Videokaart kopen in 2021: Voor elk budget wat wils

Door: Stephan Overbeeke | 22 januari 2021 15:00

How To

Een nieuwe videokaart kopen is zo eenvoudig nog niet. Afhankelijk van je budget zijn er veel verschillende modellen en als je er dan eentje op het oog hebt, is het nog maar de vraag of die op voorraad is. De tekorten zijn steevast hoog. Toch kijken we even naar wat er anno 2021 zoal op de markt is. Welke kaarten geven het meeste waar voor je geld?

Op basis van onze eigen tests hebben we een overzicht gemaakt met de beste videokaarten voor gamers voor elk budget. Wil je graag meer weten over de specifieke verschillen tussen Nvidia en AMD, waarvan we hier verscheidene kaarten bespreken, lees dan eerst ook even het artikel Nvidia of AMD: Waar moet je op letten?

Beste videokaart tot 150 euro - Overweeg tweedehands

Dankzij de ongekend grote vraag naar videokaarten en het feit dat men er gemiddeld meer aan uit wil geven, is het budgetsegment niet meer wat het geweest is. Kijken we naar nieuwe videokaarten tot 150 euro, dan zien we vooral AMD RX 550-kaarten of Nvidia GT 1030-kaarten. Dat zijn twee modellen die echt niet voor gamers gemaakt zijn en zelfs met eenvoudige games al krap zitten. Nvidia’s GTX 1050 Ti is een optie, maar die kaart is nota bene al weer meer dan vier jaar oud en was toentertijd al geen prestatiemonster.

Het beste advies dat we kunnen geven is om tweedehands te shoppen. Kaarten zoals de GTX 1060 van Nvidia of de RX 580/RX 590 van AMD zijn voor dit soort bedragen op de kop te tikken, en die laten u wel nieuwe games spelen op een 1080p-monitor. Niet op de hoogste settings uiteraard, maar wel speelbaar.

Beste videokaart tot 200 euro - Nvidia GeForce GTX 1650 Super / AMD Radeon RX 5500 XT

Veel krachtiger dan de eerdergenoemde GeForce GTX 1060 zijn de GeForce GTX 1650 Super en Radeon RX 5500 XT niet. Maar dan heb je wel een nieuwere-generatie-kaart, de bijbehorende voordelen zoals lager stroomverbruik, en niet het risico van tweedehands aanschaf. Het lagere stroomverbruik heeft ook als bijkomend voordeel dat zelfs relatief eenvoudige uitvoeringen van deze chips niet heel warm of lawaaierig worden, waardoor je dus niet per se de uitgebreidste versie hoeft te hebben.

Beide kaarten zijn redelijk concurrerend wat prestaties betreft, en zowel de GeForce GTX 1650 Super als de Radeon RX 5500 XT is in staat om de meeste games soepel speelbaar te houden op 1080p-monitoren. Ook nu niet met de hoogste instellingen, maar je kunt er in elk geval van uitgaan dat de games van nu het zullen doen.

Als je wilt streamen, dan heeft Nvidia wel het voordeel van de betere encoder. Wil je echt serieus streamen, dan adviseren we je iets meer uit te geven.

Beste videokaart tot 250 euro - Nvidia GeForce GTX 1660 Super

De GeForce GTX 1660 Super is zo’n 25 procent sneller dan de GeForce GTX 1650 Super en de Radeon RX 5500 XT. Die extra prestaties komen in de meeste games goed van pas. Dat maakt het verschil tussen een incidenteel hikje en een volledig soepele ervaring, of het verschil tussen medium of hoge instellingen. De GTX 1660 Super is in onze ogen dan ook de ideale kaart om echt mee in de wereld van pc-gaming te stappen, zonder je al te veel zorgen te hoeven maken of je systeem wel krachtig genoeg is.

Specifiek voor e-sportfanaten is het ook een fijne kaart, want lichtere games zoals CS:GO, Valorant, League of Legends en Rocket League speel je hiermee namelijk makkelijk op 144 fps of hoger, waardoor deze kaart ook voor gamers met een snelle monitor goed uit de verf komt.

Beste videokaart tot 400 euro - Nvidia GeForce RTX 3060 Ti

De (vooralsnog) goedkoopste videokaart van de nieuwste generatie is de RTX 3060 Ti, die voor 400 euro over de toonbank gaat. De RTX 3060 Ti is iets sneller dan de RTX 2080 Super van vorige generatie, een kaart die tot enkele maanden geleden nog 800 euro kostte. Dat zet zowel de prestaties als de prijs-prestatieverhouding van deze RTX 3060 Ti in perspectief.

