Voorkom irritaties en maak Windows 10 gebruiksvriendelijk

Door: robbin-ooijevaar | 26 januari 2017 14:58

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2

09 OneDrive

Je bent een liefhebber van OneDrive of je negeert dit onderdeel volledig, een tussenweg is er niet. Behoor je tot de laatste categorie? Dan ligt het voor de hand om OneDrive volledig uit Windows 10 te slopen. Omdat dit niet geheel veilig is, raden we aan om het onderdeel uit te schakelen met Ultimate Windows Tweaker. Klik op Security & privacy en plaats onder Windows een vinkje bij Disable OneDrive. Start je computer opnieuw op en je OneDrive is verdwenen uit de Windows Verkenner.

Gebruik Ultimate Windows Tweaker om OneDrive te verwijderen uit de Windows Verkenner.

10 Windows-apps

Erger je je aan de aanwezigheid van apps in Windows 10? Dan kun je deze eenvoudig verwijderen met 10AppsManager. 10AppsManager toont een overzicht van alle Windows 10-apps (bijvoorbeeld Get Skype en 3D Builder). Klik op een app om deze te verwijderen. Gebruik Remove all alleen als je er zeker van bent dat je geen enkele app gebruikt. Selectief apps opnieuw installeren is niet mogelijk, wel kun je alle apps herstellen met Reinstall all.

Verwijder de standaard Windows 10-apps van je computer met 10AppsManager.

11 Programma’s updaten

Veel programma’s hebben een automatische updatefunctie, maar zou het niet fijn zijn als je al je software in één keer kunt bijwerken naar de meest recente versies? Het antwoord op deze vraag heeft Patch My PC. Patch My PC ondersteunt veel gratis programma’s en installeert de nieuwste versies automatisch voor je. Centraal patchen werkt niet alleen sneller, het scheelt ook veel hinderlijke onderbrekingen van losse programma’s die mekkeren om een nieuwe versie.

Met Patch My PC werk je je programma’s in één keer bij naar de meest recente versies.

12 Overbodige snelkoppeling

Programma’s hebben de nare eigenschap om een snelkoppeling naar zichzelf te maken op je bureaublad. Vaak overbodig omdat het programma ook via je startmenu snel te vinden is. De snelkoppeling verwijderen is slechts een tijdelijke oplossing. Bij een programma-update wordt de snelkoppeling meestal weer teruggezet. Dit kun je eenvoudig voorkomen door de updates door Patch My PC te laten regelen. Kijk in het tabblad Options en plaats een vinkje bij Delete desktop shortcuts created by applications.

Voorkom dat programma’s na een update een icoontje plaatsen op je bureaublad.

13 Verkenner

In je browser, op je smartphone en tablet staat ‘multitasken’ centraal. Je hebt meerdere dingen naast elkaar open en kunt eenvoudig schakelen. De Windows Verkenner is wat dit betreft ergens in de jaren negentig blijven hangen. Met Clover geef je de Windows Verkenner een nieuwe superfunctie: tabbladen. De functie werkt hetzelfde als in je browser en maakt het eenvoudig om meerdere locaties gelijktijdig open te hebben.

Clover geeft je browser handige tabbladen zodat je meerdere locaties snel binnen handbereik hebt.

Opgepast!

De tips in dit artikel zijn veilig te gebruiken, maar met sommige programma’s die we bespreken moet je toch voorzichtig zijn. Ultimate Windows Tweaker en WinAero Tweaker kunnen aanpassingen doen aan je systeem. Ben je geen expert? Beperk je dan tot de besproken tips. Gevorderde gebruikers kunnen uiteraard verder grasduinen in de ‘tweak-programma’s’. Hiervoor gelden een paar veiligheidsmaateregels: zorg altijd voor een goede reservekopie van je gegevens, maak eerst een herstelpunt en laat onderdelen die je niet kent (of ongedaan kunt maken) met rust.

Wees voorzichtig met de besproken programma’s en wijzig geen opties waarvan je de uitwerking niet kent.

14 Langzaam starten

Start je computer langzaam op? Dan is de kans groot dat teveel programma’s zichzelf automatisch starten. Gebruik Autorun Organizer om je opstartproces te optimaliseren. Het programma toont alle programma’s die automatisch actief worden. Loop de lijst door en kies Temporary disable om een onderdeel uit te schakelen. Deze optie is ook weer ongedaan te maken. Met Delay load activeer je een vertraagde start. Schakel geen onderdelen uit die je niet kent.

Kijk welke programma’s automatisch starten en schakel uit wat je overbodig vindt.

15 Achtergrond-apps

De standaardapps van Windows 10 zijn bijna altijd actief, ook als je ze nooit gebruikt. Open de instellingen van Windows 10 en kijk bij Privacy / Achtergrond-apps. Schakel alle apps uit waarvan je niet wilt dat ze actief blijven op de achtergrond. Op ons testsysteem moesten we 18 (!) schakelaartjes omzetten om alle apps te deactiveren.

Schakel de achtergrond-apps van Windows 10 uit.

16 Voorkomen

Om te voorkomen dat programma’s zichzelf toevoegen aan het automatische opstartproces van Windows, was het voldoende om extra alert te zijn tijdens installatieprocedures. Tegenwoordig is er bijna geen ontkomen meer aan en activeren programma’s zichzelf automatisch. AnVir Task Manager Free steekt hier een stokje voor. Het programma reageert direct zodra je opstartproces wordt gewijzigd. Vervolgens kun je kiezen voor Allow (toestaan), Delete (verwijderen) of Quarantaine (niet verwijderen, wel uitschakelen). De laatste optie is het veiligst als je automatisch starten wilt voorkomen. Het spreekt voor zich dat sommige programma’s belangrijk zijn om wel automatisch te starten. Denk aan je beveiligingssoftware, cloudsoftware en andere essentiële software die altijd actief moeten zijn.

AnVir Task Manager Free geeft een extra waarschuwing zodra een programma zichzelf automatisch probeert te laten starten.

Overbodig

Als je regelmatig programma’s uitprobeert, weet je dat je altijd alert moet zijn tijdens de installatieprocedure. Hiermee voorkom je dat er ongewenste extra’s worden geïnstalleerd en je bijvoorbeeld akkoord gaat met de installatie van software die je niet nodig hebt. Unchecky is een handig hulpmiddel om vervelende extra’s te voorkomen. Het programma kijkt mee als je iets installeert en verwijdert de overbodige vinkjes alvast voor je.

Unchecky helpt bij het voorkomen van ongewenste programma-installaties.

4 Reactie(s) op: Voorkom irritaties en maak Windows 10 gebruiksvriendelijk

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 26 januari 2017 21:04 probeertehelpen
  Ik vraag me af bij OneDrive. Als je deze totaal verwijderd kun je dan online gaan met deze (zie link). Ik kan dat niet testen, omdat ik dat niet zomaar durf. www.onedrive.com zelf even https ervoor zetten
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 februari 2017 08:39 ardsur
  Ik denk het wel.
  Even getest, werk nu even in Ubuntu, een Linux O.S. met Firefox. Als ik het adres onedrive.com intik kom ik automatisch bij het Microsoft live inlogscherm terecht. Dat zal dus in een Windows10 OS ook wel lukken
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 februari 2017 16:57 compu.cas
  Ten eerste:
  Als jij OneDrive totaal verwijderd heb je grote kans dat Win 10 helemaal niet meer werkt. Het is beter OneDrive uit te schakelen in programma Ultimate Windows Tweaker.
  Ten tweede:
  Waarom verwijderen of uitschakelen als je er toch nog naar toe wilt ?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 februari 2017 19:51 slowjoep
  Het programma Clover lijkt mij best leuk, alleen werkt dat programma alleen maar in het chinees. En die taal ben ik nu net niet machtig :-(
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.