Alles over de Windows Verkenner en meta-gegevens

Door: dirk-schoofs | 19 juli 2021 09:08

How To

Het is handig dat je aan bepaalde bestanden extra informatie kunt koppelen waardoor je ze later gemakkelijker terugvindt. Het goede nieuws is dat je hiervoor geen programma van derden nodig hebt. Al die meta-gegevens kun je toevoegen, verwijderen en terugvinden in Windows Verkenner.

Detailinformatie

Je wilt aan een foto een sterwaardering of copyright-info koppelen, of aan een muziekbestand de naam van de componist toevoegen. Of zou je graag in een map alle Word-bestanden rangschikken op taal of op het aantal woorden? Alles kan gewoon in Windows Verkenner. Metadata zijn toegevoegde gegevens die extra informatie geven over een bestand. Exif-data (exchangeable image file format) is een specificatie voor metadata die onzichtbaar worden opgeslagen in digitale fotobestanden. Om die informatie te lezen klik je in Windows Verkenner met de rechtermuisknop op het bestand of op een selectie bestanden. In het contextmenu kies je Eigenschappen en dan selecteer je het tabblad Details. Bij een Word-document lees je hier onder andere de auteur, de aanmaakdatum van het document en aantal pagina’s. Bij afbeeldingen gaat het om het cameramodel, de belichtingstijd enzovoort…

Je leest de auteur van de tekst en wie de revisie heeft gedaan.

Verwijderen

Veel van deze informatie kun je aanpassen door in het vak te klikken en te typen. Omdat het vaak om persoonlijke informatie gaat, is het mogelijk om in één keer alle detailgegevens te verwijderen via de link Eigenschappen en persoonlijke gegevens verwijderen. Misschien wil je niet dat mensen de locatiegegevens van je foto’s kunnen uitlezen in de exif-data. Selecteer eventueel meerdere bestanden tegelijk om ze in een moeite op te schonen.

Je kunt de persoonlijke gegevens in de Eigenschappen verwijderen.

Kolommen toevoegen

Je kunt makkelijk deze exif-gegevens in kolommen weergeven. Op die manier is het in Verkenner mogelijk bijvoorbeeld foto’s te rangschikken op sterwaardering. Het probleem is dat standaard de kolommen voor deze meta-gegevens verborgen zijn. Hoe haal je die tevoorschijn? Open de map met de afbeeldingen die je wilt bekijken en activeer in het tabblad Beeld de weergave Details. In deze weergave gebruik je bovenaan de knop Kolommen toevoegen. Normaal staan daar de opties Datum, Type, Grootte en Labels geactiveerd, maar als je op Kolommen kiezen klikt, kom je op een lange lijst van meta-criteria die je kunt aanvinken. Selecteer de gewenste details (bijvoorbeeld Waardering) en klik op OK. Hierdoor verschijnt er in Verkenner een nieuwe kolom voor deze gegevens.

Vanaf nu zul je in Verkenner de kolom zien met de sterwaarderingen.

0 Reactie(s) op: Alles over de Windows Verkenner en meta-gegevens

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.