Vier gemeenten plat door virusbesmetting

Door: rene-schoemaker | 09 augustus 2012 10:26

Internet & Thuis

De computersystemen van vier gemeenten zijn (deels) platgelegd door een virus. Daarbij gaat het waarschijnlijk in alle gevallen om hetzelfde virus, Sasfis. De dienstverlening aan burgers ligt stil.

De gemeenten Borselle, Weert, Den Bosch en Venlo zijn deze week allemaal getroffen door een computervirus dat niet door de virusscanners van de gemeenten is herkend. Het gaat in ieder geval in Weert om een variant van het virus Sasfis en naar het laat aanzien hebben de andere drie gemeenten ook met dit virus te maken, zo meldt NU.nl in een ANP-bericht.

Dienstverlening stilgelegd, netwerken plat

Weert kwam woensdag als eerste naar buiten met de besmetting. De gemeente heeft de dienstverlening aan de burgers grotendeels stil moeten leggen, net als Den Bosch. Die laatste gemeente meldde deze ochtend de problemen "onder controle" te hebben en wil de dienstverlening vandaag weer opstarten. Borsele heeft het computernetwerk afgesloten om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. In Venlo heeft het virus het e-mailverkeer platgelegd.

Het virus is naar het laat aanzien via e-mailverkeer binnengekomen. Weert en Borsele hebben de waarschuwing doen uitgaan naar burgers en instanties dat zij mogelijk dinsdag een e-mail hebben gekregen van de gemeente met een bijlage die besmet kan zijn met het virus.

Duizenden bestanden besmet

Volgens Dagblad De Limburger hebben medewerkers van de gemeente Weert de gehele nacht doorgewerkt en zou er sprake zijn van "duizenden geïnfecteerde bestanden" die nu vervangen worden door backups.

Sasfis is een trojaans paard dat al begin 2010 is ontdekt, meldt Symantec. Het is gericht op Windows en opent een backdoor op geïnfecteerde systemen, Behalve via spammail komt het virus ook binnen via het bezoeken van gecompromitteerde websites. De computers worden opgenomen in een botnet. Het virus is volgens Symantec niet vaak aangetroffen in het wild.

De gemeente Weert heeft meer moeite met het schonen van het computersysteem dan verwacht, zo meldt de gemeente op de eigen website. "Het terugzetten van een schone back-up (restore) is nog niet gelukt. Deze actie duurt zeker een hele werkdag en daar is in ieder geval vandaag de hele dag voor nodig. De gemeente kan helaas geen termijn noemen waarop alle problemen zijn opgelost."

Bron: Webwereld.nl

0 Reactie(s) op: Vier gemeenten plat door virusbesmetting

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.