Surface Laptop 2 - Quadcore als grootste verandering

Door: Jeroen Boer | 16 mei 2019 06:23

Microsoft Surface Laptop 2
Review

Microsoft Surface kennen we vooral van apparaten die je ook als tablet kunt gebruiken. Toch had Microsoft met de Surface Laptop ook een normale laptop in het assortiment. In de vorm van de Surface Laptop 2 is er een nieuwe versie verschenen. Wat zijn de verschillen?

Microsoft Surface Laptop 2

Prijs € 1449,-
Processor Intel Core i5-8250U (quadcore, 1,6 GHz)
Geheugen 8 GB
Grafisch Intel UHD graphics 620
Display 13,5 inch IPS (2256x1504)
Opslag 256 GB SSD
Besturingssysteem Windows 10 Home (64 bit)
Afmetingen 22,3 x 30,8 x 1,4 cm
Gewicht 1,25 kilo
Accu 45 Wh
Aansluitingen Usb 3.0, mini-DisplayPort, 3,5mm- headsetaansluiting, wifi
Draadloos 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.1
Website www.microsoft.nl
7,5
Score
75
Score: 75
  • Pluspunten
  • Stil
  • Accuduur
  • Scherm
  • Bouwkwaliteit
  • Minpunten
  • Geen usb-c (of Thunderbolt)
  • Net wat langzamer dan verwacht

Zet je de Surface Laptop 2 naast de eerste Surface Laptop, dan zul je op de nieuwe kleur zwart na geen verschil zien. De behuizing is nog steeds gemaakt van aluminium en is afhankelijk van de configuratie in vier kleuren verkrijgbaar. De keuze goud heeft plaatsgemaakt voor zwart. Opvallend aan Microsofts laptops is dat de palmsteun is afgewerkt met alcantara, een kunstsuède. Voor een laptop een uniek materiaal dat prettig aanvoelt. Volgens Microsoft is het materiaal duurzaam genoeg en kun je het schoonmaken met water en zeep. Het alcantara is in dezelfde kleur als het aluminium. Ook de toetsenbordtoetsen zijn in dezelfde kleur uitgevoerd.

Microsoft Surface Laptop 2
De Microsoft Surface Laptop 2 is verkrijgbaar in stijlvol zwart.

De keerzijde van het fraaie materiaal is dat de laptop onmogelijk is open te maken zonder de laptop stuk te maken. Het eventueel vervangen van de accu is zelfs voor handige knutselaars dus uitgesloten. Nu is het zo dat geringe repareerbaarheid ook bij andere producten steeds vaker hand in hand gaat met steeds dunnere behuizingen. Zo zijn accu’s vaak vastgeplakt en lastig te verwijderen, maar meestal kun je er nog wel bij. De onmogelijkheid tot reparatie heeft geen invloed op ons oordeel, maar is wel belangrijk om te beseffen.

Microsoft Surface Laptop 2
Alcantara is een materiaal dat prettig zacht aanvoelt.

De Surface Laptop was nog een soort van testapparaat voor Windows 10 S, een variant van Windows waarop je geen normale programma’s kon installeren waardoor de laptop in theorie veiliger en sneller is. Windows 10 S is inmiddels de S-modus geworden en wordt door Microsoft niet meer standaard voor hun laptop gebruikt, de Surface Laptop 2 draait gewoon vanuit de doos op Windows 10 Home.

Microsoft Surface Laptop 2
De bovenkant is van aluminium in de kleur die je hebt gekozen.

Geen usb-c

Het niet gewijzigde uiterlijk betekent helaas ook dat Microsoft de aansluitingen precies hetzelfde heeft gehouden. Microsoft geeft je een usb3.0-poort, mini-DisplayPort en de Surface Connect-poort voor opladen en Microsofts eigen dockingstations. Maar dé aansluiting die we willen zien, usb-c, ontbreekt. Op de eerste Surface Laptop was het gemis aan usb-c al een belangrijk minpunt en in 2018 geldt dat alleen nog maar zwaarder. Volgens Microsoft kan een laptop nog steeds niet zonder usb-a. Daar kunnen we best in meekomen, maar usb-a hoeft usb-c niet uit te sluiten.

Met een usb-c-poort met ondersteuning voor opladen en DislayPort zou de laptop niet op functionaliteit inleveren en alleen maar handiger worden. Steeds meer apparaten waaronder laptops, zijn voorzien van een usb-c-lader. Hoe handig is het als je je laptop toch kunt opladen als je de lader vergeten bent? Over Thunderbolt 3, dat gebruik maakt van usb-c, zullen we het dan nog maar niet hebben. Eigenlijk is dat dé aansluiting die op een topmodel laptop thuishoort.

Microsoft Surface Laptop 2
Helaas geen usb-c, maar usb-a en mini-DisplayPort

Microsoft gebruikt wederom een 13,5inch-scherm met de afwijkende beeldverhouding van 3:2 gekoppeld aan een resolutie van 2256 x 1504 pixels. Het scherm koppelt een scherpe weergave aan een prima kleurweergave en helderheid. Het scherm is een aanraakscherm dat eveneens compatibel is met stylus Surface-pen.

Prestaties

Waar over de buitenkant eigenlijk niets spannends te melden is, geldt dat gelukkig niet voor de binnenkant. De Surface Laptop was gebaseerd op dualcore-chips uit Intels zevende generatie Core-processors. Voor de Laptop 2 is Microsoft overgestapt naar Intels achtste generatie Core-processors waarbij er quadcore-chips gebruikt worden. Een flinke boost in prestaties dus waarmee de Surface Laptop 2 weer helemaal bij de tijd is. Ons testmodel is voorzien van de Intel Core i5-8250U in combinatie met 8 GB ram en een 256 GB nvme-ssd.

Opvallend is wel dat de score van 3085 in PCMark 10 aan de lage kant is vergeleken met laptops met vergelijkbare hardware. Vermoedelijk heeft Microsoft de processor net wat langzamer en energiezuiniger afgesteld. Daar staat tegenover dat we de koeling van de Surface niet gehoord hebben en dat de accuduur van de laptop met zo'n twaalf uur uitstekend is. In de praktijk was het prettig werken op de Surface.

Conclusie

Uiteraard is de Surface Laptop 2 met zijn veel snellere quadcore een betere laptop dan zijn voorganger. Gebleven zijn de unieke behuizing en goede scherm. De Surface Laptop 2 is dus zeker geen slechte laptop, maar dat Microsoft wederom geen usb-c (of Thunderbolt 3) plaatst, rekenen we ze wel aan. Op een topmodel laptop kan een usb-c-aansluiting wat ons betreft niet missen, zeker omdat je deze laptop vermoedelijk een paar jaar zult gebruiken en usb-c geen toekomstmuziek meer is. Kortom een vreemde keuze van Microsoft, een bedrijf dat wat ons betreft dé voorloper op Windows-laptop-gebied zou moeten zijn.

0 Reactie(s) op: Surface Laptop 2 - Quadcore als grootste verandering

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.