Tweak je zoekinstellingen van Windows 10

Door: Ronald Smit | 30 januari 2019 06:35

Tablet
How To

Hoewel het onderdeel Cortana inmiddels op z'n retour is in Windows 10, blijft de zoekfunctie natuurlijk wel een essentieel onderdeel in het besturingssysteem. Maar functioneel laat Windows 10's zoekmogelijkheid wel eens te wensen over. De zoekinstellingen zijn enigszins aanpasbaar.

Het zoeken naar bestanden of verborgen Windows-onderdelen (denk bijvoorbeeld alleen maar aan het Configuratiescherm...) doe je in Windows 10 door op het vergrootglaasje rechts van de knop Start te klikken. Tik vervolgens een zoekterm en - als het een beetje meezit - verschijnt een lijst met gevonden resultaten. Een functie die prima werkt en waar je verder nauwelijks omkijken naar hebt. Toch zijn er nog wel wat kleine dingen te tweaken, waarmee je het zoekgedrag kunt aanpassen. Klik daarvoor op het vergrootglas en vervolgens op het instellingentandwiel. Of klik in het menu Start op het instellingentandwiel en daarna in het geopende venster op Zoeken. Net wat je wilt. Laten we beginnen met het zoekfilter. In principe zoekt de zoekfunctie ook online. Standaard staat een filter ingesteld dat erotische afbeeldingen (maar geen erotische teksten) blokkeert. Vind je dat overdreven, kies dan voor de optie Uit. Of - als je klein grut in huis hebt dat je tegen elke online verderfenis wilt beschermen - kies voor Strikt. Het is natuurlijk een beetje 'boter-op-het-hoofd'-methode van filteren, want moordpartijen en dergelijke worden dan weer niet gefilterd. Waarmee deze hele optie z'n doel eigenlijk grotendeels voorbijschiet.

Het zoekgedrag van Windows 10 is (een beetje) aanpasbaar

Privacy

We weten allemaal dat Microsoft privacy niet bepaald hoog in het vaandel heeft staan bij Windows 10. Het besturingssysteem stuurt ongebreideld gebruikersgegevens door naar de softwaregigant. De enkele keer dat hackers in staat zijn om 'mee te lezen', blijkt steeds weer dat het allemaal nog veel verder gaat dan gedacht (gehoopt). Het is dan ook zaak om zoveel mogelijk dingen die gerelateerd zijn aan communicatie met Microsoft-servers uit te zetten. Helaas zitten de daarvoor bedoelde opties door het hele besturingssysteem verspreid wat het behoorlijk moeilijk maakt om Windows 10 echt stil te krijgen. Maar omdat alle kleine beetjes helpen raden we je in ieder geval aan om qua zoeken de optie Mijn apparaatgeschiedenis uit te zetten. Het scheelt weer een koppeling aan gegevens en de kans dat je deze optie ooit echt nodig hebt is nihil. Ook kun je eventueel de optie Windows Zoeken in de cloud uitzetten. Daarvoor gebruik je immers beter gewoon je browser en Google. Hoe minder Microsoft van jouw voorkeuren weet, hoe anoniemer en minder interessant je voor ze bent. Check ook deze instellingen met enige regelmaat na grote upgrades van Windows 10, grote kans dat ze dan ongemerkt en ongevraagd weer terug gezet zijn naar de minder veilige standaardinstellingen.

0 Reactie(s) op: Tweak je zoekinstellingen van Windows 10

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.