15 tips voor de aanschaf van een Windows 10-pc

Door: Robbert Brus | 23 november 2015 10:01

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

Heb je met de aanschaf van een nieuwe pc gewacht tot Windows 10, dan is nu het moment om aan de slag te gaan. Maar welke onderdelen heb je nodig? Is de nieuwe pc wel compatibel met je oude applicaties? Bouw je zelf een nieuwe pc of ga je voor een kant-en-klaar systeem? We helpen je graag op weg.

Tip 1 - Hard- en software

Onder de motorkap lijkt Windows 10 veel op Windows 7 en Windows 8. Werken je applicaties goed op deze besturingssystemen, dan is vrijwel zeker dat ze ook werken met Windows 10. Het goede nieuws is dat Windows 7 en Windows 8-gebruikers gratis kunnen upgraden. Tijdens het upgraden gaan een aantal functies verloren. Windows 10 ondersteunt bijvoorbeeld Windows Media Center en Windows 7-bureaubladgadgets niet. Via het Windows Compatibiliteitscentrum kun je controleren of jouw hardware en applicaties werken met Windows 10. Is een applicatie niet compatibel met Windows 10, dan kun je overwegen de applicatie in een virtuele machine te gebruiken.

Tip 1 - Via het online compatibiliteitscentrum kun je controleren of hard- en software werkt met Windows 10.

Tip 2 - Upgraden

Kom je niet in aanmerking voor een upgrade, dan werkt Windows 10 mogelijk toch op je oude computer. Het besturingssysteem stelt namelijk geen hoge eisen aan de hardware. Een processor van minimaal 1 GHz, 1 GB ram (2 GB voor een 64bit-systeem), 16 GB vrije opslagruimte en minimaal een DirectX 9-videokaart met WDDM-driver. Windows XP en Vista kunnen niet worden geüpgraded, een schone installatie (of dualboot) is dan dus nodig om Windows 10 te kunnen gebruiken.

Tip 2 - Met Speccy kun je zien welke onderdelen er in je pc zitten.

Om te zien welke hardware er in de computer zit, kun je het gratis programma Speccy gebruiken. Zoek vervolgens via het Windows Compatibiliteitscentrum (zie tip 1) of de onderdelen werken met Windows 10. Meestal worden nieuwe drivers geadviseerd. Download de drivers voordat je Windows 10 gaat installeren en bewaar ze op een usb-stick. Maak ook eerst een volledige back-up van de schijf met een back-upprogramma als EaseUS Todo Backup Free. De hardware is meestal niet compatibel als er geen drivers beschikbaar zijn.

Tip 3 - Home versus Pro

Het verschil tussen Windows 10 Home en Windows 10 Pro zal voor de meeste mensen verwaarloosbaar zijn. Windows 10 Pro richt zich voornamelijk op de zakelijke gebruiker. Features als BitLocker, Group Policy Management, toegang tot de zakelijke Store en de mogelijkheid de computer aan te melden bij een domein (Active Directory) ontbreken in bij Home-versie. Gebruik je Hyper-V (virtuele machines) en externe verbindingen via Remote Desktop, dan kun je de Pro-editie overwegen, maar gratis tools als TeamViewer en VirtualBox zijn ook prima alternatieven. Een volledig overzicht van de verschillen vind je in een duidelijke tabel op Wikipedia.

Tip 3 - Klik met de rechtermuisknop op Deze pc en kies Eigenschappen om te zien welke Windows-versie je draait.

Indien je de computer upgradet, krijg je de versie die volgens Microsoft het dichtste bij je huidige installatie staat. Windows 8.1 Home, Windows 7 Starter, Home Basic, of Home Premium, worden geüpgraded naar Windows 10 Home. Windows 7 Professional, Ultimate of Windows 8.1 Pro-gebruikers krijgen Windows 10 Pro. Wie niet in aanmerking voor de upgrade komt, kan voor respectievelijk 129 euro de volledige versie van Windows 10 Home en voor 249 euro Windows 10 professional kopen.

Tip 4 - Wat voor pc?

Vroeger was de computer een grote beige kast met een dikke monitor. Tegenwoordig zijn computers in vele vormen en maten te krijgen, zodat je ze volledig kunt afstemmen op jouw wensen. Maak eerst de keuze waar je de nieuwe computer gaat gebruiken. Ben je vaak onderweg, kies dan tussen een laptop, ultrabook, netbook of zelfs tablet. Komt hij op een vaste plek te staan, dan is een normale desktop of werkstation een optie. Mag het systeem niet te veel ruimte innemen, dan is een all-in-one of nettop-pc een optie.

Tip 4 - vroeger hadden we een personal computer, tegenwoordig kunnen we kiezen uit vele maten en vormen.

Besluit vervolgens wat voor taken de computer moet uitvoeren. Voor een beetje internetten en e-mailen is niet veel nodig. Een simpele processor, standaard harde schijf en 4 GB geheugen volstaan dan. Wil je zware applicaties gebruiken, dan zijn een krachtige cpu en een SSD zeker belangrijk. GWe raden dan ook 8 GB of 16 GB geheugen aan. Voor het spelen van spellen is de videokaart het belangrijkste onderdeel. Het is van belang dat je eerst bedenkt wat je met je nieuwe computer wilt doen om teleurstellingen te voorkomen.

2 Reactie(s) op: 15 tips voor de aanschaf van een Windows 10-pc

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 23 november 2015 13:41 Anoniem
  Gratis updaten? Niet dus, schijnt dat mijn processor ( Intel mobile Core2Duo T6600) niet wordt ondersteund. Lekker dan
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 november 2015 12:22 Oscar
  Waarom zou je overstappen op Windows 10, als je Windows 8 pc/laptop nog prima functioneert. De ondersteunign van Windows 8 loopt volgens de site van Microsoft nog tot januari 2023
  .
  http://windows.microsoft.com/nl-nl/windows/lifecycle
  .
  Vertoont je pc/laptop slijtage, dan is het wellicht handig om nu alvast uit te kijken naar een pc/laptop voor Windows 10.
  Maar houd er rekening mee, er worden momenteel veel voordelige (goedkopere) pc/laptops verkocht waar Windows 10 op zou( kunnen) draaien, die pc/laptops hebben wel minder capaciteit, ga goed na waarvoor je je huidige pc/laptop gebruikt, zodat je een vergelijkbare vervanger kan aanschaffen, het heeft namelijk weinig zin denk ik, een pc/laptop aan te schaffen van bijvoorbeeld 1200 of meer euro als je het ding toch alleen maar gebruikt voor wat mailen en internet, en wat foto's uploaden, of mp3 muiziek te downloaden en beluisteren. Dan zijn er voldoende goedkopere alternatieven. van misschien 600 of nog lager…..
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.