Tweedehands pc kopen? Hier moet je op letten

Door: Maikel Dijkhuizen | 19 januari 2015 12:11

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Dankzij de enorme populariteit van tablets, smartphones en laptops zetten veel mensen hun desktop te koop. Jij profiteert, want voor een prikkie neem je een tweedehands systeem over. Waar moet je op letten als je een tweedehands pc aanschaft?

Tip 01: Waarom tweedehands?

Tweedehands pc's zijn aantrekkelijk, omdat ze doorgaans weinig geld kosten. Je kunt een gebruikte machine overwegen wanneer je bijvoorbeeld een extra computer nodig hebt of een mediaserver wilt inrichten op zolder. Voor een nieuwe pc met een beetje rekenkracht ben je al snel tussen de vier- en zevenhonderd euro kwijt. Wie goed zoekt, vindt bij online handelsplaatsen en fysieke winkels voor pakweg tweehonderd euro een kant-en-klaar systeem. Uiteraard haal je voor dit geld geen snelheidswonder in huis die de allernieuwste 3D-spellen kan draaien.

Geen probleem, want voor veruit de meeste pc-taken heb je niet de allernieuwste hardware nodig. Misschien liggen er nog wel onderdelen van een (kapotte) computer op zolder, waarmee je de prestaties kunt opschroeven. Een SSD-schijf en/of meer werkgeheugen kan bijvoorbeeld al een heleboel schelen. Overigens raden we af om meer dan tweehonderd euro aan een tweedehands machine te besteden, omdat de prijs anders wel erg dicht in de buurt komt van een nieuwe computer met betere specificaties. Lees hiervoor vooral het kader 'Spotgoedkope notebook'.

Tip 01 Een nieuwe pc met redelijke specificaties kost al snel vierhonderd euro.

Tip 02: Marktplaats

Veruit de meeste mensen denken bij tweedehands spullen meteen aan Marktplaats. Logisch, want particuliere handelaren en winkels voegen dagelijks honderdduizenden nieuwe advertenties aan deze website toe. Ook voor tweedehands pc's kun je hier prima terecht. Navigeer maar eens naar de rubriek Computers en Software en klik vervolgens op Desktop Pc's. Bovenaan staan hoofdzakelijk schreeuwerige oproepen van professionele handelaren.

Scrol je een stukje omlaag, dan vind je ook genoeg particulieren die hun systeem te koop aanbieden. Aan de linkerkant maak je eventueel een selectie. Je vult bijvoorbeeld het bedrag in dat je maximaal wilt uitgeven. Verder sorteer je het aanbod op onder meer processor, kloksnelheid, werkgeheugen en harde schijf. Het is daarnaast ook mogelijk om alleen naar gebruikte systemen te zoeken. Bij sommige computers biedt de verkoper ook een monitor aan. Zodra je een geschikt tweedehands systeem hebt gevonden, leg je rechtstreeks contact met de adverteerder. Na een beetje onderhandelen kun je de prijs wellicht nog iets omlaag drukken.

Tip 02 Op Marktplaats staan duizenden tweedehands systemen.

Tip 03: Betrouwbaarheid

Marktplaats is een handig hulpmiddel om een betaalbaar systeem te scoren, maar helaas zijn er ook oplichters op deze website actief. Het is dus belangrijk om de betrouwbaarheid van de adverteerder juist in te schatten en het risico zoveel mogelijk te beperken. Bij een advertentie staan altijd details van de adverteerder vermeld. Zo kun je zien hoeveel jaar iemand actief is op Marktplaats. Oplichters wisselen snel van online identiteit, waardoor ze nooit voor een lange periode actief lijken te zijn. Ga dan ook liever met iemand in zee die al een tijdje spullen via Marktplaats verkoopt. Vaak staat er een telefoonnummer in de advertentie vermeld, zodat je een indruk van deze persoon kunt krijgen. Verder kan het nooit kwaad om in Google even op de naam van de adverteerder te zoeken. Heb je te maken met een oplichter, dan komen er wellicht verhalen van slachtoffers tevoorschijn. In samenwerking met Marktplaats heeft de politie het Landelijk Meldpunt Internetoplichting opgericht.

Via deze website controleer je eenvoudig of er klachten over de adverteerder bekend zijn. Je kunt onder meer controleren op het bankrekeningnummer, e-mailadres en telefoonnummer. Vermijd tot slot advertenties die te mooi lijken om waar te zijn, want vaak is dat dan ook zo.

