Thuisgroep instellen in Windows 10

© PXimport

Thuisgroep instellen in Windows 10

Geplaatst: 21 december 2015 - 05:26

Aangepast: 14 december 2022 - 15:05

Robbin Ooijevaar

Het eenvoudig delen van bestanden via een netwerk is complex. Je hebt te maken met rechten, netwerkinstellingen, controle en het moet ook nog gebruiksvriendelijk zijn. Dit alles heeft Microsoft proberen te realiseren in 'thuisgroep'. We gaan dit onderdeel instellen en gebruiken in Windows 10.

Een thuisgroep maakt het eenvoudig om mappen (en dus bestanden) te delen met andere computers. Ook het delen van bijvoorbeeld de printer in de studeerkamer behoort tot de mogelijkheden, zelfs als het geen netwerkprinter is. Zo kun je vanaf de laptop op de bank een afdruk maken op deze printer. De computer waarop de printer is aangesloten moet aan staan. Mappen en printers die beschikbaar zijn via je thuisgroep noemen we 'gedeelde bronnen'. In de basis werkt een thuisgroep zonder centrale server. Gedeelde bronnen worden beschikbaar gesteld door (en voor) de computers in de thuisgroep. Lees ook: Bestanden delen tussen al je apparaten.

 

© PXimport

Een thuisgroep maakt het heel eenvoudig bestanden te delen met andere Windows computers.

Bereikbaarheid

Een thuisgroep is niet van buiten toegankelijk via internet. Alle computers die toegang hebben tot je thuisgroep moeten met hetzelfde netwerk verbonden zijn en hetzelfde thuisgroep-wachtwoord kennen. Het type netwerkverbinding is onbelangrijk. Je kunt draadloos of bedraad door elkaar gebruiken. In de praktijk kunnen we stellen dat als je computers thuis verbonden zijn met internet, je gebruik moet kunnen maken van een thuisgroep (omdat ze meestal dan ook onderling verbonden zijn).

Storingen en wachtwoord

Last van vage storingen met je thuisgroep? Klik in Windows Verkenner met de rechtermuisknop op Thuisgroep en kies Probleemoplosser thuisgroep. Ben je het wachtwoord kwijt van je thuisgroep? Geen paniek! Open Windows Verkenner op een van je computers die nog verbonden is met je thuisgroep. Klik met de rechtermuisknop op Thuisgroep en kies Wachtwoord voor thuisgroep weergeven. Het wachtwoord verschijnt en kun je invoeren op de computer die je wilt toevoegen aan je thuisgroep.

 

© PXimport

Storingen met je thuisgroep eenvoudig oplossen met de Windows Probleemoplosser.

Thuisgroep inrichten

We beginnen met het aanmaken van een nieuwe thuisgroep. Open Windows Verkenner en klik in de linkerkolom op Thuisgroep. Windows zoekt of er een thuisgroep aanwezig is. Zo niet, dan krijg je de keuze Een thuisgroep maken, gevolgd door een wizard. De belangrijkste keuze is welke spullen je wilt delen met andere computers die straks lid worden van de thuisgroep. Schakel de opties uit die je niet wilt gebruiken om bijvoorbeeld te voorkomen dat je foto's, filmpjes of andere persoonlijke bestanden deelt. Aan het einde van de wizard krijg je een code te zien, die heb je nodig om andere computers lid te laten maken van je thuisgroep. Houd deze bij de hand!

Aanmelden bij thuisgroep

Een andere computer kun je eenvoudig toevoegen aan je thuisgroep. Klik in Windows Verkenner op Thuisgroep. In plaats van Een thuisgroep maken krijg je de optie Nu lid worden. Geef aan welke bronnen je beschikbaar wilt stellen met andere gebruikers van thuisgroep. Er wordt ook om het thuisgroep-wachtwoord gevraagd. Nadat je deze code hebt opgeven, is je computer lid van de thuisgroep. Herhaal deze tip op alle computers die je wilt opnemen in je thuisgroep.

