Toshiba Satellite Click Mini: een simpele maar handige 2-in-1

Door: daan-doedens | 16 mei 2015 13:21

Review

Aan gebrek aan interesse lag het in elk geval niet. Toshiba presenteerde zijn Satellite Click Mini op de altijd drukke CES-beurs in Las Vegas eerder dit jaar. Letterlijk en figuurlijk een dwergje tussen de grote namen, maar is de laptop annex tablet van het Japanse bedrijf de moeite waard?

Toshiba Satellite Click Mini

Prijs:

329,-

OS:

Windows 8.1

Processor:

Intel Atom Z3735F

Opslag:

32GB SSD

Geheugen:

2GB

Afmetingen tablet:

235 x 161 x 9,8 mm, 472g

Afmetingen systeem:

235 x 171 x 19,9 mm, 978g

Website:

www.toshiba.nl

7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Prachtig scherm
 • 2-in-1 simpel te gebruiken
 • Prijs
 • Minpunten
 • Klein in laptopmodus
 • Touchpad

Toetsenbord en muis

De Satellite Click Mini doet zijn naam eer aan. Het scherm meet slechts 8,9 inch, voor een tablet niet ongewoon, maar voor een notebook behoorlijk klein. Daardoor heeft Toshiba nogal moeten beknibbelen op ruimte op het toetsenbord. De toetsen zijn klein, de ruimte tussen de toetsen is klein en het aantal toetsen is klein. De afstand van de A tot de L meet ongeveer twee derde van een normaal toetsenbord, dus foutloos typen is vooral in het begin vrijwel onmogelijk, al went het na verloop van tijd wel. Lees ook: Toshiba Satellite P50T-B-108 - Indrukwekkend 4K-scherm.

Het toetsenbord is klein, en dat is nogal wennen.

Het hele apparaat voelt overigens dwergachtig aan. Ook het touchpad moet wringen voor wat ruimte. De twee muisknoppen op het touchpad zijn ook onderdeel van het touchpad zelf, waardoor ze zichzelf meteen een beetje nutteloos maken: klikken terwijl je op dezelfde plek ook kan tappen is niet erg handig. Als je - zoals ik - gewend bent om je linkerhand op de linkermuisknop te houden en met rechts over het touchpad te bewegen, is de verleiding om een usb-muis in te pluggen behoorlijk groot.

Hardware

Qua hardware verricht de Satellite Click Mini geen wonderen, maar dat mag ook niet verwacht worden voor een 2-in-1 van rond de 300 euro. Het apparaat draait op een quadcore-processor van Intel, die normale taken prima uitvoert. Het geheugen van 2GB is voldoende voor diezelfde taken, maar vooral in de laptopmodus merk je dat er wat haperingen optreden als je meerdere dingen tegelijk wil doen. Ook de opslagcapaciteit van 32GB is niet om over naar huis te schrijven, al kan dat gemakkelijk worden geüpgraded met een microSD-kaartje.

Met één druk op de knop maak je van een laptop een tablet.

Batterij

Een groot pluspunt is de accuduur. Als tablet kan de Satellite Click Mini zo'n acht uur mee, niet overdreven veel voor een tablet, maar het kan door de beugel. Eenmaal verbonden aan het toetsenbord - met een niet onhandig kliksysteem - wordt de batterijduur verlengd tot zestien uur. Dat zijn cijfers waar maar weinig laptops aan kunnen tippen.

Scherm

Het belangrijkste verkoopargument van Toshiba is het scherm. Met 1920x1200 pixels op een 8,9 inch-scherm is de pixeldichtheid zeer aangenaam. Het scherm is niet overdreven fel, maar het is makkelijk licht genoeg om op een zonnige dag nog te kunnen lezen wat er staat. Ook de kijkhoeken zijn indrukwekkend.

Tablet

Klik je het toetsenbord los, dan is de Satellite Click Mini opeens niet meer de kleinste van de klas. Integendeel, als tablet is het een vrij log ding. Het 8,9 inch-scherm is lang niet klein en het apparaat is zwaarder dan je zou verwachten. Zo zonder toetsenbord heeft dat echter een reden: de volledige opslag en het geheugen zitten in de tablet verpakt, waardoor het met 32GB en 2GB RAM behoorlijk goede specificaties heeft.

