Intel volgt Apple en Google naar USB-C

Door: Jeroen Kuiper Jeroen | 03 juni 2015 13:06

Nieuws

Intel heeft aangekondigd dat Thunderbolt 3 een USB-C-aansluiting krijgt. Daarmee volgt het bedrijf het voorbeeld van Apple en Google die de aansluiting al eerder introduceerden.

De nieuwste generatie Thunderbolt krijgt een USB-C-aansluiting, zo liet Intel weten op de computerbeurs Computex in Taiwan. Daarmee gaat het bedrijf achter Apple en Google aan, die de aansluiting al eerder introduceerden in hun nieuwste notebooks. De laatste MacBook heeft bijvoorbeeld alleen nog een USB-C-poort en heeft geen ruimte meer voor de Thunderbolt-poort die op de eerdere Apple-notebooks wel was terug te vinden. Doordat Intel nu ook overstapt naar USB-C zouden Apple en Google de verbindingsstandaard van Intel weer kunnen gaan gebruiken op toekomstige apparaten. Het lijkt er in ieder geval op dat de Thunderbolt 3-kabels, als ze op de markt komen, al wel weer gebruikt kunnen worden op de Apple- en Google-apparaten met een USB-C-poort Lees ook: 6 dingen die je moet weten over de USB-C-poort in de MacBook

Thunderbolt 3 is nog sneller

De Thunderbolt-aansluiting en kabels voorzien laptops en computers van stroom, video en data. De poorten en kabels zijn te herkennen door het bliksemflits-logo, en krijgen nu een USB-C-aansluiting. Volgens Intel zorgt de nieuwe aansluiting ervoor dat de verbindingsstandaard 40 Gbps zal halen, en dat is fors sneller dan de voorgangers. De nieuwe Thunderbolt-kabels kunnen twee 4k-schermen aansturen en kunnen apparaten opladen met 100W. De eerste producten met Thunderbolt 3 komen waarschijnlijk voor het einde van het jaar uit.