Dit is het soort kaart waarmee je ook op hogere resoluties zoals 1440p en op hoge grafische settings kunt gamen. Ook zet hij de nieuwe Ray Tracing-features in sommige games in voor betere reflecties en schaduwen. Het is een kaart zonder concurrentie, althans op dit moment. De enige vraag die je je moet stellen, is of je voor deze gaat, of toch nog meer wilt betalen voor de wederom snellere GeForce RTX 3070. Op dit prijsniveau evenaart niets deze RTX 3060 Ti.

Wel goed om te weten is dat in februari de RTX 3060 (zonder Ti) op de markt komt. Die kaart kost 320 euro en lijkt een aantrekkelijk alternatief in deze prijsklasse, maar hebben we op het moment van schrijven nog niet kunnen testen.

Beste videokaart tot 500 euro - Nvidia GeForce RTX 3070

Ook de GeForce RTX 3070 van Nvidia heeft een comfortabel stukje van de markt veroverd, met de goedkoopste nieuwe kaart van de grote concurrent er momenteel zo’n 100 euro boven. Maar voor iedereen die zo’n 500 euro genoeg vindt, is de RTX 3070 dé kaart van dit moment.

Hij biedt uitstekende prestaties op alle resoluties tot circa 1440p, inclusief voor de snelle 144Hz+, 1440p-monitoren die vandaag de dag de standaard zijn voor high-end pc-gaming. Voor écht 4K-gamen doe je er verstandig aan nog iets meer uit te geven, maar ook daar presteert de RTX 3070 op zichzelf niet verkeerd.

Het prestatieniveau is namelijk gelijk aan dat van de RTX 2080 Ti van twee jaar geleden, een kaart die tot enkele maanden geleden minimaal zo’n 1.200 euro kostte.

Beste videokaart tot 600 euro - AMD Radeon RX 6800

De goedkoopste videokaart uit AMD’s nieuwste generatie is de Radeon RX 6800, een kaart die zo’n 599 euro zou moeten kosten. De RX 6800 is gemiddeld genomen nog een paar procent sneller dan de RX 3070 van Nvidia. Dat is op een 1440p-resolutie niet vervelend en komt zeker op 4K-resolutie erg goed van pas.

Houd echter wel rekening met de twee zwakkere plekken van AMD. Zo is een GeForce RTX 3000-serie kaart veel beter als je overweegt te gaan streamen, en is AMD’s Ray Tracing-implementatie nog niet wat het moet zijn.

Beste videokaart tot 1.000 euro - Nvidia GeForce RTX 3080

De beste videokaart tot ca 1.000 euro is ontegenzeggelijk de vanaf 800 euro verkrijgbare GeForce RTX 3080. Hij is zo’n 30 procent sneller dan de RTX 3070, en sneller dan de RX 6800 en de RX 6800 XT van AMD. Speel je op 1080p-monitoren, dan komen die extra prestaties niet altijd tot hun recht. Voor 1440p-monitoren komen de prestaties zeker van pas, al voldoet een goedkoper alternatief natuurlijk wel.

Maar voor serieus 4K-gamen maken die 30 procent het verschil tussen tweaken aan settings of gewoon praktisch elke game comfortable op 4K spelen. En dan niet zoals op een PS5 of Xbox Series X, oftewel veelal met beperkte grafische settings en op 30 dps, maar met flink grafisch geweld en op een comfortabele 60 fps. Goedkoop is anders, maar het is wel dé videokaart van dit moment die ongeacht de hoge prijs een uitstekende prijs-prestatieverhouding biedt.

Beste videokaart, budget onbeperkt - Nvidia GeForce RTX 3090?

We zetten er bewust een vraagteken achter, want de GeForce RTX 3090 is een bijzonder geval. Enerzijds is het de allersnelste videokaart van dit moment, normaliter nog zo’n 10 procent sneller dan de GeForce RTX 3080. Het is echter ook een kaart met een extreem prijskaartje van zo’n 1.600 euro, met straatprijzen tot 2.000 euro.

De prijs voor zo’n kleine prestatieverbetering is dan ook geenszins goed te praten in een aankoopadvies; die 10 procent kun je terugverdienen door één grafische instelling in een game iets aan te passen. De GeForce RTX 3090 lijkt dan ook vooral gericht op gamers die echt niet wakker liggen van een euro of duizend meer voor een videokaart, maar die wél ervan wakker liggen als ze niet het absoluut beste op de markt aanschaffen.

Dat is een reële doelgroep, maar ons echte advies houdt op bij de GeForce RTX 3080. Heb je na het lezen van dit artikel een bepaalde kaart op het oog? Vind dan hier de beste videokaarten voor de goedkoopste prijzen.

0 Reactie(s) op: Videokaart kopen in 2021: Voor elk budget wat wils

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.