© PXimport

Veilig internetten doe je zo

Geplaatst: 14 november 2013 - 14:27

Aangepast: 24 november 2022 - 10:29

Redactie ID.nl

Bijna alles is online te vinden. Van sociale netwerken tot webshops om een bankstel kopen. Onze intuïtie waarschuwt ons voor gevaren, en je merkt dus meestal snel wanneer iets niet pluis is. Maar hoe gaat dit online? In deze how to behandelen we verschillende tips om veilig te kunnen internetten.

Er kunnen zich verschillende gevaren voordoen op het internet. Met deze handige tips kan jij jezelf echter beschermen tegen veel van de digitale criminaliteit.

1. Let op waar je jouw gegevens achterlaat

Laat niet zomaar overal je gegevens achter en pas op met social media. Soms is het namelijk lastig in te schatten wie allemaal toegang heeft tot de informatie die jij online zet. Geef daarom nooit meer informatie dan nodig, en zet vooral geen persoonlijke gegevens online. Een bank of andere instantie zal nooit zomaar om belangrijke gegevens vragen via een e-mail. Laat je daarom niet misleiden door verzoekjes om je rekeningnummer of creditcardgegevens op te geven, laat staan geld over te maken. Neem bij twijfel altijd contact op met de klantenservice van het bedrijf. Tenslotte geldt vaak op het internet: als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het meestal ook zo.

 

© PXimport

2. Open nooit zomaar bestanden

Krijg je een bestand via de mail toegestuurd van een vreemde of verzoekt een onbekende website je wat te downloaden? Doe altijd eerst wat onderzoek voordat je op de OK klikt. Lees ook altijd de gebruiksrechtenovereenkomst of privacyverklaring. Moet je het toch downloaden? Scan het bestand dan eerst even met een virusscanner.

4. Wachtwoordbeheer

Verander regelmatig je wachtwoord en check altijd of deze veilig genoeg is. Er zijn verschillende websites waar je dit wachtwoord kan laten checken, zoals bij Microsofts PC Security. Tenslotte, kies nooit voor alle accounts hetzelfde wachtwoord.

5. De S van secure

Zeker bij online winkelen is het belangrijk na te gaan of de website beveiligd is. Bekijk de privacy-, leverings- en betaalvoorwaarden en blijf alert bij het betalen. Zeker bij banksites het is belangrijk om te controleren of je echt wel op de website van je bank zit. Een letter verschil kan aanduiden dat je een onbetrouwbare kopie van de website zit. Een veilige betalingswebsite herken je aan het hangslotje en een webadres dat begint met 'https', waarbij de 's' staat voor 'secure'.

 

© PXimport

6. Bescherm jezelf

Naast het rekeninghouden met de websites en afzenders, kan je ook jezelf beschermen tegen virussen door middel van de volgende acties:

1. Update je virusscanner

2. Installeer anti-spyware

3. Zet je firewall aan

Webwinkels

Leuke of goedkope webwinkel gevonden en wil je graag weten of deze betrouwbaar is? Je kunt de volgende stappen volgen om te checken of een webwinkel veilig is. Op die manier kun je met een rustig gevoel die nieuwe laptop of schoenen bestellen. Volg daarvoor deze stappen:

1. Lees reviews van de shop. Ga hiervoor in je zoekmachine op zoek naar reviews en beoordelingen van de website. Ga niet af op één review, maar bekijk verschillende websites en probeer verschillende zoekopdrachten. Zijn de reviews positief, ga dan verder.

2. Nederlandse webwinkels staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Controleer hier of het bedrijf geregistreerd is.

3. Vergelijk de prijs van het product met die van andere websites. Ook hierbij geldt dat als het te mooi is om waard te zijn, het vaak ook niet waar is. Wees daarom alert bij grote prijsverschillen.

4. Controleer de voorwaarden van de website, zoals het betalen of retourneren. De website mag bijvoorbeeld niet meer dan 50 procent vooruitbetaling verplicht stellen.

Scoort de website op al deze punten goed? Dan is de webwinkel hoogstwaarschijnlijk betrouwbaar.

 

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten