Vijf veilige clouddiensten: beschermd bestanden opslaan

Door: Rens Blom | 27 oktober 2021 09:04

How To

Als je je bestanden online wil opslaan, heb je keuze uit allerlei bekende en minder bekende clouddiensten. De een is echter veel veiliger dan de ander. Wie aandacht voor de achterliggende beveiliging belangrijk vindt, zou de in dit artikel besproken veilige clouddiensten eens kunnen overwegen.

Een clouddienst als Google Drive of Microsoft OneDrive bewaart je bestanden op een server, waardoor je ze vanaf elk ingelogd apparaat kunt openen. Bovendien hoef je je geen zorgen te maken over dataverlies als je computer stuk gaat.

Waar je wél rekening mee moet houden, is dat veel bekende, gratis clouddiensten geen gebruikmaken van end-to-end-encryptie om bestanden volledig te versleutelen. Vaker houden ze de encryptiesleutel zelf, wat ze in staat stelt om toegang te krijgen tot je bestanden. Bijvoorbeeld om ruwe data te analyseren voor advertentiedoeleinden of om een overheid met een dwangbevel inzage te kunnen geven in je gegevens. Sommige andere clouddiensten zijn zo beveiligd dat ze dit niet kunnen doen.

Tresorit

Tresorit is zo’n clouddienst, gevestigd in Zwitserland, en daarom gebonden aan de zeer strenge Zwitserse privacywetgeving. De clouddienst gebruikt end-to-end-encryptie om je bestanden volledig te versleutelen, zodat niemand erachter kan komen wat je online opgeslagen hebt. De zogeheten zero-knowledge-techniek betekent dat zelfs Tresorit niet kan zien hoe jij je digitale opslagruimte vult.

Tresorit biedt apps aan voor mobiele besturingssystemen en computers. Het goedkoopste individuele abonnement heeft 500 GB opslagruimte en kost honderd euro per jaar. De meeste aandacht van Tresorit gaat uit naar het bedrijfsleven, waar het uiteenlopende abonnementen voor aanbiedt. Die hebben naast meer opslagruimte ook beheerdersrechten en functies om online samen te werken aan documenten die in Tresorits cloud bewaard worden.

Houd er rekening mee dat Tresorit een gratis proefabonnement van twee weken aanbiedt, maar geen doorlopend gratis abonnement heeft.

Icedrive

Een andere interessante veilige clouddienst is Icedrive. Bij Icedrive krijg je 10 GB opslagruimte gratis. Dit kun je tegen betaling vergroten. Het goedkoopste abonnement biedt 150 GB opslag en kost 22 euro per jaar. Icedrive is gevestigd in het Verenigd Koninkrijk en wil zijn betaalde abonnement met drie pijlers onderscheiden van andere clouddiensten.

Zo gebruikt de dienst het zogeheten twofish-algoritme, dat veiliger is dan het veelgebruikte AES/Rijndael-algoritme. Daarnaast maakt Icedrive gebruik van client-side-encryptie, wat betekent dat bestanden op jouw apparaat versleuteld worden voordat ze worden geüpload naar de Icedrive-cloud. Tenslotte gebruikt Icedrive zero-knowledge, wat inhoudt dat alleen jij je opgeslagen bestanden kunt zien en ontsleutelen.

Een aandachtspunt is dat de gratis versie van Icedrive géén client-side-encryptie hanteert en dus minder veilig is. Icedrive heeft apps voor de computer, mobiele besturingssystemen en een webapp.

Sync

De clouddienst Sync is gevestigd in Canada en slaat alle data van gebruikers in eigen land op. Sync biedt end-to-end-encryptie om bestanden te versleutelen en garandeert dat alleen jij toegang hebt tot je bestanden. Ook biedt Sync tweestapsverificatie aan om je account beter te beveiligen.

Een gratis Sync-account geeft je 5 GB opslagruimte. Het goedkoopste betaalde abonnement heeft met 2 TB opvallend veel opslagruimte, maar kost dan ook 96 dollar per jaar. Betaalde abonnementen bieden ook meer functies, waaronder een lange periode waarin je verwijderde bestanden kunt terughalen en ondersteuning voor Microsoft Office 365. Zo kun je eenvoudiger Office-bestanden bewerken in Sync. De clouddienst richt zich zowel op individuele als zakelijke gebruikers, wat onder meer te zien is aan de focus op het veilig delen van (grote) bestanden en online samenwerken in Sync.

Strato HiDrive

Strato is een Duits bedrijf dat onder andere hosting aanbiedt voor websites. Er is ook een eigen clouddienst, genaamd HiDrive. Strato slaat je bestanden op in Duitse datacenters die aan de onafhankelijke TUV ISO 27001-veiligheidscertificering voldoen. De HiDrive-dienst heeft mobiele apps, computerprogramma’s, een webapplicatie, en kan met een optioneel pakket gekoppeld worden aan je NAS. Er is ook een API beschikbaar zodat je HiDrive kunt koppelen aan je eigen applicatie.

HiDrive ondersteunt tweestapsverificatie en – let op – optioneel end-to-end-encryptie. Standaard worden je bestanden dus niet op de veiligste manier opgeslagen. Het loont daarom om end-to-end-encryptie in te schakelen.

Strato biedt HiDrive-abonnementen voor individuele en zakelijke gebruikers aan. Voor het goedkoopste individuele abonnement betaal je 33 euro per jaar; dit geeft je 250 GB opslagruimte. Ook zakelijke abonnementen gebruiken standaard geen end-to-end-encryptie.

pCloud

pCloud is een bekende veilige clouddienst en op veel belangrijke punten identiek aan de concurrentie. Zo gebruikt pCloud client-side-encryptie om bestanden te versleutelen vóór het uploaden naar de cloud en een zero-knowledge-techniek die garandeert dat alleen jij toegang hebt tot je bestanden.

pCloud heeft zichzelf inmiddels ruimschoots bewezen als een veilige dienst. Zo organiseerde het een hackwedstrijd met honderdduizend dollar als prijs. Bijna drieduizend gerenommeerde hackers kregen een half jaar de tijd om pCloud te hacken. Dat lukte niemand.

pCloud richt zich op individuele en zakelijke gebruikers en heeft daarom uiteenlopende team-abonnementen en functies om online samen te werken. De dienst slaat je data op in de Europese Unie en is gratis uit te proberen. Voor het goedkoopste abonnement, inclusief 500 GB opslagruimte, betaal je jaarlijks net geen vijftig euro.

1 Reactie(s) op: Vijf veilige clouddiensten: beschermd bestanden opslaan

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 28 oktober 2021 16:27 ardsur
  Bedankt voor het overzicht van veilige Cloud diensten, hoewel ze niet allemaal zo veilig zijn: free account geen E2EE bij Icedrive, niet standaard ingeschakelde E2EE bij Strato HiDrive.
  Derhalve verbaas ik me dat U de Clouddienst MEGA niet vermeld heeft.
  Mega heeft, E2EE, zero knowledge, een gratis account van 50 GB, 2FA, is gevestigd in NewZealand (helaas lid van de 5Eyes, maar heeft Dot.com als oprichter die vlgs mij instaat voor security en privacy.)
  Probeer het eens uit, voor mij de beste en op hetzelfde veiligheids niveau als Tresorit, maar met veel meer opslagruimte.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.