Systeemanalyse vanaf usb-stick

Door: ignace-de-groot | 17 februari 2014 12:45

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Blijkt je pc niet meer betrouwbaar te werken of heb je met netwerkproblemen af te rekenen, dan is het vaak lastig zoeken vanuit Windows. We richten in deze how to een opstartbare usb-stick in met analyse- en diagnosetools die helpen de oorzaak op te sporen en hopelijk het probleem op te lossen.

01 YUMI, maar...

Evenals in het artikel over malware verwijderen met een opstartbare stick, maken we hier gebruik van het gratis YUMI. Hiermee kun je gemakkelijk verschillende tools en distributies op een opstartbare usb-stick zetten.

De gewenste software kun je meestal vanuit YUMI downloaden, maar bij één onderdeel dat wij op onze diagnose-stick willen, kan dit niet: Hiren's Boot CD. Dit moet je dus zelf eerst downloaden. We vertellen je eveneens waar je de andere software zelf kunt vinden.

02 Software download

Hiren's BootCD (HBCD) is een verzameling van uiteenlopende programma's, waaronder een reeks schijf-, proces-, register- en netwerktools. Hier vind je een overzicht. Het gedownloade zip-bestand pak je uit.

Andere tools die we op onze stick willen zijn nog de recentste versie van Memtest86+ en van de populaire collectie Ultimate Boot CD (UBCD). Mochten de YUMI-links niet werken, dan kun je alsnog terecht op www.memtest.org, waar je Download - Pre-Compiled Bootable ISO (.zip) kiest.

03 Manueel op sticks

Mocht je deze tools absoluut zelf op opstartbare sticks willen plaatsen zonder de hulp van YUMI, dan kan dat ook. Voor Memtest86+ gaat dat zelfs erg makkelijk: je vindt hier het programma Auto-installer for USB Key, dat je slechts hoeft uit te voeren waarna je de stationsletter van je stick aanduidt.

De procedure om de andere software op een opstartbare stick te krijgen, is wel wat complexer. Voor UBCD vind je bruikbare instructies hier en voor HBCD kun je hier en hier terecht.

04 YUMI: selecties

Zoals gezegd kiezen wij voor de meest comfortabele weg: YUMI (Your Universal Multiboot Installer). Zorg alvast dat je een geschikte usb-stick in je pc hebt geplaatst, bij voorkeur van 2 GB of meer. Bevat de stick belangrijke gegevens, sla die dan eerst ergens anders op, want door de YUMI-operaties gaan die onherroepelijk verloren.

Met een dubbelklik op het gedownloade exe-bestand start je YUMI op. Klik op I agree en duid de stationsletter van je stick in het uitklapmenu aan. In het middelste paneel komt nu een hele reeks tools en distributies tevoorschijn.

05 Eerste installatie

Het is dus de bedoeling (minstens) drie onderdelen op deze stick te plaatsen: Memtest86+, UBCD en HBCD. De volgorde waarin je deze software op de stick installeert, is niet zo belangrijk.

Je kiest bijvoorbeeld eerst voor Memtest86+. Dit item vind je in het overzicht bij de rubriek System Tools. Selecteer dit onderdeel, plaats een vinkje bij Format Drive (Erase Content) en bij Download the zip (Optional). Bevestig met Ja, sla het zip-bestand op, klik op Browse, verwijs naar de locatie van het zonet gedownloade zip-bestand en druk op de knop Create.

06 Voorbereiding volgende installatie

Er verschijnt een venster met een overzicht van de uit te voeren stappen. Bevestig met Ja. Meer informatie hierover vind je in het eerste deel van deze reeks. Druk na afloop op de knop Next en geef via Ja aan dat je nog een tweede iso of distro op die stick wil.

Heb je per abuis op Nee gedrukt, geen probleem: start YUMI dan gewoon opnieuw op. Belangrijk is wel dat je deze en volgende keren geen vinkje meer plaatst bij Format x: Drive.

07 Volgende installatie

Ook UBCD vind je bij System Tools terug. Net als bij MemTest86+ kun je YUMI het bestand zelf laten downloaden. Vervolgens verwijs je via Browse naar de locatie van het gedownloade iso-bestand. Op het moment van schrijven bleek YUMI echter versie 5.2.1 op te halen, terwijl 5.2.6 al beschikbaar was.

Wij hadden deze laatste echter zelf al gedownload en reikten YUMI de nieuwste versie aan. Nog even Create aanklikken, wat geduld uitoefenen en klaar! In stap 8 lees je wat je te doen staat, mocht YUMI die alternatieve versie onverhoopt weigeren te installeren.

08 Laatste installatie

Nu de laatste installatie voor onze diagnose-stick. Hiren's Boot CD vind je in de rubriek Other OS/Tools. Omdat een downloadknop ontbreekt, kies je via Browse zelf het (eerder gedownloade) iso-bestand. De installatieprocedure ken je inmiddels. Maar wat als je een iso of een distributie wil installeren die YUMI niet aanbiedt? Dan gaat nu naar de rubriek Bootable ISOs / Try an Unlisted ISO.

Is de tool erg klein en vind je uitvoeringssnelheid belangrijk, dan kun je het ook met Try an Unlisted ISO (Run from RAM) proberen. De tool zal zich bij het opstarten dan geheel in het geheugen nestelen.

09 Opstartmenu

De diagnose-stick is wat ons betreft klaar. Het is uiteraard de bedoeling dat je de (probleem)pc met deze stick opstart. In de vorige workshop vind je tips mocht het opstarten van usb-stick niet lukken. Als alles goed gaat, toont YUMI je dan een grafisch opstartmenu. Mocht de indeling van dit menu je niet bekoren, dan kun je deze wijzigen door specifieke bestanden met een tekstverwerker (zoals Kladblok) aan te passen.

Het gaat met name om bestanden met extensie .cfg (in de mappen \multiboot en \multiboot\menu) en met extensie .lst (in \multiboot\menu). Dat is echter een complex karwei!

Een image van je stick

01

Het zou zonde zijn wanneer je je zorgvuldig samengestelde 'diagnose-stick' verliest of als de data corrupt raakt. Daarom doe je er goed aan een image van de complete stick te maken. Dat bestand kun je dan snel weer naar die stick (of zelfs naar meerdere sticks) terugzetten. We gebruiken daarvoor ImageUSB.

02

Pak het gedownloade zipbestand uit en dubbelklik op het uitgepakte exe-bestand om ImageUSB op te starten. Een installatie is niet nodig. Koppel je diagnose-stick aan je pc en klik op Refresh Drives. Plaats een vinkje bij de juiste stationsletter en stip Create from UFD aan.

Via de Browse selecteer je een geschikte locatie voor het beeldbestand (.bin). Bevestig met Create image en Yes.

03

Wil je dit image overzetten naar een usb-stick, dan koppel je de stick dan aan je pc, klik je op Refresh Drives en selecteer je de stationsletter. Kies Write to UFD en verwijs met Browse naar het imagebestand.

Let wel, is de opslagcapaciteit van de stick groter dan het beeldbestand, dan verlies je die extra capaciteit (tot je de stick formatteert). Bevestig met Write to UFD. De bestaande inhoud van de stick gaat hiermee verloren.

1 Reactie(s) op: Systeemanalyse vanaf usb-stick

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 17 januari 2015 16:08 Anoniem
  Een USB Stick waarop ik YUMI plaats (en enkele bijbehorende applicaties) wordt door mijn Intel/Windows 8.1/UEFI-pc niet herkend als bootable medium. Ook met het alternatieve programma Rufus werkt het niet. Wat nu?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.