Toshiba Satellite P50T-B-108 - Indrukwekkend 4K-scherm

Door: Jeroen Boer | 18 december 2014 09:13

Review

Na Full-HD is 4K het nieuwe buzzword. Toshiba heeft als een van de eerste een laptop met een 4K-scherm. Hoe bevalt een scherm met de hoge resolutie op een laptop? Wij hebben de P50T voor je getest.

Specificaties

Prijs: € 1499,-

Processor: Intel Core i7-4700HQ (quadcore 2,4 GHz)

RAM: 16 GB

Opslag: 1 TB SSHD

Grafisch: AMD Radeon R9 M265X 2 GB

Beeldscherm: 15,6 inch (3840 x 2160 pixels)

Aansluitingen: 4x usb 3.0, gigabit, HDMI, 3,5mm-aux, SD

Optisch station: Blu-ray-brander

Draadloos: 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 4.0

Camera: Ja

Afmetingen: 37,8 x 24,4 x 2,8 cm (2,3 kg)

Accu: 45 Wh

7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • UHD-scherm
 • Gekalibreerd scherm
 • Krachtig
 • Minpunten
 • Koeling
 • Geen SSD
 • Accuduur

Toshiba's Satellite P50T-B-108 valt op door één ding: een 15,6 inch-scherm met een resolutie van 3840 x 2160 pixels. Een dergelijk scherm wordt meestal met 4K aangeduid, maar de correcte term is eigenlijk UHD. Toshiba heeft de P50T voor een groot gedeelte afgewerkt met aluminium waardoor de laptop elegant oogt. Lees ook: Review Microsoft Surface Pro 3 - Het einde van de notebook?

Ook de rest van de specificaties van de P50T zijn indrukwekkend. De laptop wordt aangedreven door een quadcore Intel Core i7-4700HQ die wordt bijgestaan door maar liefst 16 GB RAM. De grafische kaart is een AMD Radeon R9 M265X met een eigen 2 GB geheugen. Als opslag heeft Toshiba gekozen voor een SSHD van eigen fabricaat. Op zich is een dergelijke harde schijf met 8 GB-flashcache veel beter dan een harde schijf, maar wij hadden liever (ook) een echte SSD gezien.

Qua uitbreidingspoorten is de P50T goed voorzien met onder andere een gigabit-netwerkaansluiting en vier keer usb 3.0.

Qua uitbreidingspoorten is de P50T met vier keer usb 3.0, een gigabit-netwerkaansluiting en een kaartlezer op zich goed voorzien. Opvallend is de blu-ray-brander. We gebruiken nauwelijks nog schijfjes en 4K-blu-rays zijn niet beschikbaar. Dat UHD nog in de kinderschoenen staat, blijkt wel uit het feit dat je eigenlijk geen los UHD-scherm kunt aansluiten. Via de HDMI-uitgang kun je bij een UHD-resolutie enkel een extern UHD-scherm met een verversingsnelheid van 30 Hz gebruiken. Het had handiger geweest als Toshiba ook had voorzien in een DisplayPort-aansluiting. Het verlichte toetsenbord tikt goed, maar heeft als nadeel wel dat de toetsen niet ver ingedrukt worden. Voor een grote notebook als de P50T is het daarnaast jammer dat de rij met functietoetsen slechts halve toetsen zijn. Toshiba heeft er wel voor gekozen om een numeriek veld toe te voegen.

Het toetsenbord is voorzien van toetsverlichting en een numeriek veld.

Fantastisch UHD-scherm

Toshiba's P50T is één van de eerste notebooks met een UHD-scherm en we kunnen niet anders zeggen dan dat het scherm er fantastisch uitziet. Pixels zijn niet zichtbaar en letters en foto's zijn haarscherp. Wel loop je net als bij andere hoge-resolutie-schermen op tegen het 'probleem' dat het scherm vooralsnog teveel pixels heeft voor sommige toepassingen. Zo zijn afbeeldingen op veel websites niet scherp. Kwalijker is dat Windows 8.1 zelf niet nog steeds niet helemaal klaar is voor UHD. Zo hebben sommige programma's die draaien in het systeemvak onscherpe letters en heeft zelfs het standaardonderdeel Apparaatbeheer nog altijd onscherpe letters.

Het UHD-scherm heeft een goede inkijkhoek en kleurweergave.

De kleurweergave van het scherm is erg goed doordat Toshiba het scherm in de fabriek heeft gekalibreerd en levert het programma ChromaTune mee om de ingestelde kleurprofielen te selecteren. Ook de inkijkhoek en het contrast zijn erg goed. Het enige dat een beetje tegenvalt is de schermhelderheid, die is aan de lage kant. Dat wordt versterkt doordat Toshiba heeft gekozen voor een glanzend afgewerkt aanraakscherm

Krachtige heethoofd

De prestaties van de P50T zijn door de snelle processor en krachtige grafische kaart erg goed. Een systeemscore van 5354 in PCMark 7 laat zien dat dit een vlotte laptop is. De grafische kaart valt gezien de score van P2944 in 3D Mark 11 in het middensegment. Voor desktopgebruik is de kaart meer dan krachtig genoeg. Gamen in de UHD-resolutie kun je ondanks de krachtige hardware vergeten. Je zult je echt moeten beperken tot een Full HD-resolutie om enigszins speelbaar te gamen.

Opvallend is dat deze laptop een heethoofd is. De koeling slaat ook bij wat minder zware taken snel aan. Hierdoor wordt de palmsteun aan de rechterkant warm. Hinderlijk is dat de luchtuitlaat waar veel warme lucht uit komt aan de rechterkant is geplaatst. Precies de plek waar je wellicht een externe muis zult gebruiken. Ook als de laptop niet bezig, valt op dat er constant warme lucht uit de laptop komt.

Conclusie

Toshiba's Satellite P50T valt vooral op door het uitstekende UHD-scherm. Het beeld is haarscherp en door de kalibratie zijn de kleuren uitstekend. De hardware die Toshiba in de laptop toepast is modern en de prestaties van de P50T zijn voor alledaag gebruik dan ook erg goed. De P50T is hierdoor een goede desktopvervanger. Dat de laptop vooral bedoeld is voor bureaugebruik en niet voor onderweg blijkt wel uit de koeling en de accuduur. De koeling laat snel van zich horen en de accu houdt het daarbij niet bijzonder lang uit. Jammer is ook dat Toshiba geen SSD heeft geplaatst, dat zou de prestaties nog een stuk beter maken. Gamen op een UHD-resolutie is zelfs voor de meest krachtige desktop grafische kaart een klus die maar net vervuld kan worden en van de midrange AMD Radeon R9 M265X kun je dat dan ook niet verwachten. Uiteraard kun je wel naar 4K-filmmateriaal kijken, al is er momenteel vrijwel geen 4K-content beschikbaar. Het enige waar je momenteel echt makkelijk aan kunt komen zijn een paar titels op Netflix.

1 Reactie(s) op: Toshiba Satellite P50T-B-108 - Indrukwekkend 4K-scherm

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 12 januari 2015 19:45 Anoniem
  €1499,– en je kan niet eens bepalen hoe je je laptop wil configureren, what a rip off.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.