet bekennen dat Microsoft met deze versie van Windows de belangrijkste fouten van de voorgangers herstelt. Daarbij scoort het op een aantal punten goed en is het daarmee zonder meer een goed en prettig te gebruiken besturingssysteem. Daarbij moet je wel een aantal nadelen op de koop toenemen. Het is zeer verstandig om het recht om in de toekomst ook nog gratis te mogen upgraden nú nog veilig te stellen door voor eind juli alvast één keer te upgraden. In het 'ergste' geval loop je het risico dat je helemaal niet meer terug wilt.

De smartphone-lijdensweg

Behalve op de pc moet Windows 10 uiteindelijk ook gebruikt worden op tablets, op de Xbox en vooral ook op smartphones. Dat laatste lijkt echter een onmogelijke opgave en het systeem lijkt een stille dood te sterven nadat de (reeds lage) verkoopcijfers verder instortte. Onlangs is de update voor Windows Phone 8 toestellen verschenen, nadat gebruikers keer op keer teleurgesteld werden met uitstel. Ook bij de update werden gebruikers in de steek gelaten, lang niet ieder Windows Phone 8.1-toestel dat een update beloofd was, kreeg deze ook.

Windows 10 voor de smartphone zou tegelijk uitkomen met Windows 10, maar gebruikers werden in de kou gezet.