De tabletmodus van de Satellite Click Mini is om blij van te worden.

De Satellite Click Mini draait op Windows 8.1. Als je als diehard Windowsgebruiker besluit om de tabletmodus links te laten liggen en je vooral op de desktopmodus te concentreren, loop je wel tegen wat problemen aan. Het toetsenbord verschijnt en verdwijnt niet automatisch en door de hoge resolutie van het scherm heb je weinig ruimte om bijvoorbeeld een Internet Explorer-scherm weg te klikken. De tabletmodus, met de tegels die Microsoft in Windows 8 bouwde, is dan een veel betere optie. Daarmee lijkt een hybride als de Satellite Click Mini echt gemaakt voor Windows 8: je gebruikt de tegels als je de Mini als tablet gebruikt, en switcht naar de desktopmodus als je het toetsenbord eraan hebt geklikt.

Windows 8.1 lijkt gemaakt te zijn voor hybrides als deze... of is het andersom?

Conclusie

De Toshiba Satellite Click Mini is geen echte hoogvlieger, maar dat kan ook niet voor zo'n prijs. In de laptopmodus is het een klein en bijna schattig apparaat, voor de gemiddelde notebook- of desktopgebruiker misschien iets te klein. Zonder het toetsenbord is het echter een prima tablet, met specificaties die niet onder doen voor de concurrentie in dezelfde prijsklasse en een zeer fijn scherm. Je moet er geen boek op willen schrijven en echt gamen zal je er ook niet op lukken, maar voor snelle aantekeningen tijdens college of in de trein is de Toshiba Satellite Click Mini de moeite en zijn prijskaartje zeker waard.

10 Reactie(s) op: Toshiba Satellite Click Mini: een simpele maar handige 2-in-1

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 6 oktober 2015 15:11 Anoniem
  Hallo,

  ik heb sinds anderhalve maand de toshiba satellite click mini.
  Ik haalde net de tablet van het toetsenbord af om als tabletvorm te gebruiken. Daarna deed ik het toetsenbord er weer aan en pakte de tablet het toetsenbord niet. Ik heb net vele malen het toetsenbord opnieuw aan de tablet gekoppeld, maar hij reageert nog steeds niet. Is de aansluiting kapot gegaan of kan het ook aan een instelling liggen?

  met vriendelijke groet,
  Gerlinde
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 december 2015 16:30 Anoniem
  ik hebprecies hetzelfe probleem
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 december 2015 09:11 Anoniem
  Ik heb ook dit probleem!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 december 2015 09:41 Anoniem
  wij ook. nu de oplossing nog
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 januari 2016 01:43 Anoniem
  En is het gelukt het toetsenbord aan de praat te krijgen? Ik heb hetzelde probleem.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 januari 2016 06:18 Anoniem
  Ik heb de Toshiba ook aangeschaft. Wifi en toetsenbord waren niet aan de praat te krijgen en het opladen van de accu heeft bijna 21 uur uur geduurd. Na het opladen werd mijn router niet herkend. Uiteindelijk Windows herstel uitgevoerd en opnieuw ingesteld, en waarachtig alles werkte. Windows 10 installeren is nog niet gelukt, hey wordt wel gedownload, maar bij het installeren kreeg ik een foutmelding.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 februari 2016 15:28 Anoniem
  ik hep dus ergen no bootable device dus staat niks meer op hoe zet je het er weer op ja met stik of wat ?? weet iemand dat ? teun35@msn.com was ap 0614869960
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 februari 2016 09:37 Anoniem
  ik had dit probleem ook, toetsenbord reageerde totaal niet meer. ik heb het toetsenbord losgeklikt, de verbindingen goed doorgeblazen, zodat eventueel vuil weg was, en weer vast geklikt. nu doet hij het weer. misschien een tip voor jullie?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 maart 2016 14:43 Anoniem
  ik heb hetzelfde probleem. Heeft iemand een oplossing? want heb hem echt dringend nodig voor school
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 juli 2016 10:49 Anoniem
  Na enkele keren openen kwamen er barsten in het beeldscherm, op de plaats waar dit aan het toetsenbord wordt geklikt.
  Toshiba weet dit aan onvoorzichtig openen en claimt dat dit buiten de garantie valt. Voor mij is dit domweg een opntwerpfout.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.