Usb-stick formatteren in Windows 10

Door: Wesley Akkerman | 17 mei 2021 12:41

How To

Wanneer je een usb-schijf of usb-stick aansluit op een Windows 10-computer, dan kun je deze schijf of usb-stick formatteren voor verschillende doeleinden. Soms los je ermee een probleem op, terwijl je op een ander moment juist de schrijf klaarmaakt voor een ander apparaat in huis, zoals een Xbox. 

Wat je reden ook is: het is goed om te weten hoe je dit precies voor elkaar krijgt. Je kunt dit bijvoorbeeld bewerkstelligen door gebruik te maken van de Verkenner. Sluit de schijf of stick aan op je pc of laptop (en stop eventueel de stekker in het stopcontact). Open de Verkenner (bestandbeheerder) en druk links in het paneel op Deze pc. Onder Apparaten en stations komt er een nieuwe schrijf te staan. In ons voorbeeld is dat de HP Desktop Drive van 1 TB. 

Formatteren via Verkenner

Klik nu met de rechter muisknop op die schijf (of stick) en selecteer de optie Formatteren. Onder het kopje Bestandssysteem maak een keuze, die nodig is. Als je de schijf alleen voor Windows wil gebruiken, dan laat je hem om NTFS staan. Wil je de externe schijf ook gebruiken op een macOS-computer, Xbox of PlayStation, dan is het de bedoeling dat je exFAT uitkiest. Voor het kopje Clustergrootte druk je op de knop die eronder staat, zodat daar Standaardinstellingen voor apparaten komt te staan. Zo weet je zeker dat het goed gaat.

Dan is er het kopje Volumenaam. Dit is gewoon de naam die je aan de harde schijf of usb-stick geeft, zodat Windows en jij weten om welke schijf het gaat. Vul hier dus de naam in die je zelf wil. Dan heb je nog de keuze of je een snelle formatteersessie wil hebben of niet. Als je het vinkje plaatst bij Snelformatteren, dan duurt het proces minder lang en is het zo dat bepaalde data later alsnog teruggehaald kan worden. Als je géén vinkje plaatst, dan is het systeem langer bezig met formatteren en worden echt alle gegevens gewist. Maak je keuze en druk op de Startenknop. Bevestig vervolgens die keuze (alleen dus als je er zeker van bent dat de schijf helemaal leeg mag zijn).

Schijfbeheer gebruiken

Een andere, toegankelijke optie is formatteren via Schijfbeheer. Je vindt schijfbeheer door naar Start > Windows > Schijfbeheer te gaan. Zoek de harde schijf op in de lijst die je wil formatteren en klik hem aan met je rechter muisknop. In beeld verschijnt nu de optie Formatteren. Ook hier kun je de naam aanpassen bij Volumenaam. Heb je dat gedaan dan kun je kiezen uit de bestandsystemen exFAT of NTFS en bij Clustergrootte laat je gewoon Standaard staan. Tot slot heb je nog de optie voor het Snelformatteren en als je wil kun je tevens de bestand- en mapcompressie inschakelen. 

1 Reactie(s) op: Usb-stick formatteren in Windows 10

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 17 mei 2021 16:47 Kasander1
    Een stap verder is diskpart gebruiken.
    https://tinyurl.com/3vab3tnf
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.