Tweedehands pc kopen? Hier moet je op letten

Door: Maikel Dijkhuizen | 19 januari 2015 12:11

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Tip 09: Pc upgraden

Het is natuurlijk ook een mogelijkheid om tegen een leuk prijsje een tweedehands systeem over te nemen, waarna je de zwakste onderdelen vervangt door snelle componenten. Hoewel eigenlijk alles van een desktop vervangbaar is, zijn vooral een SSD-schijf en meer werkgeheugen zinvolle toevoegingen die je relatief eenvoudig kunt monteren. Met deze uitbreidingen voelt de machine waarschijnlijk weer een stuk vlotter aan. Voor het werkgeheugen is het belangrijk om te bepalen hoeveel werkgeheugen je wilt toevoegen en welk type je hiervoor nodig hebt.

Schroef de pc eerst open en bekijk hoeveel slots er op het moederbord in totaal beschikbaar zijn voor geheugenmodules. Op de website van geheugenfabrikanten kun je vinden welk type geheugen je nodig hebt. Zo navigeer je op www.kingston.com naar MEMORY SEARCH / Desktop/Notebook. Via het merk en typenummer van de computer vind je de juiste onderdelen. Gaat het om een zelfbouw-pc? Zoek dan op het typenummer van het moederbord. De montage is simpel, want een geheugenmodule hoef je alleen maar in de houder te klikken. Verder kun je de prestaties verbeteren door een SSD-schijf in te bouwen en in te stellen als C-schijf. Windows en programma's starten dan een stuk sneller op. Hoe je een SSD-schijf precies inbouwt, lees je hier.

Tip 09 Via de website van Kingston achterhaal je gemakkelijk welk type werkgeheugen je nodig hebt.

Tip 10: Besturingssysteem

Een nadeel van gebruikte pc's is dat er meestal een verouderd besturingssysteem is geïnstalleerd. Vooral systemen met Windows XP zijn een probleem, doordat Microsoft hiervoor geen updates meer beschikbaar stelt. Om die reden is het gebruik van XP onveilig. Misschien heb je toevallig nog een licentie van Windows 7 of 8 liggen. Kijk in dat geval goed of het tweedehands systeem voldoet aan de minimale systeemeisen. Een processor met een kloksnelheid van 1 GHz en 1 GB RAM is in principe genoeg om de 32bit-versies van deze besturingssystemen te draaien.

Wil je een beetje vlot op het systeem kunnen werken, dan is het verstandig om krachtiger hardware te gebruiken. Heb je geen vrije Windows-licentie in bezit? Windows los aanschaffen is niet interessant, want dan ben je evengoed veel geld kwijt. Verdiep je in dat geval eens in Linux. Met een gebruiksvriendelijk pakket als Ubuntu en Linux Mint kom je ook al een heel eind. Voor beide besturingssystemen is er een Nederlandse vertaling beschikbaar. Bovendien is het gebruik hiervan volledig gratis.

Tip 10 Laat je niet verleiden om XP nog te gebruiken, want dit besturingssysteem is niet meer veilig.

Tip 11: Controle licentie

Is Windows op de computer voorgeïnstalleerd? Wanneer er gelegenheid is om het systeem in de praktijk uit te proberen, controleer je eenvoudig of de licentie legitiem is. Je weet dan zeker dat je te maken hebt met een legaal besturingssysteem, zodat je recht hebt op updates. Surf met Internet Explorer naar deze webpagina en scrol een stukje omlaag. Klik daarna op Valideer nu. Voer via Downloaden het hulpprogramma uit. Zodra de installatie is voltooid, keer je terug naar de webpagina. Kies voor Doorgaan / Nu valideren. Na enkele minuten zie je of je Windows-versie legaal is.

Tip 11 Met behulp van een online tool van Microsoft controleer je of de Windows-installatie legaal is.

8 Reactie(s) op: Tweedehands pc kopen? Hier moet je op letten

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 19 januari 2015 17:57 MarkS90
  Waarom heb ik toch het idee dat ik dit 2 maanden geleden ook ergens heb gelezen? Gewoon het zelfde artikel?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 januari 2015 00:07 Bart12
  Dat dacht ik ook.. Misschien heb ik nog wel een tip voor het bovenste artikel die je kunt opnemen, veel overzichtelijker en gebruiksvriendelijker.

  ► http://www.gratisafhalenonline.nl
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 januari 2015 17:34 Jorispeterse
  Dit artikel hebben we niet eerder op de website geplaatst hoor.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 januari 2015 21:53 MarkS90
  Joris, een vergelijkend artikel heb ik onlangs ergens anders voorbij zien komen. Dat was inderdaad niet hier maar wellicht op de site van PCM. Ik kan het alleen niet verifiëren waar en wanneer dat was.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 januari 2015 11:23 Jorispeterse
  Ah op die manier. Ja, dat kan natuurlijk altijd. We schrijven wel vaker over dezelfde onderwerpen. ;-)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 juli 2016 08:44 Anoniem
  Vraagje .. Heb er laptop nodig voor school. Hierop zouden programma's als vectorworks en Photoshop moeten draaien. De eisen waar de laptop aan moet voldoen zijn zo hoog dat een nieuwe laptop 1000 of meer zal gaan kosten. Is het met zulke zware programma's wel verstandig om een tweedehands te nemen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 april 2017 16:52 Bram321
  tnx mensen, inspirerend artikel. Ik overweeg ook een tweedehands laptop te kopen. Ik denk dat het wel kan, omdat ik er eigenlijk geen grote dingen mee doe. Internetten en exel spreatsheetjes maken. Mijn programma's draaien allemaal op het net. Geen zware processes zeg maar. Geen films stream of anderszins. En geen AutoCat haha. Ik denk hier te gaan bestellen, heeft iemand ervaring met deze winkel? https://www.pcmagazijn.nl/refurbished-laptops/ Succes met schrijven op jullie informatieve en interessant website mensen van Computertotaal!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 december 2017 13:43 Noord
  Computeroutlet.nl wordt in het artikel genoemd, helaas. Dringend advies: bespaar jezelf een boel ellende en ga NIET met dit bedrijf in zee!

  Ik heb daar in jan. 2017 een laptop besteld. Maanden (en veel ergernis) later ben ik mijn geld kwijt en heb ik geen laptop. Met een creditnota werd terugbetaling beloofd, maar dit hebben ze ook na herhaald aandringen niet gedaan.

  – Webshop Keurmerk heeft Computeroutlet.nl op 21-12-2015 geroyeerd:
  https://www.keurmerk.info/Leden-en-Partners/Waarschuwingen

  – Ze zijn bekend bij de politie:
  https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/controleer-handelspartij.html

  Aanvulling 7 dec. 2017: Computeroutlet heeft telefonisch excuses aangeboden en het aankoopbedrag teruggestort op mijn rekening.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.