36 Reacties op: Stap over op Windows 10 nu het nog kan

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 31 mei 2016 18:37 Anoniem
  wacht nog maar even een paar jaar want Microotje springt van de hak op de tak… vraag hoelang ze dit nog volhouden en/of dat dit nog wel 'goed' blijft lopen? Ik blijf van W10 nog voor minstens 2 jaar ver af en is het dan echt af zonder teveel gezeik, dan heb ik er gerust iets voor over maar niet zoals het er nu voor staat. Internet staat vol met problemen met deze W10 en dat gratis mogen ze houden want stelt niet veel voor. Dat jullie maar testschaapjes zijn voor Microotje maar mij niet gezien!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 mei 2016 19:22 Anoniem
  Houdt toch op met Windows te promoten. Log, traag, en veel te veel opgetuigd met allerlei zaken waaraan de gemiddelde gebruiker niks heeft. Want wat doet deze? Beetje surfen, chatten, wat downloaden.
  Daarvoor heb je dus geen Windows nodig, en je bent veel tijd kwijt aan virusbescherming, fire-walls e.d. Ga eens Ubuntu promoten!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 mei 2016 19:43 Jorispeterse
  Als je wat beter opgelet had, had je gezien dat we afgelopen vrijdag nog een lang artikel hebben gepubliceerd over de installatie van Linux. ;-)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 mei 2016 20:38 Anoniem
  Onderstaande reacties over Windows 10 zijn ronduit lachwekkend. Hilarisch dat je een uitgesproken mening hebt voor iets wat je niet eens echt kent. Typisch meelullen met wat je op internet leest en je als quasi kenner profileren. En als kers op de taart gaat die beste Joris Peterse zich nog verdedigen ook met het excuus dat ze onlangs ook wat over Linux geschreven hebben. Linux! Dat werkelijk nergens compatibel mee is! Oh nee, dat besturingssysteem is zo lekker simpel! En, wat veruit het belangrijkst is, je privacy blijft zo fijn gewaarborgd. Maar blijf vooral die onzin posten, want ik lach me suf op een prima, snel en probleemloos draaiende W10 pc. Succes met de paranoia en natuurlijk lekker door blijven sukkelen met de obsolete en onveilige, oude OS'jes!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 mei 2016 20:39 Anoniem
  Je kunt dan misschien wel gratis een windows-10 besturings systeem krijgen, maar dan moet ik dure software gaan kopen omdat mijn oude software niet meer werkt onder windows-10, maar nog heel goed onder windows-8.1.
  Wat is dan wijsheid!
  Ik krijg namelijk mijn Coreldraw X4 niet meer geinstalleerd onder windows-10.
  Dit is een probleem, dat algemeen bekend is, maar als dit inhoud, dat ik dan een dure Coreldraw X8 moet gaan kopen, ben ik uiteindelijk veel duurder uit…..
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 mei 2016 21:06 MarkS90
  Dat zag ik Joris en daar gaan wij hier thuis eens even lekker gebruik van maken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 mei 2016 22:17 Jorispeterse
  Ik verdedig helemaal niks. Prima als je anoniem je frustratie wilt botvieren, maar betrek mij daar a.u.b. niet in.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 juni 2016 08:24 Kasander
  Ook ik ben nog steeds niet overtuigd dat ik zou moeten gaan "upgraden" naar 10. Windows 8 wordt nog jaren voorzien van updates en de rest van de computers lopen hier op Linux. En ja, die hebben allemaal op Windows 7 gelopen en waren zonder uitzondering volledig compatibel.
  Je privacy is nooit en nergens zeker maar je kan het wel zo goed als mogelijk beschermen. En daar is Linux nou eenmaal beter in dan Windows.
  Er zouden meer (uitgebreide) artikelen moeten komen over Linux (Mint mate).
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 juni 2016 13:49 Anoniem
  Gast van 20.38… doe eens eerst wat onderzoek vooraleer je ook uit je nek lult want je kan je wel suf lachen maar wie het laatst lacht…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 juni 2016 09:01 Nietsdoen
  Ik was op mijn PC al toe aan letter L op mijn kladblaadje, zoveel problemen. Een image gemaakt voor je weet mar nooit, en rap de image van 8.1 teruggezet.
  Overstappen is alleen werkbaar als je een eenvoudig configuratie hebt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 juni 2016 09:40 Anoniem
  Owjee, de redactie gaat mijn reacties verwijderen. Op basis waarvan? Heb ik onze vriend Joris beledigd misschien? Of mag niemand hier een kritisch geluid laten horen t.o.v. alle iSheep hier? Bah, wat een misselijke en vooral kinderachtige actie zeg!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 juni 2016 09:47 Jorispeterse
  Ik heb je vriendelijk verzocht mij er niet in te betrekken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 juni 2016 10:12 Anoniem
  Ik heb al een aantal keren geprobeerd om over te stappen vanaf Windows 7 maar loop steeds tegen de foutmelding C1900107 aan!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 juni 2016 11:46 Anoniem
  Error C1900107
  - Windows 10 Install Error: FIX!
  —————————
  http://www.fixerrs.com/2015/09/error-code-c1900107-windows-10.html