Tip 03 Op Marktplaats bekijk je hoe lang een adverteerder actief is.

Tip 04: Winkels

Grote bedrijven schrijven hun computers na een paar jaar massaal af en verkopen de apparatuur aan handelaren. Op die manier komen ze bij webshops en fysieke winkels terecht. Bedenk wel dat deze machines gedurende enkele jaren zeer intensief zijn gebruikt, soms wel iedere werkdag. Daarom worden ze vaak eerst gereviseerd voordat een winkel dergelijke systemen te koop aanbiedt. In zo'n beetje iedere stad en elk dorp is er wel een zaak te vinden die tweedehands computers verkoopt. Daarnaast kun je natuurlijk ook online terecht.

Zo is deze website een bekende naam op het gebied van tweedehands machines die veelal afkomstig zijn uit het bedrijfsleven. Voordat deze winkel een tweedehands pc te koop aanbiedt, wordt de hardware gereinigd en gecontroleerd. Verder installeren de winkelmedewerkers zo nodig een legitieme versie van Windows. Dit verkooppunt belooft voor alle verkochte apparatuur een levensduur van drie tot vijf jaar. Naast computeroutlet.nl zijn er via internet nog talloze andere webwinkels te vinden die een soortgelijke werkwijze hanteren.

Tip 04 Computeroutlet.nl biedt zelfs voor een paar tientjes al complete desktops aan.

8 Reactie(s) op: Tweedehands pc kopen? Hier moet je op letten

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 19 januari 2015 17:57 MarkS90
  Waarom heb ik toch het idee dat ik dit 2 maanden geleden ook ergens heb gelezen? Gewoon het zelfde artikel?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 januari 2015 00:07 Bart12
  Dat dacht ik ook.. Misschien heb ik nog wel een tip voor het bovenste artikel die je kunt opnemen, veel overzichtelijker en gebruiksvriendelijker.

  ► http://www.gratisafhalenonline.nl
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 januari 2015 17:34 Jorispeterse
  Dit artikel hebben we niet eerder op de website geplaatst hoor.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 januari 2015 21:53 MarkS90
  Joris, een vergelijkend artikel heb ik onlangs ergens anders voorbij zien komen. Dat was inderdaad niet hier maar wellicht op de site van PCM. Ik kan het alleen niet verifiëren waar en wanneer dat was.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 januari 2015 11:23 Jorispeterse
  Ah op die manier. Ja, dat kan natuurlijk altijd. We schrijven wel vaker over dezelfde onderwerpen. ;-)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 juli 2016 08:44 Anoniem
  Vraagje .. Heb er laptop nodig voor school. Hierop zouden programma's als vectorworks en Photoshop moeten draaien. De eisen waar de laptop aan moet voldoen zijn zo hoog dat een nieuwe laptop 1000 of meer zal gaan kosten. Is het met zulke zware programma's wel verstandig om een tweedehands te nemen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 april 2017 16:52 Bram321
  tnx mensen, inspirerend artikel. Ik overweeg ook een tweedehands laptop te kopen. Ik denk dat het wel kan, omdat ik er eigenlijk geen grote dingen mee doe. Internetten en exel spreatsheetjes maken. Mijn programma's draaien allemaal op het net. Geen zware processes zeg maar. Geen films stream of anderszins. En geen AutoCat haha. Ik denk hier te gaan bestellen, heeft iemand ervaring met deze winkel? https://www.pcmagazijn.nl/refurbished-laptops/ Succes met schrijven op jullie informatieve en interessant website mensen van Computertotaal!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 december 2017 13:43 Noord
  Computeroutlet.nl wordt in het artikel genoemd, helaas. Dringend advies: bespaar jezelf een boel ellende en ga NIET met dit bedrijf in zee!

  Ik heb daar in jan. 2017 een laptop besteld. Maanden (en veel ergernis) later ben ik mijn geld kwijt en heb ik geen laptop. Met een creditnota werd terugbetaling beloofd, maar dit hebben ze ook na herhaald aandringen niet gedaan.

  – Webshop Keurmerk heeft Computeroutlet.nl op 21-12-2015 geroyeerd:
  https://www.keurmerk.info/Leden-en-Partners/Waarschuwingen

  – Ze zijn bekend bij de politie:
  https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/controleer-handelspartij.html

  Aanvulling 7 dec. 2017: Computeroutlet heeft telefonisch excuses aangeboden en het aankoopbedrag teruggestort op mijn rekening.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.