Verander je computernaam in Windows 10

Door: Martin Gijzemijter | 03 februari 2016 16:04

How To

Wanneer je een computer koopt waarop Windows is geïnstalleerd, krijgt de computer automatisch een naam toegewezen. Maar die naam is vaak nogal ingewikkeld. Hoe verander je dat in Windows 10?

In Windows XP veranderde je de naam van je computer eenvoudig door te rechtsklikken op Deze computer en te kiezen voor Eigenschappen. In theorie kan dat nog steeds, ware het niet dat het pictogram Deze computer in Windows 10 standaard niet meer op je desktop staat. Via een omweg kun je er gelukkig nog steeds komen. Lees ook: Zo pas je het startmenu van Windows 10 aan.

Klik op Start en typ daar Configuratiescherm. Klik op het gevonden resultaat om Configuratiescherm te openen en navigeer vervolgens naar Systeem en beveiliging / Systeem. Vervolgens klik je in het linkerdeelvenster op de optie Geavanceerde systeeminstellingen en op het tabblad Computer in het venster dat verschijnt. Daar zie je de naam van je computer verschijnen.

De computernaam wijzigen

Je zou verwachten dat er naast de naam van je computer een knop zou staan waarmee je die naam kon bewerken. Opmerkelijk genoeg heeft Microsoft ervoor gekozen om die knop helemaal onderaan in het venster te plaatsen. Klik op Wijzigen, waarna er een klein venster verschijnt waarin je de computernaam kunt aanpassen. Let op: je kunt nagenoeg geen leestekens gebruiken en spaties zijn ook niet toegestaan. Wanneer je de naam van je computer hebt gewijzigd, klik je op OK. Je dient wel je pc opnieuw op te starten voordat de wijziging zichtbaar is.

De naam van je computer kun je eenvoudig wijzigen, al zit het wat verstopt.

3 Reactie(s) op: Verander je computernaam in Windows 10

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 4 februari 2016 13:19 Kasander
  Wat ook leuk op je netwerk staat is als je de Werkgroep veranderd!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 juni 2018 18:03 rein-4
  alleen krijg je nu een ander scherm, waarop je de werkgroep naam NIET kunt veranderen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 januari 2021 14:32 Rita27
  Dank u voor dit heldere artikel.
  Ik heb met succes de computernaam op de juiste manier gewijzigd, maar er komt een probleem om de hoek kijken. Als ik op Netwerk klik, verschijnt de computer keurig onder de nieuwe naam, maar dan krijg ik geen enkele map te zien, zoals bijv. Openbaar of users. Weet u een oplossing?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.