Stel de herstarttijd voor Windows 10-updates in

Door: Ronald Smit | 13 maart 2018 10:43

Krijg (een heel klein beetje) controle over de Windows 10 updates
How To

Het ongetwijfeld minst geliefde onderdeel van Windows 10 is het toch wat opdringerige updatemechanisme. De tijdvretertjes rollen steeds vaker uit, Patch Tuesday is allang niet heilig meer. De onvermijdelijke herstarts die bij updates horen zijn gelukkig nog wel (een beetje) naar wens aan te passen.

Vooral Windows 10 Home-gebruikers zitten vast aan verplichte updates en upgrades. Ze worden uitgerold op een moment dat het Microsoft schikt en jij als nederige bezitter van een Windows 10-pc hebt dat maar te accepteren. Probleem daarbij is dat voor het overgrote deel van de updates - zeker de cumulatieve exemplaren - veelal een herstart van je systeem noodzakelijk is. Uitermate vervelend als dat gebeurt op een moment dat je bijvoorbeeld net met een presentatie op de zaak of op school bezig bent. Een langdurige koffiepauze is dan al snel het resultaat. In principe respecteert Windows 10 zogeheten gebruikstijden van je computer. Alleen zijn die mogelijk niet passend bij jouw gebruikspatroon. Ben je bijvoorbeeld in de avonduren aan het werk met je computer, dan zal je zien dat juist op die momenten updates worden geïnstalleerd. Windows beschouwt tijden in die uren namelijk niet als 'productieve' uren. En dus wordt het systeem dan juist op die momenten opnieuw gestart. Niet alleen vervelend als je aan het werk bent, maar ook irritant als je net midden in een spannende film of game zit.

Aanpassen

De 'gebruikstijden' zijn gelukkig aan te passen. klik daarvoor in het menu Start op het instellingentandwieltje. In het daarop geopende venster instellingen klik je vervolgens op Bijwerken en beveiliging. In het nu voor je staande paneel klik je onder Instellingen voor updates op de link Gebruikstijden wijzigen. Je ziet nu een venster voor je met de titel Gebruikstijden. Standaard loopt de 'gebruikstijden-periode' van 08.00 uur tot 17.00 uur. Ben je meer een avondmens, dan zou je de begintijd op bijvoorbeeld 11.00 uur kunnen zetten en de eindtijd op 21.00 uur. Bedenk daarbij dat buiten die ingestelde uren een al gedownloade en dus klaarstaande update op elk moment kan afvuren. En dus zal leiden tot een systeemherstart. Daar is geen ontkomen aan helaas. Check verder ook even de optie onder Opties voor opnieuw opstarten. Daar kan je in principe een 'harde' installatietijd instellen. Die was bij ons echter grijs, wat ongetwijfeld bij meer mensen het geval zal zijn.

Gebruikers van Windows 10 Pro hebben net wat meer controle over hun updates

Pro biedt meer uitwegen

Gebruikers van de Windows 10 Pro-editie hebben meer uitwegen betreffende verplichte updates en upgrades. Klik in Pro maar eens op de link Geavanceerde opties. Je kunt hier een zakelijk updateschema instellen, bijvoorbeeld. Of aangeven hoe lang upgrades (onderdelenupdates geheten) en updates uitgesteld moeten worden qua installatie. Bedenk daarbij dat geen van de beschreven methoden ook echt 100% uitstelgarantie geven. De ervaring heeft inmiddels geleerd dat Microsoft bijvoorbeeld ook upgrades pusht als duidelijk is aangegeven dat hier geen prijs op wordt gesteld. Soms betreft het een bug in een eerdere update die in een onverwachte upgrade resulteert. Of komt er toch een upgrade omdat er ergens een of andere obscure instelling niet naar de zin van Windows is ingesteld. Maak hoe dan ook regelmatig back-ups van je belangrijke gegevens, zeker als je een systeem voor werk gebruikt. Of als je er bijvoorbeeld je complete fotoverzameling op bewaart (sowieso al niet zo heel verstandig natuurlijk, beter is een externe schijf of NAS).

0 Reactie(s) op: Stel de herstarttijd voor Windows 10-updates in

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.