Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

14 tips om je oude laptop een tweede leven te geven

Door: Robbin Ooijevaar | 23 september 2015 12:36

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

Als je een nieuwe computer aanschaft, blijf je altijd met de oude zitten en die is meestal nog lang niet rijp voor de vuilstort. Weggooien of weggeven kan later nog, doe er nu eerst nog wat leuks mee! We beschrijven veertien projecten voor je oude laptop.

Tip 01: Internet only

Linux is voor veel mensen een griezelig woord en wordt als 'ingewikkeld' gezien. Dit is een achterhaald idee. Linux is eenvoudig te installen en heeft een goede grafische schil. Je kunt je oude laptop met de juiste distributie (versie) omtoveren tot een internetcomputer. Steeds meer diensten en programma's werken volledig of gedeeltelijk op internet, dus je kunt via je browser bij de documenten en foto's in je Dropbox of OneDrive. Uiteraard zijn de populaire browsers Chrome en Firefox beschikbaar en eenvoudig te installeren in Linux.

Nu alleen nog even de juiste distributie kiezen. Om niet te verzanden in een ellenlange opsomming van pluspunten, minpunten en voorkeuren van gebruikers houden we het kort: probeer eerst Ubuntu, een zeer populaire distributie die ook door beginners eenvoudig te gebruiken is. Als je laptop dit aankan, heb je een fijn besturingssysteem waar je veel mee kunt. Voor iets oudere laptops is Lubuntu, een lichtere variant, een aanrader.

Tip 01 Installeer een Linux-distributie op je oude laptop en maak er een uitstekende internetcomputer van, compleet met de Google Chrome-browser.

Tip 02: Fotolijst

Er zijn mensen die een oude laptop verwerken in een doe-het-zelf-project, compleet met figuurzagen en aflakken. Een geliefd project is een digitaal fotolijstje. We zullen je niet vermoeien met tips over bevestigingssystemen en geschikte houtenlijstjes, kijk hiervoor op YouTube voor leuke instructievideo's. Wel wijzen we je graag op John's Background Switcher. Hiermee maak je van je Windows-laptop een fraai fotolijstje. De foto's kun je uit je cloudopslag halen, je kunt ook lokale mappen opgeven of Facebook-foto's laten zien (van jezelf of van vrienden). De foto's worden getoond als bureaubladachtergrond.

Met AutoHideDesktopIcons verberg je je icoontjes en taakbalk zodat je bureaubladachtergrond als fullscreen fotowisselaar dienst kan dien.

Tip 02 Maak van je oude laptop een digitale fotolijst.

Tip 03: Weerstation

Iedereen is bekend met buienradar en ook weeronline.nl is populair. De app op je smartphone openen is voldoende om inzicht te krijgen in de actuele weerssituatie. Je kunt hiervoor ook je oude laptop inzetten en het apparaat zo dienst laten doen als een soort weerstation.

YoWindow is hiervoor uitermate geschikt. Het programma is erin geslaagd om relatief saaie informatie (de bekende getalletjes) redelijk fraai weer te geven. Hiervoor gebruikt YoWindow een animatie die een voorstelling geeft van het actuele weer. Boven in beeld zie je een balk met het verloop van de dag. Ook toont YoWindow een voorspelling voor de aankomende dagen. YoWindow is in te stellen als screensaver zodat de programma-informatie over het volledige scherm wordt getoond.

Tip 03 YoWindow biedt een weerstation met zowel statistische informatie als handige animatie.

Tip 04: Bewakingssysteem

Er zijn allerlei oplossingen te koop om zelf een camerabewakingssysteem te maken. Met een oude laptop kan het ook gratis. Je kunt de interne laptopcamera gebruiken, maar beter is een IP-netwerkcamera of usb-webcam. Een usb-camera is het goedkoopste. Daarnaast heb je een opnameprogramma nodig, bijvoorbeeld Sighthound Video. Het programma is gratis voor één camera.

Er zijn diverse betaalde upgrades van Sighthound Video voor meer camera's of als je de beelden op een ander apparaat of via internet wilt terugkijken. De gratis versie kan automatisch opnames maken (met één camera dus) en bewaart de beelden. Sighthound Video doet aan geavanceerde bewegingsdetectie met objectherkenning. Het programma kan bijvoorbeeld mensen van dingen onderscheiden en deze informatie weer gebruiken voor de opnamefunctie.

Tip 04 Sighthound Video tovert je oude laptop om in een bewakingssysteem.

Energiebeheer

Denk bij het gebruiken van je oude laptop wel ook even aan het milieu. Een laptop verbruikt minder stroom dan een desktop-pc, maar als het apparaat de hele dag aan staat kost dit natuurlijk alsnog veel energie.

Voor sommige tips is het handig om je energiebeheer van Windows aan te passen. Bij tip 2 gebruiken we de oude laptop als fotolijstje. Hierbij wil je natuurlijk niet dat je beeldscherm uit gaat. Gebruik je het systeem als downloadmachine zoals beschreven bij tip 7? Dan moet het scherm juist wel uit om energieverspilling te voorkomen. Alles wat met je energiebeheer te maken heeft vind je in je configuratiescherm. Wil je alles wat met energiebeheer te maken heeft volledig uitschakelen? Start dan Don't Sleep. Zolang het programma actief is zal je systeem niet in slaap vallen en wordt je energiebeheer tijdelijk uitgeschakeld.

Vergeet niet je energiebeheer aan te passen om te voorkomen dat je systeem 'in slaap valt' op een moment dat dat niet de bedoeling is.

5 Reacties op: 14 tips om je oude laptop een tweede leven te geven

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 1 jaar, 12 maanden geleden
  Goed artikel. Je zou er ook een FTP server van kunnen maken.
  Dit kan zeer handig zijn in sommige situaties.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 jaar, 12 maanden geleden darknessblade
  jullie zijn kid-book vergeten:

  een laptop met android waarop een kind-vriendelijke launcher/apps staan
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 jaar, 12 maanden geleden Kasander
  Doe mij maar een Samba-server. Scheelt weer een hele bak euro's en je kan 'm helemaal inrichten zoals je zelf wilt, zonder restricties!!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 jaar, 12 maanden geleden
  Of je kunt hem doneren aan een goede doel stichting zoals ITvitae Learning (ANBI stichting). Deze stichting geeft mensen met autisme die een passie hebben voor IT een mogelijkheid om weer aan de slag te gaan in de reguliere wereld d.m.v. gerichte opleidingen en officiele examens en certificaten . Daarvoor is hardware, waaronder laptops voor de deelnemers, altijd welkom. ITvitae is gehuisvest in Amersfoort.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 jaar, 7 maanden geleden
  Useful information! At our plant we use these surveillance systems Pilz and I can say that in my own opinion this is very very qualitative equipment. But I tried to find something like it for home and there is nothing. There is a lot of such systems here http://hardware.nl/pilz but seems they are only for factories. Does anybody know something like that but for houses?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.