Vind altijd wat je zoekt in Windows 10

Door: Redactie Computer!Totaal Redactie Computer!Totaal | 11 september 2015 19:57

How To

De zoekfunctie die standaard is ingebouwd in Windows 10 is een prima feature. Toch kun je hem met een paar kleine tweaks nog net even wat beter maken. Hier laten we je zien hoe je nog scherpere zoekresultaten tevoorschijn tovert.

Zoekfunctie gebruiken

Naast de startknop vind je een vergrootglas-icoontje. Handig als je bestanden, instellingen of programma's zoekt. De twee laatstgenoemde kun je ook opzoeken door de startknop in te drukken en te beginnen met typen. Zo werkt de zoekfunctie ook. Door te typen krijg je de gezochte onderdelen snel boven water. Lees ook: 13 tips voor Windows 10.

Druk op Start, begin te typen en vind meteen wat je zoekt.

Nadeel is wel dat je niet in de bestandsinhoud kunt zoeken (dus bijvoorbeeld een docx-bestand met het woord Computer!Totaal erin). Hiervoor heb je een losse tool nodig, zoals Agent Ransack. Deze werkt echter lang niet zo snel als de Windows-zoekfunctie.

Zoekfunctie uitbreiden

Je kunt de zoekfunctionaliteit ook uitbreiden met Bing-zoekresultaten. Druk op de zoekknop en vervolgens links op het tandwieltje. Je ziet hier een schuifje voor Cortana die je niet aan kunt zetten omdat de spraakgestuurde zoekmachine nog geen Nederlands spreekt. Wel kun je het schuifje bij Online zoeken en webresultaten aanzetten. Wanneer je dit doet, krijg je ook meteen Bing-zoekresultaten (en -suggesties) bij je zoekopdracht.

Je kunt gelukkig ook verder kijken dan alleen je eigen pc.

Google in plaats van Bing

De zoekfunctie blijft echter van Bing, maar via een omweg kun je ook Google gebruiken in de Windows-zoekfunctionaliteit. Je hebt hier echter wel Googles Chrome-browser als standaardbrowser voor nodig. Installeer vervolgens de Bing2Google-extensie. Wanneer je nu op het web zoekt met de Windows-zoekfunctionaliteit, opent een Chrome-browservenster met de zoekresultaten in Google.

Liever Google dan Bing? Geen probleem, dat los je zo op.

Zoekknop verbergen

Vind je die zoekfunctionaliteit overbodig (omdat het grotendeels ook via de startknop kan en via de zoekmachine in je browser)? Dan kun je hem ook eenvoudig verwijderen. Druk met de rechtermuisknop op het vergrootglas-icoontje, ga naar Zoeken en druk op Verborgen. Vanaf nu is het vergrootglas van je taakbalk verdwenen. Door op Knop taakweergave weergeven te drukken, verwijder je de snelkoppeling naar de virtuele bureaubladen.

Heb je de zoekknop niet nodig? Dan verberg je hem gewoon.

Meer tips over Windows 10 lezen? Je vindt alles in ons Dossier Windows 10!

5 Reactie(s) op: Vind altijd wat je zoekt in Windows 10

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 12 september 2015 10:03 Anoniem
  om alles te vinden op je computer gebruik ik everything, vind alles razend snel maar alleen op ntfs schijven niet op fat32
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 september 2015 20:09 Anoniem
  ja heb hier ook everything. Kan niet meer zonder :)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 september 2015 20:06 Anoniem
  Het gratis Agent Ransack gebruik ik sinds de 1e versie uit het jaar 2000, zoekt ook tekst binnen bestanden en dit gaat razendsnel. Neemt ook standaard de verborgen bestanden mee. Windows heeft een traditie op het gebied van niet kunnen vinden wat je zoekt en dat is niets verbeterd in Win 7, 8.1 of 10.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 januari 2016 09:37 Anoniem
  Windows 10 heeft de meest onvriendelijke zoekmogelijkheid van alle windows , en misschien wel van alle besturings systemen
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 juli 2016 14:15 Anoniem
  Wat is het zoeken in de Verkenner toch ingewikkeld en onvolledig geworden! Ik wil zoeken op datum. Zelfs Microsoft Windows 10 levert geen oplossing. Iemand een idee?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.