  http://appuals.com/best-fix-steps-fix-update-error-c1900107/

  Met andere woorden:
  1) Check je eigen systeem files, je mist bestanden, er gaat iets fout.
  2) Download de laatste Windows Update patches. Als dat niet werkt, zet de BITS Service uit, en de WUS Service, en verwijder de gehele Windows Updates directory met alles er in, herstart de PC, en ga in de control Panel (Configuratie Scherm) Windows Update opnieuw instellen, de WUS map wordt automatisch volledig hersteld.
  3) Voer een DiskCheck uit, repareer het file systeem, je hebt corrupte bestanden, of een kapotte harde schijf, of een beschadigd bestands toewijzing tabel.
  4) Er is te weinig vrije ruimte, verwijder alles in alle %temp% gebruikers folders, alles in %WinDir%\Temp\ , leeg alle log bestanden, verwijder de crash-dump bestanden (die zijn heel groot), deactiveer het pc-slaap-bestand, verwijder de "hidden Windows.Old" map op C:\ , doe dit door de wizard "Disc Cleanup" (properties van de C-schijf.), even geduld hier, dan kies je voor de optie: System Files (o.i.d.)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 juni 2016 12:26 sellh
  Waarom wordt er toch altijd zo negatief gedaan over Windows 8? In bovenstaand artikel wordt zelfs gesproken over een "debacle". Dat is nogal een uitspraak over een besturingssysteem dat gewoon goed draait. En voor het ontbrekend startmenu waar de hele wereld over aan het huilen is, zijn legio alternatieven, zoals Startmenu-x. Als je daar eenmaal aan gewend bent, is het voorgoed afgelopen met de nachtmerries over een ontbrekend startmenu.
  In mijn ervaring is Windows 8 een goed besturingssysteem en is Windows 10 dat ook weer.
  Net als dat voortdurende wantrouwen naar organisaties als Google en MicroSoft wat betreft privacy. Je kunt geen Computer Totaal open slaan of je wordt bestookt met angst en wantrouwen. Liever zie ik wat meer informatieve artikelen over nuttige software en nuttige computerinstellingen dan die eeuwige artikelen over het wapenen tegen Google en MicroSoft en het opsluiten in een bunker om je vooral maar te beschermen tegen de boze buitenwereld. Vooruitgang in plaats van terughoudendheid!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 juni 2016 15:44 Kasander
  sellh,
  Wat mij persoonlijk tegen staat is de manier waarop MS 10 door aan het drukken is en het meekijken met zo'n beetje alles wat ik doe. Niet eens zozeer de layout van de OS. Die is makkelijk aan te passen.
  Waarop we gelijk aan het andere onderwerp komen: Waarom mag een gebruiker niet zelf kiezen wat voor een menu hij/zij gebruikt? Ik vind die blokjes vreselijk onoverzichtelijk en heb liever alles in tekst onder elkaar. Waarom wordt ik daar toch iedere keer weer op aangevallen? Ik bepaal toch echt zelf hoe ik het prettigste werk?
  :-)
  (Deze tekst niet lezen met een boze ondertoon maar als vriendelijk gesprek!)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 juni 2016 15:47 Anoniem
  Ik begrijp echt niet, dat nog niemand kritiek heeft geuit op de interface van Windows 10, die echt helemaal geënt is op de tablet en Phone. En daarmee de PC-gebruikers met PC's met veel meer en betere grafische mogelijkheden in de kou laat staan. Voorbeeldje is het kleine kruisje rechtsboven, waar je met je muis maar op moet zien terecht te komen om een venster te sluiten. En zo is de hele interface zo minimalistisch mogelijk gemaakt om de andere kleine apparaten dan PC's met Windows 10 te kunnen laten werken, wat oh ironie dus helemaal niet lukt, gezien het zeer geringe marktaandeel, wat phone's en tablets met Windows 10 hebben. En dat zal alleen maar minder worden, zodat Microsoft helemaal afhankelijk wordt van PC-gebruikers, die ze nu in de kou laten staan! De ondergang van Microsoft dient zich aan!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 juni 2016 15:53 Kasander
  Wel grappig om te lezen wat voor een diepe emoties een besturingssysteem kan los maken! Want het gaat per slot van rekening alleen maar over een stuk gereedschap, niets meer. Of eigenlijk over een gereedschapskist met gereedschap.
  ;-}
  Er zijn nog maar een paar stukken gereedschap van Windows die ik zelf soms nog nodig heb en op m'n dagelijkse kist staat een hele grote sticker van een pinguïn. Maar ik ga niemand neerhalen die een ander logo heeft staan.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 juni 2016 17:10 Anoniem
  @Sellh, 100% mee eens!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 juni 2016 17:40 Anoniem
  Ik heb ze hier allemaal en W8 is wel de ergste uit heel de bende hoor. Hoeveel problemen ik daar mee ben tegen gekomen… Voor die W8 goed vindt controleer eens je foutenlog en dan praten we verder. Hier bij mij was het verschrikkelijk na een clean install en heb het onmiddellijk gelaten. Kan zijn dat het wat is verbeterd maar W8 is nog erger dan Vista.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord