Veilig software downloaden en installeren, zo doe je dat

Door: robbin-ooijevaar | 17 februari 2015 10:20

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

Als je regelmatig programma's installeert en uitprobeert, kun je flink in de problemen komen. Sommige software is van veraf herkenbaar als dubieus, maar we komen steeds vaker geraffineerde trucs tegen die voor ellende op je pc zorgen. Hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt?

01 Extraatjes

Mensen houden van gratis. Maar als de inkomsten van een programma niet uit de gebruikers komen, bundelen softwaremakers vaak extra programma's van derde partijen, waarvoor ze door die externe partij betaald worden om het bij te sluiten. Nog redelijk onschuldig is als bijvoorbeeld een probeerversie van een commercieel programma wordt meegeïnstalleerd, maar het kan ook erger. Bijvoorbeeld als de startpagina van je browser wordt aangepast en je plotseling een andere zoekmachine hebt die je niet meer kunt veranderen.

Als je denkt dat alleen schimmige programmeurs zich schuldig maken aan gebundelde software, moeten we je uit de droom helpen: ook gerenommeerde bedrijven proberen het. Zo krijg je als je even niet oplet bij het binnenhalen van Adobe Reader of Java ook McAfee Security Scan Plus op je computer.

Ook gerenommeerde bedrijven maken zich schuldig aan het bundelen van software.

02 Lokkertjes

Sommige gratis programma's zijn eigenlijk lokkertjes om je over te halen een commercieel programma aan te schaffen. Neem bijvoorbeeld een hulpmiddel om je systeem te optimaliseren. Deze categorie is berucht dat ze rommel installeren, maar soms gaat het nog geniepiger. Een dergelijk gratis programma vindt bijvoorbeeld tijdens de optimalisatie van je computer allerlei zogenaamde problemen en om die problemen op te lossen moet je de portemonnee trekken voor de Pro-versie. Doe je niets? Dan blijft het programma angst zaaien (want meer is het vaak niet) door je regelmatig te melden dat je systeem gevaar loopt of problemen heeft die snel moeten worden opgelost.

Sommige gratis hulpprogramma's geven allerlei waarschuwingen om je te verleiden een betaald programma aan te schaffen.

03 Problemen voorkomen

Om problemen met gedownloade programma's te voorkomen hebben we een aantal leefregels opgesteld. Deze helpen je in veel gevallen de ellende te voorkomen, maar ze zijn niet honderd procent waterdicht. Als je systeem toch iets oploopt, is het handig om terug te keren naar een eerdere situatie. Dankzij het programma ToolWiz Time Machine (zie vanaf stap 9 tot en met 12) is dit mogelijk en kun je veilig experimenteren met software. Alle aanpassingen verdwijnen zijn terug te draaien door via een herstelpunt of door je computer opnieuw op te starten.

Plug-ins en uitbreidingen installeren via je webbrowser is altijd een risico, zeker als een website hierop aandringt.

Sandboxie en VirtualBox

De in dit artikel besproken leefregels en oplossingen zorgen er voor dat je veiliger downloadt en kunt experimenteren met programma's. Twee extra aanvullingen die we je niet willen onthouden zijn Sandboxie en VirtualBox. Sandboxie biedt voor 15 euro een geïsoleerde experimenteeromgeving waarin je veilig kunt werken zonder dat je computer of bestanden gevaar lopen. Het gratis VirtualBox biedt een kale virtuele computer waarop je Windows (of een ander besturingssysteem) kunt installeren. Het VirtualBox-systeem werkt volledig los van je eigen Windows-besturingssysteem. Alles wat misgaat in je VirtualBox-systeem blijft in het VirtualBox-systeem. VirtualBox heeft eveneens een snapshot-functie om een momentopname te maken van de virtuele computer.

VirtualBox biedt de ultieme experimenteeromgeving: een complete virtuele pc.

04 Downloadbeheerders

Sommige websites worden zeer goed gevonden door Google en lijken betrouwbaar, maar de programma's die daar worden aangeboden zijn mogelijk aangepast. Als je in Google bijvoorbeeld zoekt op ccleaner, zie je https://www.piriform.com/CCLEANER als eerste resultaat en http://ccleaner.nl.softonic.com als tweede in de lijst. Met de eerste link kom je op de website van de makers van deze populaire tool, maar met de versie van CCleaner die je via de tweede link krijgt aangeboden haal je mogelijk een downloadbeheerder binnen. Downloadbeheerders zijn volledig overbodig. Als je geluk hebt, installeert de downloadbeheerder uiteindelijk het programma, maar in de praktijk wordt er fanatiek geprobeerd om allerlei troep te installeren die zelfs spyware kan herbergen.

Pas op voor vage downloadbeheerders.

1 Reactie(s) op: Veilig software downloaden en installeren, zo doe je dat

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 17 februari 2015 13:08 darknessblade
  van die zogehete computer optimalitzators heb ik een zeer leuk voorbeeld.
  6 maanden terug mijn computer een ssd ingebouw, windows opnieuw geinstaleerd, andere HDD's nog niet aangekoppeld, en per ongeluk zo'n scamware programma meegelift, zei: 124258 fouten (wis het preciese aantal niet meer) ik controleerde bij eigenschappen: minder dan 60000 bestanden, dit was al een teken dat het scam was.
  dus gelijk verwijderd.


  en voor software zijn jullie de zogehete (pre) cracked versies vergeten om volledige software te krijgen, dit is meestal ook zeer dubieus, en kan je gehele computer ook slopen, (getest in een vm, enkele maanden terug)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.