 

© PXimport

Log op alle computers in bij de thuisgroep.

Thuisgroep gebruiken

Nu de thuisgroep is ingesteld, kun je de gedeelde bronnen van andere apparaten gebruiken. Je vindt deze via Thuisgroep in Windows Verkenner. Bij de gedeelde bronnen zie je op welke computer ze worden gedeeld en hoe de Windows-gebruiker heet die de bronnen beschikbaar stelt. De computer waarop je gegevens wilt benaderen, dient aan te staan. Dit geldt ook voor een computer die een printer deelt met de thuisgroep. Gedeelde printers in de thuisgroep zijn automatisch beschikbaar als je een afdrukopdracht geeft op een van de andere computers.

Aanpassen wat je deelt

Als je tip 3 of 4 net iets te snel hebt doorlopen, deel je misschien per ongeluk meer bestanden dan je lief is. Je had de keuze om de volgende categorieën te delen: Afbeeldingen, Video's, Muziek, Documenten en Printers & apparaten. Alleen de categorie Documenten worden standaard niet gedeeld (optie Niet gedeeld). De overige bronnen zijn gemarkeerd als Gedeeld. Gelukkig kun je deze instellingen altijd wijzigen. Open Windows Verkenner en klik met de rechtermuisknop op Thuisgroep. Kies Instellingen voor thuisgroep wijzigen / Wijzigen wat u met de thuisgroep deelt. Verander de opties van Gedeeld naar Niet gedeeld voor de onderdelen die je niet beschikbaar wilt stellen.

 

© PXimport

Je kunt per map kiezen wat je wel en niet wilt delen met je thuisgroep.

Streamen

Niet alle apparaten in je thuisnetwerk zijn Windows-computers. Als je media wilt delen met een tablet, smartphone, spelcomputer, smart-tv of ander apparaat is een extra aanpassing nodig. Je kunt deze apparaten toegang te geven tot je films, muziek en afbeeldingen. Ga naar Instellingen voor thuisgroep wijzigen (zie vorige tip) en klik op Alle apparaten in dit netwerk (...) toestemming geven om mijn gedeelde inhoud af te spelen. Activeer Media streaming inschakelen en kies optioneel voor welke apparaten je deze optie wilt gebruiken, bijvoorbeeld alleen je smart-tv. Dankzij deze instelling kun je bijvoorbeeld op je tv een filmbestand afspelen vanaf je computer.

Thuisgroep verlaten

Er is geen optie aanwezig om een thuisgroep te sluiten of verwijderen. Wel kun je een computer afmelden. Hiermee verlaat je de thuisgroep, deel je geen bestanden meer en kun je ook geen gedeelde bronnen meer gebruiken. Ga naar Instellingen voor thuisgroep wijzigen (zie tip 6) en klik op De computer uit de thuisgroep verwijderen. Je kunt altijd opnieuw lid worden door het wachtwoord van de thuisgroep opnieuw in te stellen. De thuisgroep verdwijnt (als het goed is) vanzelf als alle apparaten die ooit lid waren zich hebben afgemeld.

 

© PXimport

Zo verwijder je de computer heel eenvoudig uit je thuisgroep.

Sneller delen

Als je een oplossing zoekt om af en toe een bestand van de ene naar de andere computer te krijgen, is een thuisgroep misschien te veel van het goede. Met de oplossing van SHAREit of Filedrop kun je bestanden 'versturen' tussen apparaten die verbonden zijn met hetzelfde netwerk. De truc werkt niet alleen werkt onder Windows 7, 8.1 en 10, maar ook met je mobiele apparaten. Start 'aan twee kanten' het programma op, geef aan wat je wilt versturen en het bestand gaat via het netwerk naar je andere apparaat. SHAREit en Filedrop kun je ook naast een Windows-thuisgroep gebruiken. Beiden oplossingen werken ook met niet Windows-computers, tablets en smartphones.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten