Voorkom irritaties en maak Windows 10 gebruiksvriendelijk

Door: robbin-ooijevaar | 26 januari 2017 14:58

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2

Iedereen die met Windows 10 werkt, herkent de kleine irritaties. Denk aan Windows-updates waardoor je systeem automatisch opnieuw opstart of OneDrive dat je overal tegenkomt. Vaak ligt de schuld niet eens bij Microsoft. Zo zijn er programma’s die ongevraagd icoontjes op je bureaublad plaatsen of zichzelf automatisch laten starten waardoor je systeem vertraagt. Dat Windows 10 gebruiksvriendelijk kan zijn of worden, laten we je hier zien

01 Beperkte accuduur

Sommige laptops werken uren op een volle accu, bij een ander is het na een half uurtje afgelopen. Je accu is sneller leeg als je video’s kijkt dan wanneer je surft op internet, daar valt weinig aan te doen. Als je vindt dat je accu te snel leeg raakt, kun je wel je energieprofiel optimaliseren. Trek je stroomstekker los en ga naar Configuratiescherm / Hardware en geluiden / Energiebeheer. Je ziet je beschikbare energieprofielen. Klik op Energiebesparing en pas de helderheid van je scherm aan met de schuifregelaar. Je beeldscherm is een grootverbruiker van de accu.

Activeer een zuinig energieprofiel wanneer je op de accu werkt.

02 Energieprofiel aanpassen

Klik op De schema-instellingen wijzigen om een energieprofiel te optimaliseren. Je kunt aangeven na hoeveel minuten je systeem de slaapstand moet activeren of je beeldscherm automatisch mag uitschakelen. Laat je scherm na één minuut uitschakelen en zet de slaapstand op vijf minuten. Klik op De geavanceerde energie-instellingen wijzigen voor extra opties. Als je een harde schijf hebt kun je deze al na twee minuten laten uitschakelen. De harde schijf wordt vanzelf weer actief als dat nodig is. Bij Batterij stel je in wat er moet gebeuren als je accu bijna leeg is. Bij een defecte accu kan je systeem zomaar uitvallen. Bij Actie bij laag batterij niveau kun je instellen dat je systeem automatisch overschakelt naar de slaapstand. Het percentage van je acculading wanneer dit gebeurt stel je in bij Laag batterijniveau.

Wijzig de instellingen van je energieprofiel.

03 Extra energiebesparing

Smartphones en tablets hebben een energiebesparende modus om het toestel langer te gebruiken als je even geen lader in de buurt hebt. Ook in Windows 10 is een vergelijkbare instelling aanwezig. In je systeemvak vind je een icoontje genaamd Stroomvoorziening. Het icoontje geeft weer of je laptop oplaadt, opgeladen is of op de accu werkt. Klik op dit icoontje en kies Batterijbesparing. Windows wordt tijdelijk geoptimaliseerd met maar één doel: langer doorwerken op je batterij.

Activeer de extra energiebesparende stand van Windows 10 voor maximale accuprestaties.

04 Direct doorwerken!

Als je de slaapstand vlot laat activeren om je accu te sparen, treedt een onhebbelijkheid op als je snel wilt doorwerken. Windows toont het aanmeldscherm en je moet je wachtwoord (of pincode) opnieuw intypen. Deze extra stap weerhoudt veel mensen ervan om de slaapstand te gebruiken, maar is gelukkig eenvoudig uit te schakelen. Ga via Windows-toets+I naar de instellingen van Windows 10. Klik op Accounts en kies Aanmeldingsopties. Verander bij Aanmelding vereisen de instelling van Als pc uit slaapstand wordt gehaald naar Nooit.

Sla het aanmeldscherm over na slaapstand.

05 Automatisch aanmelden

We krijgen regelmatig vragen over het aanmelden bij Windows 10. Er wordt om een wachtwoord gevraagd terwijl de computereigenaar de enige gebruiker is, kan dat niet anders? Ja natuurlijk kan dat anders, hoewel er een kanttekening is dat je wel een goed wachtwoord moet instellen (zie kader ‘Windows-wachtwoord’).

Druk op Windows-toets+R en geef de opdracht netplwiz gevolgd door Enter. Klik op de gebruiker die je wilt instellen om je automatisch aan te melden bij Windows. Verwijder het vinkje bij Gebruikers moeten een gebruikersnaam (…) en bevestig met OK. Bevestig het wachtwoord twee keer en neem de proef op de som door je systeem opnieuw op te starten.

Ben je de enige gebruiker van je computer? Kies voor automatisch aanmelden!

