Toegankelijkheidsopties in Windows 10: handig voor iedereen

Door: Ronald Smit | 16 januari 2018 09:02

Toegankelijkheidsopties van Windows 10 kunnen best van pas komen
How To

Windows (en ook veel andere besturingssystemen) kennen toegankelijkheidsopties. Hoewel ze in eerste instantie bedoeld zijn voor mensen met bepaalde beperkingen, kunnen ze echter ook prima van pas komen voor algemeen gebruik.

Bij toegankelijkheid denken de meeste mensen al snel aan voorzieningen voor minder validen of mensen met een beperking. Zo ook bij het onderdeel Toegankelijkheid in Windows. Toch is dat slechts ten dele waar. Sommige van die toegankelijkheidsopties komen namelijk ook prima van pas voor de gemiddelde medemens. Start in Windows 10 de app Instellingen via het tandwieltje in het menu Start, gevolgd door een klik op Toegankelijkheid. Je ziet nu aan de linkerkant een kolom met categorieën. De Verteller komt bijvoorbeeld goed van pas voor het voorlezen van tekst in een document of een webpagina. Zo kan je tijdens het luisteren wat anders doen, bijvoorbeeld. Dan is er het vergrootglas dat soms van pas komt als je even snel kleine details wilt bekijken. Het is daarbij wel zaak om onder vergrootglasmodus voor Lens te kiezen. Doe je dat niet, dan wordt het hele scherm een loep wat best irritant is. Inschakelen van de virtuele loep doe je via de sneltoets Windowstoets + Plustoets (numeriek toetsenbord). Uitschakelen gaat via Windowstoets + Esc.

Grijstinten

Onder Kleur en hoog contrast vinden we wat minder interessante opties voor normaal gebruik. Hoewel het aardig is om Grijstinten eens aan te zetten, het lijkt nu net alsof je op een oude zwart-wit monitor werk. Ah, die goede oude tijd! Ondertiteling kan je meestal ook wel laten voor wat het is. Bij Toetsenbord zijn wel weer wat praktische instellingen te vinden, zo kan je hier een schermtoetsenbord aanzetten. Handig als je een keertje keyloggers op een openbare pc wilt vermijden bijvoorbeeld. Ook de overige schakelaars hier kunnen voor sommigen het gebruik van het toetsenbord prettiger maken. Kwestie van proberen.

Muis

Onder Muis tref je een alleraardigste optie aan in de vorm van de schakelaar onder Numeriek toetsenblok gebruiken om de muis op het scherm te verplaatsen. Zet deze optie aan en na een druk op de toetsencombinatie Alt links + Shift-links + NumLock en een klik op Ja ter bevestiging schakel je de muistoetsen in. Ideaal als je muis op een ongelegen moment defect raakt. Of voor een media-pc met draadloos toetsenbord, scheelt je weer een muis. Uitschakelen van de toetsenbordmuis doe je door nogmaals op dezelfde toetscombinatie te drukken.

Bedien de muis via je toetsenbord, dankzij toegankelijkheidsopties

Meldingen later tonen

Vind je dat meldingen vanuit het berichtencentrum te kort worden getoond? Dan ben je wat dat betreft zeker niet de enige. Aanpassen kan onder Meer Opties, kies simpelweg een langere weergavetijd. Irriteer je je aan Windows-animaties of draai je Windows op een minimalistisch systeem, dan kan je de animaties uitschakelen middels de daarvoor bestemde schakelaar. Dat levert mogelijk een net iets responsiever geheel op.

Tot voor kort kon je via Toegankelijkheid je pc nog gratis naar Windows 10. Met de komst van de Fall Creators Update is die functie dan eindelijk uit Windows gesloopt. Als je nu vanaf Windows 7 of 8.1 wil updaten, zul je toch echt moeten betalen.

0 Reactie(s) op: Toegankelijkheidsopties in Windows 10: handig voor iedereen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.