Thuisgroep instellen in Windows 10

Door: robbin-ooijevaar | 21 december 2015 07:26

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Het eenvoudig delen van bestanden via een netwerk is complex. Je hebt te maken met rechten, netwerkinstellingen, controle en het moet ook nog gebruiksvriendelijk zijn. Dit alles heeft Microsoft proberen te realiseren in 'thuisgroep'. We gaan dit onderdeel instellen en gebruiken in Windows 10.

Een thuisgroep maakt het eenvoudig om mappen (en dus bestanden) te delen met andere computers. Ook het delen van bijvoorbeeld de printer in de studeerkamer behoort tot de mogelijkheden, zelfs als het geen netwerkprinter is. Zo kun je vanaf de laptop op de bank een afdruk maken op deze printer. De computer waarop de printer is aangesloten moet aan staan. Mappen en printers die beschikbaar zijn via je thuisgroep noemen we 'gedeelde bronnen'. In de basis werkt een thuisgroep zonder centrale server. Gedeelde bronnen worden beschikbaar gesteld door (en voor) de computers in de thuisgroep. Lees ook: Bestanden delen tussen al je apparaten.

Een thuisgroep maakt het heel eenvoudig bestanden te delen met andere Windows computers.

Bereikbaarheid

Een thuisgroep is niet van buiten toegankelijk via internet. Alle computers die toegang hebben tot je thuisgroep moeten met hetzelfde netwerk verbonden zijn en hetzelfde thuisgroep-wachtwoord kennen. Het type netwerkverbinding is onbelangrijk. Je kunt draadloos of bedraad door elkaar gebruiken. In de praktijk kunnen we stellen dat als je computers thuis verbonden zijn met internet, je gebruik moet kunnen maken van een thuisgroep (omdat ze meestal dan ook onderling verbonden zijn).

Storingen en wachtwoord

Last van vage storingen met je thuisgroep? Klik in Windows Verkenner met de rechtermuisknop op Thuisgroep en kies Probleemoplosser thuisgroep. Ben je het wachtwoord kwijt van je thuisgroep? Geen paniek! Open Windows Verkenner op een van je computers die nog verbonden is met je thuisgroep. Klik met de rechtermuisknop op Thuisgroep en kies Wachtwoord voor thuisgroep weergeven. Het wachtwoord verschijnt en kun je invoeren op de computer die je wilt toevoegen aan je thuisgroep.

Storingen met je thuisgroep eenvoudig oplossen met de Windows Probleemoplosser.

Thuisgroep inrichten

We beginnen met het aanmaken van een nieuwe thuisgroep. Open Windows Verkenner en klik in de linkerkolom op Thuisgroep. Windows zoekt of er een thuisgroep aanwezig is. Zo niet, dan krijg je de keuze Een thuisgroep maken, gevolgd door een wizard. De belangrijkste keuze is welke spullen je wilt delen met andere computers die straks lid worden van de thuisgroep. Schakel de opties uit die je niet wilt gebruiken om bijvoorbeeld te voorkomen dat je foto's, filmpjes of andere persoonlijke bestanden deelt. Aan het einde van de wizard krijg je een code te zien, die heb je nodig om andere computers lid te laten maken van je thuisgroep. Houd deze bij de hand!

Aanmelden bij thuisgroep

Een andere computer kun je eenvoudig toevoegen aan je thuisgroep. Klik in Windows Verkenner op Thuisgroep. In plaats van Een thuisgroep maken krijg je de optie Nu lid worden. Geef aan welke bronnen je beschikbaar wilt stellen met andere gebruikers van thuisgroep. Er wordt ook om het thuisgroep-wachtwoord gevraagd. Nadat je deze code hebt opgeven, is je computer lid van de thuisgroep. Herhaal deze tip op alle computers die je wilt opnemen in je thuisgroep.

Log op alle computers in bij de thuisgroep.

3 Reactie(s) op: Thuisgroep instellen in Windows 10

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 13 juli 2016 14:22 Anoniem
  Er is een thuisgroep aangemaakt op een computer die niet meer in mijn bezit is, nu kan ik nergens meer het wachtwoord opvragen of een nieuwe thuisgroep aanmaken, verwijderen kan ook niet.

  Iemand enig idee hoe ik dit kan oplossen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 juli 2016 15:47 Anoniem
  Wachtwoord weergeven voor de thuisgroep is inactief. Ben wel administrator dus hoe dan verder?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 juli 2019 08:16 AlbertKnop
  Het probleem begint al met dat ik in de verkenner in de linkerkolom geen thuisgroep zie.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.