Waar moet je op letten als je een mini-pc koopt?

Door: Redactie Computer!Totaal Redactie Computer!Totaal | 29 januari 2016 07:36

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Verreweg de meeste kopers van een computer kiezen voor een notebook. Bureau-pc's zijn al jaren een nichemarkt. Toch brengen steeds meer fabrikanten weer een computer zonder scherm op de markt, namelijk een mini-pc. De reden: die zijn tegenwoordig heel erg klein en dat biedt nieuwe mogelijkheden.

Sinds notebookprocessors snel genoeg zijn voor de meeste gangbare taken, kiezen de meeste mensen liever voor een compacte laptop dan voor een ouderwetse 'toren'-pc. Een laptop neemt weinig ruimte in, is eenvoudig uit het zicht te zetten en je kunt er ook gewoon op de bank mee werken: gemak dient de mens. Die voordelen heeft de mini-pc ook bijna allemaal. Lees ook: De 10 beste laptops die je in 2015 kunt kopen

We zien de laatste tijd weer een toenemend aantal 'desktop'-pc's op de markt verschijnen, althans: computers zonder ingebouwd beeldscherm en zonder accu. Deze maken gebruik van notebooktechniek en kunnen daardoor zeer klein worden uitgevoerd. Met afmetingen van zo'n 12 x 12 cm, nemen ze niet meer ruimte in dan een stapeltje cd's. Het betekent wel dat de uitbreidingsmogelijkheden (een traditioneel voordeel van desktops) zeer beperkt zijn. Een ander kenmerk is dat ze relatief prijzig zijn voor wat je ermee kunt doen. Desalniettemin zijn er heel wat toepassingen te bedenken voor deze kleine kastjes. Reden genoeg om er eens een flink aantal op de testbank te plaatsen en onze bevindingen te delen.

Pc erbij

Laten we, voordat we ingaan op de ins en outs van deze producten, eerst stilstaan bij die toepassingen voor deze kastjes. Uiteraard geldt, net als voor alle computers, dat de mogelijkheden grotendeels bepaald worden door de rekenkracht. Desalniettemin zijn alle mini-pc's geschikt voor basistaken zoals internettoepassingen, eenvoudige officetaken, fotobewerking, het bekijken van video etc. Dat maakt ze bijvoorbeeld interessant voor wie een computer zoekt die weinig ruimte in beslag neemt, maar wel van een fatsoenlijk beeldscherm gebruik wil maken. Laptopschermen staan niet bekend om hun kwaliteit en zijn sowieso beperkt qua formaat. All-in-one-pc's zijn ook compact, maar doorgaans behoorlijk prijzig. Bovendien hebben ze hetzelfde nadeel als laptops: als één onderdeel stukgaat, moet het hele apparaat voor reparatie opgestuurd worden. Een mini-pc en een los beeldscherm laten zich goed combineren, maar zijn niet onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Ook als 'pc erbij' zijn de mini-pc's een interessante keuze, bijvoorbeeld voor de kinderen, maar ook voor bij de tv. Wie een wat oudere televisie heeft, mist wellicht 'smart-tv'-functies. Een pc voegt veel daarvan toe, waaronder internettoegang, afspelen van mediabestanden, YouTube en andere streamingdiensten. Met een draadloos toetsenbordje met touchpad is bedienen vanaf de bank prima mogelijk. Sowieso zijn mini-pc's prima mediaspelers die elke denkbare codec kunnen afspelen en via de HDMI-aansluiting ook audiosporen in de hoogste kwaliteit kunnen doorgeven. Verder zijn er de nodige hobbytoepassingen te verzinnen waarbij een mini-pc een rol kan spelen, van gebruik bij modelspoorbanen tot domotica en auto-pc's. Voor meer zakelijke doeleinden kan een mini-pc bijvoorbeeld een nuttige rol vervullen in informatiekiosks en bij de aansturing van grote displays.

Laptopbasis

De geteste mini-pc's zijn voor het merendeel gebaseerd op een door Intel bedacht formaat. Dat ging aanvankelijk als NUC door het leven, wat staat voor Next Unit of Computing, maar tegenwoordig wordt het meestal USFF genoemd. Dat staat voor Ultra Small Form Factor. Kenmerkend zijn twee dingen: de moederbordjes meten slechts 10 x 10 cm en de processor zit erop vastgesoldeerd. Later upgraden is dus niet mogelijk. Die processor is in de meeste gevallen - en bij alle testmodellen - afkomstig van Intel en gebaseerd op ultrabooktechnologie. De mobiele U- en Y-processors kenmerken zich door een zeer laag stroomverbruik, maar niet door de hoogste prestaties. Een Core i7 in U-uitvoering presteert in de praktijk als een Core i3 voor de desktop, maar kost een stuk meer. Dat is wel iets om in het achterhoofd te houden. Veel fabrikanten maken gebruik van Intels formaat, maar andere hebben zich er alleen door laten inspireren. In deze test zien we zowel wat kleinere, als iets grotere - maar nog altijd zeer compacte - modellen. Alle hebben naast de vaste processor met elkaar gemeen dat er hooguit ruimte is voor twee geheugenmodules in het SO-DIMM-formaat en er geen mogelijkheid is om uitbreidingskaarten te plaatsen. De enige uitzondering zijn kaartjes in het mini-PCI-Express formaat en het M.2-formaat voor draadloze adapters, mSATA- en PCI-Express-SSD's.

In een mini-pc is doorgaans slechts ruimte voor twee geheugenmodules en een SSD

Uitbreiden en aansluiten

Daarnaast bieden sommige exemplaren ruimte aan een 2,5inch-opslagmedium in de vorm van een harde schijf of SSD. De overige verschillen betreffen het uiterlijk en de beschikbare externe aansluitingen. Daar zit wel nog enige variatie in, al is dat op het thema '4x usb, HDMI en 1 of 2 audio-aansluitingen'. Geheugenkaartlezers komen sporadisch voor. Dat zou best vaker mogen, want zeker bij de televisie is een functie als weergaveapparaat van vakantiefoto's niet ondenkbaar. Helemaal zeldzaam zijn infrarood-ontvangers, en ook daar valt voor een positie in de huiskamer zeker wat voor te zeggen.

1 Reactie(s) op: Waar moet je op letten als je een mini-pc koopt?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 30 januari 2016 14:43 Kasander
  Je wilt een beetje lezen en schrijven, filmpje spelen, muziek luisteren, wat internetten, skypen, mailen. Ach, gewoon de simpelste zaken die er zijn. Je gaat geen video's bewerken en zo. Maar je wilt wel graag vanaf je bank in de huiskamer kunnen werken.

  Denk dan ook eens aan een Raspberry pi met een dualboot van Kodi en Raspbian! Even een draadloos toetsenbord en muis aansluiten en je kan los!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.