Windows-wachtwoord

Veel mensen kiezen een te makkelijk wachtwoord voor Windows, bijvoorbeeld omdat het vervelend is om het wachtwoord steeds in te moeten typen tijdens het aanmelden. Omdat de kans groot is dat je Windows 10-wachtwoord gekoppeld is aan je Microsoft-account, is een zwak wachtwoord zeer gevaarlijk. Je OneDrive-bestanden en instellingen worden via je Windows-account online bewaard. Als iemand je wachtwoord raadt, zijn deze en vele andere gegevens beschikbaar zonder tussenkomst van je computer. Je stelt een nieuw Windows-wachtwoord in via Wijzigen (onder Wachtwoord) bij de instellingen zoals beschreven bij tip 4. Kies eventueel voor automatisch aanmelden (tip 5) om Windows sneller te starten of stel een gebruiksvriendelijke pincode in. De pincode kun je ook activeren bij de instellingen van tip 4.

Stel altijd een goed wachtwoord in voor je Windows 10-account.

06 Administrator

Als je regelmatig software installeert en steeds wordt gevraagd om het wachtwoord van de administrator (beheerder) op te geven, weet je één ding zeker: de gebruiker waarmee je nu bent aangemeld is geen beheerder. Door je gebruikersrol te veranderen, wordt de melding niet meer getoond en krijg je alle rechten die horen bij die van een beheerder. Open Configuratiescherm / Gebruikersaccounts en kies Accounttype wijzigen. Klik op de gebruiker die je wilt aanpassen: jijzelf. Kies Het accounttype wijzigen om te kijken welk type gebruiker je bent: standaard of administrator. Ben je een standaardgebruiker? Klik dan op Administrator en bevestig met Accounttype wijzigen.

Maak jezelf beheerder van je eigen computer.

07 Ja, dat mag!

Zelfs als je beheerder bent van je computer, kun je nog steeds het verzoek krijgen om bepaalde acties te bevestigen. Dit kom je bijvoorbeeld tegen als je een Windows-instelling aanpast of iets probeert te installeren. De meldingen zijn bedoeld als extra ‘veiligheidslaag’ voor systeemaanpassingen. Iedereen die zichzelf expert noemt kan de meldingen uitschakelen. Ga naar Configuratiescherm / Gebruikersaccounts / Gebruikersaccounts en kies Instellingen voor Gebruikersaccountbeheer wijzigen (UAC). Met een ‘schuifschakelaar’ bepaal je wanneer er een extra bevestiging nodig is.

Pas de UAC-instellingen aan als je geen bevestiging wilt geven bij belangrijke wijzigingen.

08 Automatische herstart

Windows Updates zijn essentieel om je computer veilig te houden. Helaas zorgt dit onderdeel soms voor een automatische herstart. Als je niet achter je computer zit, kun je geopende bestanden kwijtraken of een taak wordt afgebroken (als je bijvoorbeeld een film aan het renderen bent of iets downloadt). De automatische updates uitschakelen is niet verstandig, maar met WinAero Tweaker kun je de automatische herstart wel uitschakelen. Start WinAero Tweaker via de rechtermuisknop als administrator. Open Behavior / Disable reboot after updates en plaats een vinkje bij Stop Windows 10 reboots after installing updates.

Schakel ‘automatisch herstarten na Windows Updates’ uit met WinAero Tweaker.

4 Reactie(s) op: Voorkom irritaties en maak Windows 10 gebruiksvriendelijk

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 26 januari 2017 21:04 probeertehelpen
  Ik vraag me af bij OneDrive. Als je deze totaal verwijderd kun je dan online gaan met deze (zie link). Ik kan dat niet testen, omdat ik dat niet zomaar durf. www.onedrive.com zelf even https ervoor zetten
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 februari 2017 08:39 ardsur
  Ik denk het wel.
  Even getest, werk nu even in Ubuntu, een Linux O.S. met Firefox. Als ik het adres onedrive.com intik kom ik automatisch bij het Microsoft live inlogscherm terecht. Dat zal dus in een Windows10 OS ook wel lukken
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 februari 2017 16:57 compu.cas
  Ten eerste:
  Als jij OneDrive totaal verwijderd heb je grote kans dat Win 10 helemaal niet meer werkt. Het is beter OneDrive uit te schakelen in programma Ultimate Windows Tweaker.
  Ten tweede:
  Waarom verwijderen of uitschakelen als je er toch nog naar toe wilt ?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 februari 2017 19:51 slowjoep
  Het programma Clover lijkt mij best leuk, alleen werkt dat programma alleen maar in het chinees. En die taal ben ik nu net niet machtig :-(
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.