Toshiba Chromebook CB30-102 - Eerste 13-inch Chromebook

© PXimport

Toshiba Chromebook CB30-102 - Eerste 13-inch Chromebook

Geplaatst: 6 augustus 2014 - 05:30

Aangepast: 24 november 2022 - 11:02

Jeroen Boer

De Chromebook is Googles visie op de toekomst van de notebook waarin je vrijwel altijd online bent. Chrome OS is eigenlijk niet veel meer dan een browser, al je bestanden en data staan op Googles diverse clouddiensten. Toshiba is de eerste met een 13inch-Chromebook.

Chrome OS gebruik je vooral online, maar het is wel mogelijk om offline documenten te bewerken en aan te maken. Omdat Chrome OS niet veel meer is dan de Chrome-webbrowser kan een Chromebook volstaan met relatief zwakke hardware. Het voordeel hiervan is een lage prijs, terwijl de energiezuinige hardware ook een dunne notebook goed mogelijk maakt. Op het eerste gezicht ziet de Toshiba Chromebook er goed uit en doet het ontwerp sterk denken aan de MacBook Air. Lees ook: 5 gouden tips voor iedere Chromebook-bezitter.

Wie echter iets beter kijkt, ziet dat de Chromebook van net iets te goedkoop plastic is gemaakt. Aan de buitenkant wordt dit gemaskeerd door een prettig ribbelpatroontje. Jammer is dat de behuizing erg flexibel is en ver ingedrukt kan worden. Het chiclet-toetsenbord is volledig geïntegreerd in de behuizing. De toetsaanslag is naar onze smaak te licht en het toetsenbord buigt door als je harder drukt. Het multitouch-touchpad is met een afmeting van ongeveer 10 bij 7 centimeter lekker ruim en heeft een geïntegreerde knop.

Vlot

De Chromebook bevat een Intel Celeron 2955U: een dualcore-processor met een kloksnelheid van 1,4 GHz. De notebook bevat daarnaast 2 GB RAM en een 16GB-SSD. De combinatie van de processor, het lichte besturingssysteem en SSD zorgen ervoor dat het werken met deze notebook vlot aanvoelt.

 

© PXimport

Daarnaast maakt de energiezuinige Haswell-processor een werktijd van zo'n zeven uur mogelijk. Qua uitbreidingspoorten hebben we met tweemaal usb 3.0, een HDMI-aansluiting en een kaartlezer niet te klagen. Dit 13,3inch-scherm heeft een resolutie van 1366 x 768 pixels. Een erg goed scherm is het niet: vooral de inkijkhoeken vallen tegen. Helaas is het scherm glanzend afgewerkt waardoor het spiegelt.

Conclusie

Toshiba is de eerste fabrikant met een Chromebook met een 13,3inch-scherm. Dit formaat biedt een prettige balans biedt tussen een scherm dat groot genoeg is en draagbaarheid. Ook Samsung komt binnenkort met een 13,3inch-Chromebook, waarvan het scherm een hogere resolutie zal hebben. Toshiba's Chromebook heeft duidelijke nadelen. Zo is het scherm erg middelmatig, daarnaast is de fraai ogende behuizing van net iets te goedkoop plastic gemaakt. Je krijgt dus zeker geen heel indrukwekkende hardware, maar de prijs, het schermformaat, het gewicht en vooral de accuduur (ongeveer 7 uur) maken heel veel goed.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Prijs

Accuduur

Schermformaat

Usb3.0-poorten

Minpunten

Slappe behuizing

Goedkoop uiterlijk

Matig scherm[/plusmin]

Conclusie

Toshiba Chromebook CB30-102 --------------------------- **Prijs**: € 299,- **Processor**: Intel Celeron 2955U (dualcore, 1,4 GHz) **RAM**: 2 GB **Opslag**: 16 GB SSD **Grafisch**: Intel HD Graphics **Beeldscherm**: 13,3 inch (1366 x 768 pixels) **Draadloos**: 802.11a/b/g/n, bluetooth 4.0 **Webcam**: Ja (1280 x 720 pixels) **Aansluitingen**: 2x usb 3.0, HDMI, 3,5mm-headsetaansluiting, kaartlezer **Afmetingen**: 328,6 x 227 x 20 mm **Gewicht**: 1,5 kg **Accu**: 52 Wh...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten